Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Tom Jilesen

In Nederland en Vlaanderen hebben we fantastische kunstenaars en illustratoren van internationale allure, maar lang niet altijd zijn ze ook bij het fantasyminnend publiek bekend. Peter Kaptein heeft de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van de Lage Landen opgespoord. Hebban Fantasy geeft deze Fantastische illustratoren graag een podium.

Vandaag de zevende editie van Fantastische kunstenaars, met Tom Jilesen.

De eerdere edities vind je hier: Arthur Haas, Suzanne Helmigh, Lennart Verhoeff, Ilse Gort, Leon Tukker en Aïda de Ridder

Tom Jilesen (1982) werkt momenteel als Senior Concept Designer en illustrator voor Sideshow Collectibles (Los Angeles) en woont in Arnhem.

Tom: “Ik heb in verschillende steden in Nederland gewerkt en doe nu dingen voor Sideshow Collectibles, een studio in LA die standbeeldjes maakt van oa superhelden, monsters, films en games. Daar maak ik concept art voor de statues, maar teken ook promotioneel artwork.

Hiervoor heb ik een tijdje voor de Nederlandse game industrie gewerkt, in dienst en freelance. Ik hoop nog ooit een tijdje voor Marvel te tekenen en een keer te werken aan een grote game titel.

Sideshow is een van de leukste plekken en opdrachtgevers om voor te werken. Een studio vol met ambitie en veel respect voor de artists daar die alles mogelijk maken. Een heel relaxte sfeer, maar toch is iedereen enorm gedreven om elke keer weer een beter product dan het vorige af te leveren. Ik vlieg een paar keer per jaar naar LA en de rest lekker hier, dat is toch wel het beste van twee werelden. Je merkt pas hoe OK Nederland is als je veel in het buitenland bent. Niet dat LA niet cool is, integendeel, geweldige mensen daar, stuk voor stuk dromers. Alle cliches zijn waar, elke serveerster probeert actrice te worden, iedereen is een script aan het schrijven of bezig een film te pitchen. Heerlijk.

Ik zou er in de toekomst graag een aantal jaar wonen. Niet voor altijd, dan zou ik volgens mij gestoord worden, maar een jaar of vijf. Wat er na Sideshow komt weet ik nog niet, dat zien we dan wel weer. Ik ben niet zo van het toekomst plannen, wanneer een ding eindigt wordt er altijd weer iets nog toffers in mijn schoot geworpen.

Mijn keerpunt? Volgens mij is een artist nooit helemaal tevreden over zijn/haar werk en is dat alleen maar goed, het blijven streven naar beter werk is de enige manier om beter te worden. Ik heb nooit echt een moment gehad dat ik dacht, 'Goh, nu wordt mijn werk echt goed. Nu kan ik pro worden.' Ik heb gewoon het geluk gehad dat ik al freelance opdrachten binnen kreeg terwijl ik nog op school zat (klanten kwamen m’n werk online tegen) en daardoor al vrij snel van mijn tekenwerk rond kon komen. Dat is ook de reden dat ik gestopt ben met de kunstacademie, wat ik wilde kunnen kon ik al (poppetjes tekenen) en al dat zweverige autonome werk werd ik niet vrolijk van. Dus, in 2007 ben ik gestopt en voor mezelf begonnen. Goede keus, denk ik nog steeds, hoewel het terug betalen van m’n studiebeurs geen pretje is, haha.

Vanwege mijn huidige werk neem ik niks groots aan daarnaast. Hier en daar wat illustraties en kleinere 'passie projecten', als het maar iets tofs is.

Ik haal mijn inspiratie uit van alles, van comics, games, films en werk van andere artists tot een wandeling in de bossen, je vriendin in het ochtendlicht en een avond te veel drinken. Je moet er gewoon voor open staan. Mijn voorbeelden veranderen constant, ik was lange tijd helemaal weg van Geoff Darrow, de enige persoon bij wie ik ooit 'starstruck' ben geweest toen ik hem ontmoette, ik wist gewoon niet wat ik hem moest zeggen. Hoe vertel je iemand dat zijn werk jouw 'stijl' compleet heeft omgegooid? Dat toen je zijn lijnwerk zag, je opeens antwoorden voor veel van je struikelblokken zag, haha, jezus, dat klinkt gestoord zo, achteraf, maar zo voelde het toen. Uiteindelijk heb ik hem maar een zweterige hand gegeven en gezegd dat ik zijn werk tof vond. Andere grote voorbeelden zijn Katsuhiro Otomo, Rockin' Jelly Bean, Moebius, Yamatogawa en Regis Loisel.

Mijn favoriete ding om te doen? Fantaseren. Je ogen dicht en dan je brein je naar andere werelden laten brengen. Daarom hou ik ook van dromen. Je brein zit vol met zotte shit.

Bekijk veel meer van Toms werk op zijn website, Deviant Art en Tumblr. Of zeg gedag op Facebook.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want elke woensdag presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.Over de auteur

Hebban Fantasy

317 volgers
20 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Tom Jilesen