Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

FantasiaFest: ontmoet Nederlandse auteurs in fantastische sferen

FantasiaFest Leeft is hét zomerfestijn van het oosten. Twee dagen per jaar kun je er bijzondere ontmoetingen hebben met een veelheid aan Magische Mensen; Kelten, feeën en elfen, nobele ridders en edele dames, piraten en Vikingen, avonturiers en vele andere fantasievolle lieden. In 2015 is er wederom een FantasiaFest en wel op 25 en 26 juli in Meppel. Een interview met Tom den Hartog en Martijn Bos over deze zesde editie van het festijn en wat er voor lezers te beleven is.


Tom is de initiatiefnemer van FantasiaFest en Martijn coordineert alle activiteiten op het eerste veld, waar onder andere workshops zwaardvechten en fantastische krijgskunsten gegeven worden en waar fantastische schrijvers en hun boeken te vinden zijn.

Kunnen jullie FantasiaFest (25 en 26 juli 2015 in Meppel) voorstellen aan het publiek? Wat maakt het uniek en spannend en de moeite waard?

Tom: "FantasiaFest is een festival dat groot is door de mensen. Niet alleen de musici, artiesten, kunstenaars, creativelingen en de medewerkers, maar juist ook het publiek, voor de helft bestaande uit jonge gezinnen met kinderen. Hoe het gekomen is weten we niet, maar het is een festival waar iedereen oog en respect heeft voor elkaar, waar je elkaar groet en samen geniet. Geen idee of dat uniek is, maar bijzonder is het wel. Je stapt echt even uit de haast van de 21e eeuw en in de rust van weleer. Als je komt om op één plek stil te gaan staan, gaat er iets fout. FantasiaFest is een beleving, kenners noemen het een ‘vakantie’ gevoel krijgen."

Tom den Hartog is de initiatiefnemer van het festijn. Hoe kwam je er toe om FantasiaFest te organiseren?

Tom: "In 2009 was ik met mijn gezin in Telgte, op het MPS (Mitteralterlich Phantasie Spectaculum), een groots evenement in Duitsland. Mijn vier kinderen genoten zichtbaar van alles wat daar was te zien, te doen en te beleven. En hetgeen ze beleefd hadden, bleef in hun gedachten. Meestal kom je volledig berooid thuis na zo’n dagje uit met een groot gezin, want na de entree betaal je nog een klein kapitaal aan een drankje, een hapje en een souvenir. MPS was wat dat betreft een ervaring die me de ogen opende en ik was benieuwd of het leuk zou zijn om een laagdrempelig, uiterst prijs- en kindvriendelijk evenement hier in Meppel te organiseren waarin aandacht voor fantasie, geschiedenis, ambachten, cultuur en natuur centraal zouden staan. In 2010 vond de 1e editie plaats op de Lindenhorst en met elke nieuwe editie groeide het evenement. De komende 6e editie gaat plaats vinden op een nieuwe, speelse en grotere locatie binnen de stadsgrenzen van Meppel rondom het terrein PGM de Baander. Deze stichting faciliteert de ruitersport voor mensen met fysieke en/of mentale beperkingen. PGM ‘De Baander’ is mede afhankelijk van giften en donaties en een deel van de opbrengsten van FantasiaFest komt dan ook ten goede aan Stichting PGM."

Wat zijn de belangrijkste attracties van het festijn?

Tom: "FantasiaFest is sfeervol omdat er geen belangrijkste attractie is. Er is van alles te beleven, zoals vuurshows, muziek, leuke verkopers, workshops, maar er is niet één die zich groter voelt dan de anderen. Iedereen die meewerkt aan FantasiaFest is deel van het geheel, niet belangrijker, maar ook niet minder belangrijk dan anderen. Ook de bezoekers zijn geen passanten, maar voelen zich betrokken. Toen in 2013 een paar windstoten de stands dreigden om te blazen, stond iedereen direct klaar om te helpen. Standhouders, bezoekers en vrijwilligers zorgden samen dat het festival, letterlijk en figuurlijk, bleef staan. Dát is FantasiaFest."

Martijn Bos van De Purperen Draak (spellen- en fantasywinkel in Groningen) is verantwoordelijk voor het eerste veld. Wat zijn precies de plannen?

Martijn: "Ik vind verantwoordelijk een heel groot woord. Ik heb de eer om heel veel enthousiaste mensen bij elkaar te zetten. Middeleeuwse zwaardvechters en een fantasy krijgsmeester, schrijvers, mensen die enge dingen met vuur doen, een illusionist, een kunstenaar..."

Jullie nodigen dit jaar schrijvers uit om – bijna gratis – zich te presenteren op FantasiaFest. Hoe kwamen jullie daartoe?

Martijn: "Ik heb een stapel boeken naast mijn bed liggen waar een gemiddelde kerktoren schril bij afsteekt, maar het is lastig om leuke boeken te vinden. Natuurlijk, de bekende namen vind je in iedere boekhandel, maar vaak weet je dan al hoe het verhaal gaat, omdat er tientallen recensies op internet te lezen zijn. Ik hou van het lezen van de achterflap en dan op gevoel een boek meenemen. Juist de onbekende schrijvers moet je toevallig tegenkomen... maar waar?

Afgelopen jaar heeft Annemiek Steur, een jonge schrijfster uit Meppel, op FantasiaFest een stuk uit haar boek voorgedragen. Toen Annemiek vroeg of ze dit jaar weer in onze stand haar voorraad mocht neerleggen, viel het muntje. Waarom geen mogelijkheid creëren waar schrijvers en lezers elkaar kunnen leren kennen?"

Wat is precies wat jullie bieden en vragen? Hebben zich al schrijvers aangemeld?

Martijn: "We bieden weinig en vragen nog minder. We willen geen gedwongen activiteit. Als schrijvers willen vertellen over de achtergrond van hun hoofdpersoon, is dat perfect. Als schrijvers voorstellen om samen te fantaseren, is dat perfect. Als je iets met plezier doet, is dat de beste manier om jezelf (en in het geval van de schrijvers ook hun boek) te laten zien. We bieden ruimte aan schrijvers en lezers en vragen nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar de mening van schrijvers, naar de mening van lezers. Da's alles! En dat lijkt genoeg, want we hoopten op een handvol schrijvers, maar op dit moment hebben we aan twee handen niet genoeg meer.

Om heel eerlijk te zijn, dat hadden we niet verwacht, maar blijkbaar is enthousiasme écht aanstekelijk."

Wat is er voor lezers (verder) te beleven op Fantasia Fest?

Tom: "Dat is zó moeilijk om te zeggen, maar als we het in één woord moeten vatten, is “sfeer” eigenlijk de juiste omschrijving. Maar dan kun je nog alle kanten op, dus eigenlijk moet je het gewoon meemaken... misschien kunnen jullie, de bezoekers, dan zeggen wat FantasiaFest zo bijzonder maakt."

Wil je meer weten over de mogelijkheid om als schrijver op te treden of je boeken te verkopen, lees dan HIER de uitleg van dat project. Op de website van FantasiaFest vind je nog veel meer informatie over de optredens, workshops en andere activiteiten.

De foto bij dit interview is van Manja Knoop.

 Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

549 volgers
981 boeken
32 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: FantasiaFest: ontmoet Nederlandse auteurs in fantastische sferen