Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Arthur Haas

door Hebban Fantasy 8 reacties
De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van Nederland en België. Hebban Fantasy geeft deze Fantastische illustratoren graag een podium.

Vandaag de eerste aflevering, met het prachtige werk van Arthur Haas. Zijn werk is van een indrukwekkende kwaliteit, met intrigerende details. Hij schildert vooral sciencefictionscenes, met vreemde wezens, ruimteschepen en buitenaardse vergezichten.

Arthur Haas is geboren in Leiden in 1969 en woont nu in de omgeving van Amsterdam.

Hij vertelt: "Na een opleiding fotografische vormgeving in Den Haag gevolgd te hebben, heb ik zo'n 20 jaar geleden besloten dat dit medium mij niet genoeg creatieve vrijheid bood. Ik begon te schilderen en tekenen en... dat klopte gewoon.

Alles was nu mogelijk, niet meer alleen het vastleggen van het bestaande. In het begin was het vooral autonoom werk met verf op doek waarmee ik in verschillende galleries in Amsterdam exposeerde.

Vier jaar geleden heb ik de stap gemaakt naar werken als freelancer. Het idee beperkt te worden door een opdracht had me er lang van weerhouden deze stap te zetten. Toch bleef het me lokken, de uitdaging. Nu vind ik het juist heerlijk om een kader te krijgen waarbinnen ik mijn creatieve vrijheid moet zien te vinden.

Tot nu toe heb ik gewerkt voor uitgeverijen, voor films en in de game industrie alsmede voor wetenschappelijke tijdschriften. Tussen opdrachten door werk ik aan eigen stukken. Mijn vrije werk komt veel voor in digital art boeken en ik schrijf regelmatig tutorials voor boeken, tijdschriften en websites. Dit doe ik allemaal vanuit mijn studio thuis. Contact met de klant gaat allemaal via mail en skype.

Op het moment dat een (enigzins) bekende regisseur laaiend enthousiast werd van mijn designs voor zijn film dacht ik : mm... misschien heb ik wel iets in huis. Mijn manier van naar mezelf kijken veranderde: ik zag mezelf meer vanuit het perspectief van een klant als waardevolle asset in plaats van ben ik wel goed genoeg?

Het werken als freelancer bevalt me wel. Ik zeg niet dat ik nooit ergens in vaste dienst zou willen werken maar de vrijheid om te kiezen welke opdrachten ik wel en welke ik niet aanneem, die vrijheid is me de onzekerheid waard van niet weten of ik wel genoeg werk krijg. Kijk: als een bedrijf als Lightstorm entertainment (Avatar) me vraagt in dienst te treden zeg ik natuurlijk meteen ja. Ook zou ik graag aan het game project van Hello Games meewerken (No man's sky). Of om het even wie dan ook die echt iets ziet in mijn werk en er samen een heel universum mee wil helpen bouwen.

De enige voorwaarde die ik heb voor het aannemen van een opdracht is: ga ik dit leuk vinden om te doen. Is het een uitdaging, ga ik ervan leren, wil de opdrachtgever iets uit mijn universum of zoeken ze een doorsnee plaatjesmaker. Ik heb iets unieks te bieden. Het is voor mij belangrijk dat een klant dat ook zoekt."

Vind je Arthurs werk mooi? Neem dan een kijkje op zijn website en Deviant Art page, daar vind je nog veel meer prachtige platen.

Een aantal van zijn klanten zijn: Orion Publishing - bookcovers voor de serie SF Masterworks, House of Books - bookcovers voor de Nederlandse uitgave van Clive Cussler boeken, Onyx films - filmbedrijf van regisseur Alexandre Aja (Horns, Piranha 3d etc.) concept art voor een potentiele science fiction film, 3dtotal.com - tutorial voor het boek DIgital Art Masters 9, Frambosa - concept art en design voor platformgame SneakSneak (nog in productie).

Peter Kaptein, de initiatiefnemer van deze serie, heeft de afgelopen weken een prachtige lijst met illustratoren en kunstenaars uit de Lage Landen samengesteld. Vanaf vandaag zal Hebban Fantasy elke woensdag een nieuwe Fantastische Kunstenaar presenteren. Hou de site dus goed in de gaten.Over de auteur

Hebban Fantasy

317 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Arthur Haas