Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Thrillerprijs 2023: Maak kennis met de vakjury

door Hebban Crew 50 reacties
Volgende week maken we bekend welke vijf boeken met de hulp van een honderdkoppige lezersjury uit de longlist van 15 thrillers de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2023 hebben gehaald. Straks is het aan de vakjury om de shortlist te lezen en de winnaar te bepalen. In dit artikel stellen de juryleden zich alvast voor.

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. In 2023 wordt de prijs voor de vierde keer uitgereikt. Nieuw dit jaar is de wildcard; de vijftiende nominatie op de longlist werd bepaald door Hebban-leden. De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek op 25 mei uitgereikt. De Avond is de aftrap van de Thrillerweken, die plaatsvinden in boekhandel, bibliotheek en hier op Hebban van 26 mei tot en met 18 juni.

De vakjury


Sander Verheijen
Hoofdredacteur Hebban

Ik ben Sander, sinds 2014 chef Hebban en daarvoor onder andere werkzaam als hoofdredacteur (en oprichter) van thrillersite Crimezone.nl en acquirerend redacteur thrillers. Inmiddels mag ik mezelf ook thrillerschrijver noemen. Je kunt dus wel zeggen dat ik de vrijwel alle facetten van het thrillergenre wel heb aangeraakt. Toch is het pas de eerste keer dat ik plaatsneem in de vakjury van de Hebban Thrillerprijs en ik heb er zin in. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de shortlist die de lezersjury voor ons samenstelt.


Gea Kuipers
Hebban-recensent

Ik ben 62 jaar en ontdekte drie jaar geleden Hebban. Ik snap niet dat ik ooit zonder heb gekund. Het is heerlijk om iedere dag even met een aantal mensen te kunnen kletsen over boeken. Dat is ook een van de redenen dat ik graag deelneem aan leesclubs. Als teamlid van Hebban mag ik regelmatig een leesclub coördineren in mijn favoriete genre: thrillers. Daarnaast ben ik thrillerrecensent en boekentipper.

Een thriller lezen betekent voor mij puur genieten en ontspannen, en natuurlijk stiekem een beetje jaloers zijn op de held. Ik vind het geweldig als een thriller het uiterste van mijn zenuwen vraagt, maar ook een iets minder spannend boek kan me bekoren mits er goed uitgewerkte personages en mooie verhaallijnen en plotwendingen in voorkomen.

Dat ik gevraagd werd voor de vakjury was voor mij een complete verrassing, en ik voelde me dan ook best vereerd. Ik heb er zin in en verwacht dat we als jury op 25 mei een mooi winnend boek kunnen presenteren.


Pauline Goedemans
Eigenaar Grimbergen Boeken

Lezend thuis, stapels uit de bieb, helpen in de bibliotheek van de middelbare school en als 18-jarige begonnen bij boekhandel Merison in Lisse. Mijn moeder vond een jaar werken namelijk vele malen beter dan een jaar op reis. Nooit meer weggegaan uit de boekhandel!

Vakopleiding gevolgd, NIMA en vele korte opleidingen: etaleren, opvolging in het familiebedrijf, jeugdboeken en nog veel meer. Merison werd AKO (filiaalleider), AKO werd ingeruild voor Boekhandel Stevens en Stevens werd Grimbergen Boeken. In 2016 deze winkel overgenomen en daar geen moment spijt van gehad.

Ik lees graag (vertaalde) literatuur, poëzie, kinderboeken, kunst, filosofie en voor de nodige (ont-)spanning: thrillers. Ik laat mij graag verrassen door een thrillerschrijver: niets mooier dan wanneer je pas in het laatste hoofdstuk de ontluisterende ontknoping leest. Teleurgesteld ben ik als ik al halverwege het boek, of nog eerder, weet hoe het gaat aflopen. Ik lees graag de boeken van onder anderen Jens Vern en Charles den Tex.

Al eerder plaatsgenomen in de jury voor de Hebban Debuutprijs en nu dan voor de Hebban Thrillerprijs! Ik kijk uit naar de shortlist en verheug me op het lezen van de genomineerde thrillers.


Debbie van der Zande
Redacteur Hebban

Na dertien jaar in de boekhandel te hebben gestaan, bijna negen jaar voor Hebban.nl te hebben gewerkt en twee jaar in Mezza's boekenpanel te hebben gezeten, ben ik gewend aan veel en vooral breed lezen en daar horen ook allerlei soorten thrillers bij. Ik ben de laatste jaren nóg minder genrevast geworden dan ik al was en dat bevalt me uitstekend (al reik ik graag terug naar mijn weird lit als ik tijd heb). Ik kijk uit naar de handvol oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers die ik nu voorgeschoteld ga krijgen als jurylid voor de Hebban Thrillerprijs en ben benieuwd welke auteur me van mijn sokken zal blazen.


Katy Hurkmans
Hebban-recensent

Mijn naam is Katy. Ik woon in België, tegen de Nederlandse grens. In het dagelijks leven geef ik les op een middelbare school, daar draag ik met enthousiasme de liefde voor taal over op mijn leerlingen. Lezen is altijd al een hobby geweest en ik herinner me de bezoekjes aan de bibliotheek die ik vroeger met m’n moeder maakte nog heel goed. Ook nu ga ik daar nog regelmatig langs, maar heb ik ook de weg naar de boekhandel gevonden en zo begint de collectie thuis stilletjes uit haar voegen te barsten.

Sinds eind 2014 schrijf ik recensies voor Hebban. Eerst schreef ik recensies over jeugdboeken, daarna ook over boeken binnen andere genres en sinds geruime tijd nu vooral binnen de thrillers. Hoewel de meerderheid van de boeken die ik lees binnen dit genre valt, maak ik ook graag uitstapjes naar literatuur, Young Adult en sciencefiction en fantasy. Ik lees veel boeken van buitenlandse auteurs, maar mijn lijstje Nederlandstalige schrijvers groeit sinds een tijdje gestaag aan en ik probeer er elk jaar toch steeds een aantal te lezen. Hierdoor leer ik het talent van eigen bodem steeds beter kennen. Ik ben erg benieuwd naar de finalisten van de Hebban Thrillerprijs!


Merel Kuitert
Bibliothecaris Noord-Oost Brabantse Bibliotheken, Uden

Ik ben Merel Kuitert, 25 jaar en ik mag vol trots zeggen dat ik opnieuw jurylid mag zijn voor de Hebban Thrillerprijs! In het dagelijks leven ben ik bibliothecaris bij de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken (standplaats Uden) en werk ik vooral met veel plezier met jongeren. Ik recenseer voor onder andere NBD Biblion en werk in mijn vrije tijd aan mijn blog, Instagram en TikTok, evenals bierproeverijen te geven, allemaal onder de naam Books, Beers and Beyond.

Ik hou enorm van whodunits en het kan mij niet bloederig genoeg, al kan ik ook enorm genieten van de boeken van onder anderen Thomas Olde Heuvelt en Anya Niewierra. Ik klink overigens als een enorme nerd, maar in mijn vrije tijd doe ik ook nog 'coole' dingen, zoals dansen bij een hiphopgroep, true crime podcasts luisteren en bordspellen spelen met vrienden.


Anouk van der Zee
Redacteur Hebban

Thrillers stonden in het vergeten hoekje van mijn leesleven toen ik bij Hebban kwam werken, maar daar kwam dankij de Hebban Thrillerprijs al snel verandering in. Vanaf het eerste moment jureerde ik of las ik mee met de jury, waardoor ik eindelijk weer eens in aanraking kwam met de thrillerauteurs van eigen bodem. Daar zat toch heel wat moois tussen. Sindsdien lees ik regelmatig een thriller, zowel Nederlandstalig als vertaald, tussen de literatuur, fantasy, kinderboeken en non-fictie door.

Mijn favoriete thrillerauteur steek ik op Hebban écht niet onder stoelen of banken; niemand kan op tegen queen of crime Agatha Christie. Zoals haar boeken in elkaar steken, dat heb ik nog niemand haar na zien doen. Als je mij wilt overtuigen met je thriller doe je dat dan ook met een ijzersterk whodunit-plot. Al heb ik natuurlijk ook een zwak voor stevige spanning en uitgediepte personages. En originaliteit. Wat vind ik het heerlijk om iets te ontdekken dat ik niet aan zag komen!


Janneke Bouwman
Hebban-recensent

Als liefhebber van spannende boeken vind ik het een grote eer om gevraagd te zijn voor de jury van de Hebban Thrillerprijs 2023. Ik ben Janneke Bouwman, 62 jaar en werk als directiesecretaresse bij een charitatief vermogensfonds. Afkomstig uit het noorden van het land woon ik sinds 1986 samen met mijn man in Amersfoort.

Mijn grote liefde voor thrillers dateert uit mijn kindertijd, waar ik liever met gloeiende oortjes de avonturen van Arendsoog en Witte Veder las dan met poppen speelde. Het hele scala aan spannende boeken van oorlogsverhalen via spionagethrillers uit de tijd van de Koude Oorlog tot de hedendaagse politieromans heb ik verslonden. De laatste jaren ben ik steeds meer Nederlandstalige auteurs gaan lezen en dat bevalt erg goed. Het niveau is hoog; dat maakt het des te leuker om in deze jury te mogen zitten.

Voor Hebban recenseer ik – uiteraard – thrillers en maak daarbij regelmatig kennis met verrassende auteurs. Ik hoop ook bij het jureren voor deze Thrillerprijs een paar goede, interessante thrillers te lezen. Wat maakt een thriller goed en interessant? Dat verschilt per boek maar wat sowieso nodig is zijn aansprekende hoofdpersonen, een goed uitgewerkte plot en een boeiend verhaal. Aan de voor de longlist genomineerde auteurs te zien, zit dat wel goed en zal de keuze van de winnaar niet gemakkelijk worden!


Fons Plukker
Winkelmanager boekhandel Maximus Hillegersberg, Rotterdam

Dat ik na iets meer dan 40 jaar werken in de boekhandel nog gevraagd ben om in de jury te gaan voor de Hebban Thrillerprijs is een leuke kroon om mijn nog actieve boekverkopersloopbaan.

In de loop der jaren heb ik heel veel Nederlandse thrillerauteurs gesproken en uiteraard gelezen, maar ze nu gaan beoordelen op kwaliteit en andere kenmerken is voor mij een nieuwe en leuke manier om thrillers te lezen.

Ik lees bijna alle soort thrillers, Veel historische, literaire, detectives, maar als het te heftig gaat worden dan wil ik nog wel eens afhaken. Wat ik een goede thriller vind? Een goede verdeling van spanning, langzaam opbouwen en liefst in de laatste 25-50 bladzijden tot ontknoping komen. Een thriller van meer dan 400 bladzijden is al snel minder spannend, dan sla ik stukken over.


Martijn Lindeboom
Redacteur en schrijfwedstrijden coördinator Hebban

Sinds 2014 maak ik deel uit van de Hebban Crew en in die tijd ben ik steeds meer buiten mijn meest geliefde genres (fantasy en sciencefiction) gaan lezen, zoals literatuur, non-fictie en thrillers. Ik ben heel benieuwd naar de vijf door onze lezersjury meest gewaardeerde thrillers.


Greet Braem
Hebban-recensent

Ik ben Greet, 50 jaar en ik woon in Oost-Vlaanderen. Ik lees vooral thrillers, maar ook heel wat romans en jeugdboeken. Ik ben Hebban-recensent in het genre thriller & spanning, daarnaast ben ik een van de uitbaters van het Thriller Café, geef ik boekentips en coördineer ik wel eens een leesclub. Andere hobby’s zijn onder andere wandelen en legpuzzelen en ik heb een serieus boontje voor het hoge Noorden. Van opleiding ben ik vertaler en voor het werk heb ik half Europa afgereisd.

Ik vind het ontzettend leuk om weer in de vakjury van de Hebban Thrillerprijs te zitten, die verkiezing leeft echt bij de Hebbanisten. Hoe fijn is het niet om samen met anderen boeken te beoordelen en (nieuwe) talenten in de kijker te zetten? De lezersjury zorgt vast voor een mooie shortlist van Nederlandstalige thrillers, ik kijk er dus naar uit om aan de slag te gaan!Over de auteur

Hebban Crew

2548 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2023: Maak kennis met de vakjury