Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Hebban Literatuur recensie top 10 - september

Iedere maand lichten we op Hebban Literatuur een tiental recensies uit, geschreven door onze Hebban-recensenten. Recensies die opvallen vanwege het overtuigende oordeel of de mooie schrijfstijl. Bekijk hier de Hebban Literatuur recensie top 10 van september.

Kanta Dihal over De bijen -Laline Paull ****

"Wie iets wil leren zonder het idee te hebben daar actief mee bezig te zijn, moet dit boek lezen. Het is een aanrader voor iedereen die de alarmerende berichten over bijensterfte heeft gehoord en er verontrust over is. Degene die ervoor open staat, kijkt met een totaal andere blik naar bijen na het lezen van dit boek."

Lindy de Jong over Ademhalen - Lucy Clarke ***

"Ademhalen is dan ook een onderhoudende maar weinig verrassende pageturner over liefde, verlies en teleurstelling. Daar staat tegenover dat Clarke haar lezer echt mee op reis neemt. Ze slaagt erin de lezer het gevoel te geven zijn koffers te willen pakken en meteen af te reizen naar Australië."

Ellen IJzerman over Ik heb de wereld geschapen - Alex van Warmerdam ****

"De afwisseling tussen zacht, intiem, groots, luid, luguber, lieflijk en naar verrotting stinkend, vindt niet alleen plaats tussen de gedichten, maar ook vaak in één en hetzelfde gedicht. Dat werkt vaak verrassend, en houdt je wakker en alert. Even een pijnlijke klap tegen de wang, of een trap tegen je schenen, want het kan niet goed en mooi zijn."

Frederick W. Rolfe over De blauwe nacht - Jan Siebelink ****

"Siebelinks De blauwe nacht doet een poging tot verheffing, tot levitatie – net zoals A rebours dat doet – maar het moet niet te gek worden."

Jan Jorna over Vertel de wolven dat ik thuis ben - Rifka Brunt *****

"Maar niet alleen de verhaallijn maakt het boek een boeiende ervaring; de wijze waarop de schrijfster in de huid van June kruipt is bijna autobiografisch. De beschrijving van haar onzekerheden, de ruzies met haar zus en de observaties van de omgeving; ze lijken zo uit haar eigen tienerdagboek gekopieerd. Dit alles maakt het boek een intense ervaring over hoe mededogen ons weer één kan maken."

Daphne Meijer over Rode liefde - Jennie Rooney ****

"Na lezing blijft de vraag hangen waarom Rooney er niet voor gekozen heeft Joan iets meer van Norwoods activisme mee te geven. Misschien is het voor een jonge schrijver (Rooney is geboren in 1980) gewoonweg onmogelijk om zich het politieke vuur voor te stellen waarmee de communisten streden voor wat zij als de waarheid zagen."

Sandra Niemeijer over Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd - Charles den Tex en Anneloes Timmerije *****

"De kracht van dit boek zit in de personages. Guus en Lienke worden echte mensen, je leeft met hen mee en beleeft door hun ogen een oorlog die niet bij iedereen bekend is. Deze mensen hebben zó veel meegemaakt, zó veel ellende gezien, hoe kunnen zij ooit nog samen gelukkig worden wanneer ze elkaar terug zien?"

Anne Oerlemans over Anna, ode aan een kattenstaart - Ru de Groen ****

"De Groen schrijft zoals Anna is; observerend, bezonnen en weldoordacht. Elk woord is weloverwogen gekozen om je de denkwereld van Anna binnen te zuigen. En dat is precies wat er gebeurt: vanaf pagina één lees je Anna niet alleen, je bent, voelt en begrijpt haar."

Ellen IJzerman over Het interessegebied - Martin Amis *****


"Is het mogelijk om over liefde in Auschwitz te schrijven? Is het mogelijk om een satirische roman over het leven in Auschwitz te schrijven? Op voorhand zou je waarschijnlijk nee zeggen, maar Het interessegebied van Martin Amis bewijst op magistrale wijze dat het kan."

Maritza Dubravac over Shotgun Lovesongs - Nickolas Butler ****

"Nickolas Butler laat op mooie wijze de gevoelswerelden van de vier vrienden zien. Buitenbeentje Kip lijkt door zijn acties een klootzak, maar door Butlers reflecterende stijl besef je dat achter iedereen meer schuilgaat."

Klik hier voor meer Hebban-recensies!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Hebban Literatuur recensie top 10 - september

 

Gerelateerd