Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Lennart Verhoeff

In Nederland en Vlaanderen hebben we fantastische kunstenaars en illustratoren van internationale allure, maar lang niet altijd zijn ze ook bij het fantasyminnend publiek bekend. Peter Kaptein heeft de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van de Lage Landen opgespoord. Hebban Fantasy geeft deze Fantastische illustratoren graag een podium.

Vandaag de derde aflevering, met het werk van Lennart Verhoeff.

De twee eerdere edities vind je hier: Arthur Haas en Suzanne Helmigh.

Lennart is geboren in 1980 en woont nu in Utrecht.

Lennart: “Ik heb de afgelopen 10 jaar zowel in loondienst en als freelancer gewerkt. Dit is vooral voor de Nederlandse/US casual games-industrie. Naast dat werk doe- en deed ik illustratie- en conceptklussen, gastdocentschappen game-art en dingen voor landelijke (online) kranten en gamesbladen. Mijn klanten zijn onder andere: Zylom, RealNetworks, Spil Games, Virtual Fairground, Firi Games, Art King Studio, De Correspondent en NRC Next.

Mijn persoonlijke keerpunt kwam volgens mij in 2011, toen een van mijn platen in Exposé 9 (Ballistic publishing) gepubliceerd werd. (In 2013 kwam daar ook een publicatie in Exposé 11 bij, waarvoor meer dan 8000 werken waren ingezonden.) Dat gaf me een soort gevoel van erkenning dat me alleen maar meer motiveerde om nog beter te worden.

Ik werk vanuit Nederland en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven doen, door het gemak van internet. Maar je weet maar nooit wie ineens aan de telefoon hangt natuurlijk :-)

Hoewel (productie) art voor games heel interessant kan zijn, ligt de nadruk in dat in dat werk heel veel op de functionaliteit en de leesbaarheid van de beelden binnen de game. Ik merk dat het sterkste in mijn werk in de casual games waarbij je het conceptwerk en de productie van de uiteindelijke achtergronden, karakters, interfaces en dergelijke zelf en tegelijk doet. Een traditionele boekcover of SF/F illustratie is wat dat betreft een verademing. Ik zou daarom wel eens een voet tussen de deur willen krijgen bij een grote uitgeverij – a la Tor-books – voor een cover klus.

Mijn toekomst? Ik wil meer een mix van dingen gaan doen. Het werken in game-bedrijven blijft altijd leuk, maar ik merk dat als ik ergens te lang zit of te lang hetzelfde doe binnen een project ik het vervelend of saai ga vinden. Dus: of diverse freelance opdrachten voor particulieren en bedrijven, zoals ik nu al doe, of meerdere part-time klussen gecombineerd.

Waar ik in freelance opdrachten naar zoek is het soort dingen dat voor mijzelf interessant is om te doen naast de gebruikelijke ‘ik wil robots enzo’. Ik doe nauwelijks dingen als logo-designs maar als ik dan toevallig een keer een aanvraag van een artiest of band krijg dan vind ik dat wel weer tof om te doen, vooral als ik mijn metal-verleden weer eens kan oprakelen ;-) Dit in tegenstelling tot iets corporates. Of: Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met illustraties voor een corporate website, maar dat doe ik alleen maar omdat desbetreffend bedrijf wat met games te maken heeft. Dat levert soms dingen op die behoorlijk buiten mijn comfort-zone liggen, maar dat maakt het wel weer uitdagend. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Ik kan niet in elke stijl uit de voeten en dat moet je ook niet willen."

Bekijk veel meer van Lennarts werk op zijn website, Deviant Art, Drawcrowd. en Artstation.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want elke woensdag presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.Over de auteur

Hebban Fantasy

317 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Lennart Verhoeff