Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban publiceert de Literaire Pikorde van 2016

De Literaire Pikorde - een beetje de Quote 500 van het Nederlandse boekenvak - werd zeventien jaar lang vlak voor de Boekenweek gepubliceerd. Eerst in HP/De Tijd, later in Boekblad. Dit jaar was hij er niet. Nog niet, want de pikorde van Jan Zandbergen heeft met directe ingang een nieuw onderkomen. Hebban publiceert woensdag a.s. de achttiende editie van de uitgevershitlijst van Nederland.

De Literaire Pikorde is een top 40 van ‘belangrijkste spelers’ in het boekenvak, samengesteld door journalist Jan Zandbergen.

Hoofdredacteur Sander Verheijen: ‘De Literaire Pikorde is een mooi stukje traditie in het boekenvak dat we liever niet verloren zien gaan. Ik ben heel blij en zelfs een beetje trots dat Hebban voor de komende jaren het nieuwe ‘huis’ is voor de pikorde van Jan. Natuurlijk onmisbaar voor iedereen in het boekenvak, en heel erg leuk voor boekenliefhebbers om te ontdekken welke mensen bepalend zijn voor de boeken die zij lezen en het succes ervan.’ 

Jan Zandbergen: ‘De Pikorde 2016 gaat een bijzondere lijst worden. Er zitten achttien nieuwe namen in deze editie. Bijna de helft van de top 40 is dus vervangen. Dat is in de historie van de lijst niet eerder voorgekomen.’ 

Even het geheugen opfrissen

De Literaire Pikorde van 2015 is niet meer terug te vinden op de vernieuwde site van Boekblad - dus we zetten voor de volledigheid nog even de top tien van vorig jaar op een rijtje: 

  1. De RTL-stal (-)
  2. Chris Herschdorfer, uitgeefdirecteur Ambo|Anthos (7)
  3. Johan de Koning, directeur A.W. Bruna (-)
  4. Geneviève Waldmann, directeur Luitingh-Sijthoff (3)
  5. Henk Pröpper, directeur De Bezige Bij (2)
  6. Oscar van Gelderen, uitgever Lebowski (1)
  7. Mai Spijkers, directeur/eigenaar Prometheus (5)
  8. Daniel Ropers, directeur Bol.com (6)
  9. Wiet de Bruijn, directeur VBK (7)
  10. Maaike Le Noble, uitgever Meulenhoff Boekerij (re)

De Literaire Pikorde van 2016

De nieuwste editie van de Literaire Pikorde van Jan Zandbergen wordt op woensdag 4 mei a.s. om 11.00 uur onthuld en wordt vanaf volgend jaar weer - traditiegetrouw - in de week voor het Boekenbal gepubliceerd. Meld je aan voor de Hebban Lunchupdate en blijf automatisch op de hoogte.

 Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban publiceert de Literaire Pikorde van 2016

 

Gesponsorde boeken