Hebban vandaag

Nieuws /

Google mag doorgaan met boekenproject

Google mag doorgaan met het digitaliseren van miljoenen boeken, zonder de auteurs een vergoeding te betalen. Dat hebben rechters in New York afgelopen vrijdag bepaald. Het betrof een hoger beroep in een al zich tien jaar voortslepende zaak. Het oorspronkelijke vonnis was ook al in het voordeel van het internetbedrijf.

De onderneming begon in 2004 met haar bibliotheekproject Google Books en heeft sindsdien meer dan 20 miljoen boeken ingescand. Gebruikers kunnen erin bladeren, fragmenten lezen en Google vertelt erbij waar ze een boek eventueel kunnen kopen of lenen.

De Author’s Guild, een Amerikaanse belangenorganisatie van schrijvers, stapte in 2005 naar de rechter. Het bibliotheekproject van Google zou een hoofdzakelijk commerciële aangelegenheid zijn en de internetreus werd beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht.

Maar een rechter bepaalde in november 2013 dat Google een publieke dienst levert, zonder de belangen van schrijvers te schaden. Die beslissing is in hoger beroep bekrachtigd. De rechters wijzen er onder meer op dat slechts een beperkt deel van de boeken openbaar wordt gemaakt.

Zelf meent Google dat het schrijvers juist een dienst bewijst door hun boeken deels openbaar te maken. Die worden daardoor makkelijker gevonden en vaker gelezen, aldus het bedrijf.

(Bron: De Standaard)Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Google mag doorgaan met boekenproject

 

Gesponsorde boeken