Hebban vandaag

Community /

Hebban Reading Challenge 2019: de thema's (2)

door Hebban Crew 21 reacties
Het is bijna zo ver, de start van de Hebban Reading Challenge 2019! Vanaf 1 januari kun je boeken voor je Challenge afvinken. In het nieuwe jaar hebben we twaalf thema's voor je, waarvan we er elke maand eentje uitgebreid behandelen om jou te inspireren bij je keuzes. Bepaal nu je leesdoel voor 2019 en ga de Challenge aan! Vandaag tonen we je de thema's van juli tot en met december.

De thema's van juli tot en met december

Juli - Lees een waargebeurd verhaal

Waargebeurd is een enorm populair genre, maar er is iets geks mee aan de hand. Het is namelijk niet echt een genre! Waargebeurd vind je terug in alle genres. Als je door een boekwinkel loopt, kun je in alle hoeken en gaten waargebeurde verhalen vinden. Lees mee: oorlogsdrama's ontdek je onder de geschiedenis of soms in een speciale kast voor WO I en II. Familiedrama's vind je vaak onder de psychologie, boeken over medische missers en een overlevingsstrijd bij een vreselijke ziekte, zoek je in de medische kast. En dan zijn er ook nog geromantiseerde waargebeurde verhalen en/of romans die op waargebeurde feiten zijn gebaseerd en die staan dan toch echt bij de fictie. Wat een potje maken ze ervan, of niet? Maar ergens is het eigenlijk juist heel logisch. Het slechte nieuws is dus: er is geen rubriek 'waargebeurd'. Het goede nieuws is: 'waargebeurd' vind je overal.

Augustus - Lees een boek ‘door andermans ogen’ (diversiteit)

Een vrij lastig in te vullen thema, maar wel een heel belangrijk onderwerp. Dus daar gaan we in 2019 en zeker in het themaweekend in augustus stevig ons best voor doen. Diversiteit kun je vinden in alles wat je niet normaal leest. In Nederland zijn onze personages wel heel vaak heteroseksueel, wit en ongehavend. Dat is helemaal geen realistische weergave van hoe de wereld eruit ziet. Voor diversiteit zoeken we boeken waarin de mensen niet wit zijn, niet (allemaal) hetero en waarin misschien wel een gehandicapt of anderzins 'imperfect' lijf of geest langskomt. En natuurlijk wel als hoofdpersonage(s).

September - Lees een boek uit de Hebban 1000

De allereerste Hebban 1000, een lijst met de allermooiste boeken volgens Hebbanlezers, kwam in september 2018 tot stand. Gebaseerd op de duizenden Top 25-lijstjes van jullie ontdekten we wat nu de 1000 boeken zijn die echt uitmaken en blijven uitmaken. In september 2019 volgt een nieuwe editie. Je mag boeken uit zowel de 2018-editie afvinken als de 2019-editie. Wil je zelf ook een stukje invloed uitoefenen op deze lijst der lijsten? Maak je eigen Top 25. Je kunt je lijstje het hele jaar door bewerken en wijzigen.

Oktober - Lees een boek dat is of wordt verfilmd

Heerlijk, een stukje Netflixen of naar de bioscoop met vrienden. Verfilmingen zijn er enorm veel, meer dan je denkt waarschijnlijk. Vaak weten we niet eens goed dat een film op een boek is geinspireerd. Wist je bijvoorbeeld dat Forrest Gump eerst een boek was? Voor dit thema kun je op zoek gaan naar nieuwe en oude films en uiteraard doen series ook mee.

November - Lees een Vergeten Boek

Al een aantal jaar besteden we aandacht aan de meest verstofte boeken in onze eigen boekenkast. Dat ene boek dat je vijf jaar geleden kocht en waar je zo naar uitkeek. Toch bleef het boek dichtgeslagen liggen en eindigde het uiteindelijk opgeruimd in de kast, ongelezen. Als je oog er op valt, voel je een scheutje schuldgevoel, maar niet genoeg om het boek direct te lezen. Dat gaan we tijdens dit themaweekend wel doen!

December - Lees een boek dat dit jaar een 5*-recensie kreeg op Hebban

Onze 150 recensenten leveren wekelijks tientallen recensies in, soms vol teleurstelling en kritiek, maar vaak ook jubelend en met de volle 5* als waardering. Voor deze categorie kun je een keuze maken uit alle boeken die in 2019 een redactionele 5*-recensie ontvingen.

Veelgestelde Vragen

Móet ik binnen die thema's lezen?

Welnee! Je leesdoel, dus het aantal boeken dat jij wilt gaan lezen in 2019, is de eigenlijke Hebban Reading Challenge. Hoe je dat invult mag je helemaal zelf weten. Wij geven je met deze twaalf thema's inspiratie en suggesties, maar als jij graag de boeken uit je boekenkast op alfabetische volgorde wilt lezen of alleen maar klassiekers wilt lezen of een andere voorkeur hebt, dan is dat helemaal goed. Elk boek dat op Hebban staat kun je afvinken voor je Challenge.

Moet ik een thema ook echt in die maand lezen?

Nee, wij plannen onze inspiratieweekenden voor de twaalf Challengethema's in in de genoemde maanden, maar jij kunt de thema's afvinken wanneer jou dat past.

Kan ik zelf boeken kiezen bij elk thema?

Ja, dat kan, mag en raden we zelfs aan. Wij bieden je inspiratie en suggesties, maar zelf op zoek gaan naar een passende titel is natuurlijk minstens zo spannend.

Maar ik lees veel meer!

We hebben dit jaar gekozen voor een standaardaantal van twaalf boeken in de Challenge en dus ook twaalf bijpassende thema's. De gemiddelde Challenge die lezers op Hebban aangaan is hoger, maar we willen dolgraag dat iedereen kan, wil en durft mee te doen. Het is immers geen wedstrijdje, niet met elkaar en ook niet met jezelf. De drempel hebben we dus flink verlaagd. Voor de veellezers die wél graag een uitgebreide checklist willen afvinken, volgen nog verrassingen.

Is mijn Challenge wel hoog genoeg?

De minimale Challenge die je aan kunt gaan op Hebban is vijf boeken. En dat is geweldig. Als jij om de een of andere reden moeilijk toekomt aan het vinden van een uurtje rust om een boek te lezen, dan is elk boek meegenomen. Laat je niet gek maken door enorm hoge Challenges die je langs ziet komen. We hebben allemaal ons eigen leven en onze eigen drukte, schema's, planningen, werk, hobby, kinderen, et cetera. Kies een leesdoel dat bij jou past en dat jij op een comfortabele manier denkt te kunnen halen.

Is zo veel mogelijk boeken lezen het doel?

Nee, het doel is inspiratie, plezier, samen nieuwe boeken ontdekken en vooral heel veel genieten. Haal jij je Challenge aan het einde van het jaar niet? Dat maakt niets uit, je hebt wél een mooi overzicht van je leesjaar en hopelijk heb je genoten.

Hoe ga ik die Challenge aan?

Je klikt op de button hieronder en je vult in het vakje het aantal boeken in dat jij wilt lezen (12 staat vooringevuld, maar dat kun je zo wijzigen) en klik op 'Meedoen!'. Dat is alles. Succes en veel plezier!

Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019

Meer Veelgestelde VragenOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Reading Challenge 2019: de thema's (2)

 


Gesponsorde boeken