Hebban vandaag

Review /

Hebban bespreekt: 3PAK 2019 van Amatmoekrim, Klein en Woodrow

door Hebban Crew 1 reactie
Elke dag wordt een Hebban-recensie uitgelicht in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag '3Pak', het geschenk bij de Boekenweek voor Jongeren, dat geschreven werd door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow.

Recensie: Verhalen beter afgestemd op de doelgroep

Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is de geschenkbundel 3PAK weer gratis verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. De verhalen zijn dit jaar geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow.  

In Exposure van Margje Woodrow maakt de lezer kennis met de drie tieners Gwen, Toby en Sena. Ze zitten bij elkaar op school en maken spot filmpjes van hun docenten die ze op Instagram plaatsen. Wanneer Toby te ver gaat in het manipuleren van een van de video’s wil ik-verteller Gwen ermee stoppen. Haar vrienden zetten haar vervolgens zwaar onder druk om mee te blijven doen.  

Binnen de grenzen van een kortverhaal heeft de auteur haar hoofdpersoon goed uitgewerkt. Gwen voelt zich onder druk gezet, iets wat ze goed kent vanuit haar thuissituatie. Haar vader verwacht van haar dat ze constant op een hoog niveau presteert. Gwen zal een uitweg moeten vinden zonder zichzelf daarbij te verliezen. Jeugdthriller auteur Woodrow snijdt zware thema’s aan, zoals groeps- en prestatiedruk, emotionele chantage, en het herkennen van echte vriendschap. Haar schrijfstijl is niet moeilijk, met veel dialogen en tempo. Exposure is een gemakkelijk verhaal om te lezen dat duidelijk gericht is op de leefwereld van de jongeren van nu.  

Muzikant en YouTube-fenomeen Joost Klein neemt in Brüders auf Berlin de lezer mee naar het Berlijnse nachtleven. Met zijn vrienden Louis en Gurb beleeft hij een lange, verwarrende nacht waarin het gevoel van vriendschap en loyaliteit de boventoon voert. Wanneer Joost ontdekt dat Louis opeens veel geld heeft, verandert de nacht voor hem in een aaneenschakeling van angstige gedachten en gevoelens.  

Brüders auf Berlin is een merkwaardig verhaal geschreven in een aparte stijl. Er is niet echt sprake van een plot; de hoofdpersonen drinken de hele nacht en zijn op zoek naar drugs en seks. Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief, waarbij de schrijfstijl van Klein chaotisch is. Een mix van beschaafd Nederlands en straattaal met soms onvolwassen zinstukjes als ze hoofd in plaats zijn hoofd. Het verhaal zelf is rauw en rijk aan fantasie, maar het mist diepgang en richting. Deze manier van schrijven zal in combinatie met de bekendheid van Klein zeker een gedeelte van de doelgroep aanspreken.

Echo van Karin Amatmoekrim ligt in het verlengde van haar roman Het gym. De hoofdpersoon en ik-verteller Sandra is nieuw in het dorp en voelt zich als buitenstaander aangetrokken tot de andere buitenstaander in de klas. In haar familie zijn altijd verhalen aan elkaar doorgegeven. Wanneer ze ontdekt dat ze zich kan terugtrekken in het torentje van de school, besluit Sandra dat dit de plek is waar zij haar eigen verhaal zal schrijven.  

Tijdens het lezen valt op dat er weinig dialoog aanwezig is. Het verhaal wordt voornamelijk gevormd door de gedachten van de hoofdpersoon. Sandra durft haar gevoelens voor S. niet uit te spreken, waardoor deze er ook geen weet van heeft. Ze voelt zich als de waternimf Echo uit de Griekse mythologie, die verliefd werd op Narcissus. Met thema’s als verliefdheid en de daarmee gepaard gaande onzekerheid raakt de auteur de belevingswereld van jongeren. Een meer onderliggend thema is het belang van het vertellen van verhalen. Amatmoekrim schrijft met krachtige en beeldende zinnen.  

De drie verhalen zijn een diverse mix van onderwerpen en stijlen. In elk verhaal speelt een jongere de hoofdrol die te maken krijgt met heftige thema’s zoals familie-issues, angst, groepsdruk en vriendschap. Er zijn ook verschillen, in uitvoering en schrijfstijl. De bundel richt zich op de jongeren in de bovenbouw van het VO met als doel het leesplezier te stimuleren. Exposure van Woodrow is meer geschikt voor een jongere doelgroep, terwijl Echo van Amatmoekrim beter zal aanslaan bij jongeren die gewend zijn op een hoger niveau te lezen. Het verhaal van Joost Klein zit daar tussen, gericht op een meer volwassen doelgroep, maar chaotisch in uitvoering. Met drie verschillende onderwerpen en schrijfstijlen richt de 3PAK-bundel zich op de leefwereld van jongeren en zal voor menig lezer iets te bieden hebben.

3 sterren, door Anneke

3PAK
Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow
Stichting CPNB
september 2019

Boekenweek voor Jongeren
korte verhalen
leesbevordering

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban bespreekt: 3PAK 2019 van Amatmoekrim, Klein en Woodrow

 

Gerelateerd

Over

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim is een Surinaams-Nederlandse schrijfster. Ze debuteerde in 200...

Joost Klein

Joost Klein

Joost, artiestennaam van Joost Klein (Leeuwarden, 10 november 1997), is een Nede...

Margje Woodrow

Margje Woodrow

Margje Woodrow (1975) is leerkracht en schrijfster. Haar werk als docent ko...


Gesponsorde boeken