Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Leon Tukker

In Nederland en Vlaanderen hebben we fantastische kunstenaars en illustratoren van internationale allure, maar lang niet altijd zijn ze ook bij het fantasyminnend publiek bekend. Peter Kaptein heeft de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van de Lage Landen opgespoord. Hebban Fantasy geeft deze Fantastische illustratoren graag een podium.

Vandaag de vijfde editie van Fantastische kunstenaars, met Leon Tukker.

De eerdere edities vind je hier: Arthur Haas, Suzanne Helmigh, Lennart Verhoeff en Ilse Gort.

Leon Tukker (1992) is in Gorinchem geboren.

Leon: “Gorinchem is die plek in Nederland waar altijd alle files staan. Sinds kort woon ik daar weer.

Ik houd van vreemde dingen die we hier op aarde vinden. Dingen die bijna een beetje buitenaards aanvoelen. Die elementen neem ik vaak mee in mijn eigen werk. Het komt vaak neer op grote bouwwerken en mistige landschappen. Dat is het gebied waar ik me het veiligst in voel. Maar sciencefiction is niet het enige genre waar ik in werk.

Vanaf mijn 19e ben ik begonnen met het maken van plaatjes in plaats van het alleen maar denken aan plaatjes. Ik volgde een opleiding richting grafisch vormgeven en communicatie. Na zo’n twee jaar dacht ik: “Dit is mij veel te commercieel”. Logo’s maken en websites. Wat ik wel leuk vond was sciencefiction. Connectie had ik niet echt met mijn klasgenoten op een aantal na. Een daarvan was veel bezig met 3D en hij zei tegen mij: “Hey, in plaats van dat je práát over ruimteschepen, kun je ze misschien hiermee maken.” Er ging een wereld voor me open. Ik ben toen een jaar bezig geweest met het maken van 3D models en renders.

Die renders konden wel wat finishing touches gebruiken in Photoshop, dus dat heb ik ook geprobeerd op te pakken. En dus kocht ik in 2011 mijn eerste tablet en probeerde ik die zelfde ruimteschepen met de hand te tekenen. Dat viel behoorlijk tegen! Maar ik wist vanaf dat moment wel: hier wil ik wat mee doen. Vervolgens ben ik gestopt met wat ik toen deed en ben ik op de HKU in Utrecht, Design for Virtual theatre and games gaan studeren.

Voor mijn werk gebruik ik nog steeds erg vaak 3D software. Kennis van workflows met computergegenereerde 3D kan veel voordelen hebben, zeker in de huidige game industrie waar het er vaak om gaat dat je snel goed beeld kan neerzetten. Met 3D kun je een mooie basis maken voor je "digital paintings”. Complexe dingen zoals licht en perspectief kun je probleemloos aan het 3D programma overlaten.

Momenteel zit ik in mijn 4e jaar, is de naam van de opleiding al 2 keer veranderd en is er een hele hoop gebeurd. Vorig jaar kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik geld kon verdienen met mijn tekeningen. Na een cursus gevolgd te hebben bij de bekende, in LA werkende concept artist James Paick druppelde er langzamerhand wat werk binnen en dat is eigenlijk nog steeds bezig. Dus werk ik naast school als freelance concept artist. En hier hoop ik fulltime mijn brood en tosti’s mee te verdienen als ik klaar ben met school.

De freelance opdrachten die ik aanneem zijn vaak projecten die vernieuwend voor me zijn en waar ik veel van kan leren. Ik heb nog niet zo veel ervaring in de industrie dus elke opdracht is weer een nieuwe uitdaging voor me. (Hoewel dit vast ook geldt voor mensen die al 20 jaar in het vak zitten.) Ik werk op het moment voor een aantal startende gamebedrijven. Ook schilder ik af en toe een cover voor science fiction novels. Voor de rest spendeer ik mijn tijd met veel oefenen. Niet alleen op de computer maar ook op papier met verschillende media.

In de toekomst hoop ik door te breken als concept artist, en te werken in de game of filmindustrie. Tot die tijd: oefenen oefenen oefenen! Want ik ben er nog lang niet!”

Voor meer info over Leon’s aanpak in zijn 3D paint-workflow, zie de volgende twee youtube-afleveringen van de Amerikaans concept-artist: Tyler Edlin:

Bekijk veel meer van Leons werk op zijn Deviant Art, Artstation, Drawcrowd en Blogspot. Of maak kennis op zijn Facebookpagina.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want elke woensdag presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

454 volgers
724 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Leon Tukker