Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Gevaarlijke rupsen

De eikenprocessierups steekt weer de kop op en dat zorgt voor de nodige problemen. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

De rupsen zijn schadelijk door hun zogeheten brandharen. De haartjes van eikenprocessierupsen kunnen bij mensen en dieren voor flinke gezondheidsproblemen zorgen. Na aanraking met de haartjes kunnen slachtoffers ademnood krijgen, jeuk en ontstoken ogen, koorts en zelfs longontsteking.
Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups verdwijnen de symptomen in het algemeen spontaan binnen enige dagen tot weken. Verdere verspreiding van de brandharen over het lichaam kan voorkomen worden door de huid goed met water te wassen en de ogen goed te spoelen met water. Eventueel kan men in het beginstadium de aangedane huid met plakband ‘strippen’ om de overtollige haren snel te verwijderen. Krabben en/of wrijven wordt afgeraden. 
Afhankelijk van het weer zullen er tot ver in juli brandharen ronddwarrelen.

O, o, o, het is ook nooitgenoeg voor die rupsen, maar er is maar een en echte Rupsje Nooitgenoeg. Hij laat zien dat niet alle rupsen "schadelijk" voor onze gezondheid zijn. 

Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Gevaarlijke rupsen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken