Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Helpen met huiswerk: hoe doe je dat? 

Deze week verschijnt De Huiswerkhulp. Het boek dat onthult hoe jouw kind makkelijker en sneller zijn huiswerk kan maken met betere resultaten! In deze gastcolumn vertellen auteurs Hajo Schoppen en Eva Rensman waarom zij het boek schreven en hoe het jou en je kind kan helpen!


Helpen met huiswerk: hoe doe je dat? 

Toen haar dochter naar de brugklas ging, nam Ilse zich voor om zich niet te veel met haar huiswerk te bemoeien. Maar nu haar dochter in 2 vmbo/havo zit, vindt Ilse het lastig zich aan haar voornemen te houden: ‘Ik ben bijna elke dag met haar huiswerk mee bezig.’ Liever zou Ilse de verantwoordelijkheid meer bij haar dochter leggen. Maar na twee slechte rapporten durft ze dat niet meer. ‘De mentor begon al over afstromen.’  

Ilse is een van de ouders die aan het woord komen in ons boek De Huiswerkhulp. Hogere cijfers, sneller klaar. Zij is niet uitzonderlijk. Bijna alle ouders willen dat hun kind zijn best doen op school en een diploma haalt. Maar kinderen hebben daar niet altijd zin in. En drijven daarmee hun ouders geregeld tot wanhoop. Hebben die ouders gelijk?, vroegen we Casper Hulshof, als onderwijskundige en psycholoog verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hulshof vindt van wel: ‘Zonder diploma krijg je geen baan, zo simpel is het. Vroeger kon je onderaan beginnen en dan opklimmen door ervaring op te doen. Dat is nu vrijwel onmogelijk, werkgevers eisen diploma’s.’   

Niet gek dus dat ouders zich flink met het schoolwerk van hun kinderen bemoeien. En scholen lijken daar ook op te rekenen. We spraken Marloes, moeder van een zoon (13, 1 gymnasium): ‘Ik heb het gevoel dat scholen meer van ouders verwachten dan vroeger. Bij mijn zoon op school geven ze zelfs een oudercursus Latijn. Toen ik de uitnodiging daarvoor kreeg, was ik geïrriteerd. Ik dacht: dat doen ze alleen zodat ouders kunnen helpen met Latijn. Wie is hier nou de leraar?  

Dat veel kinderen het in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs lastig vinden om hun huiswerk efficiënt te maken, is niet gek. Ze weten gewoon niet goed hoe ze moeten leren. Ze hebben het op de basisschool nooit geleerd en nu ze eenmaal op de middelbare school zitten, gaat iedereen ervan uit dat ze het kunnen. Het beste wat je daarom als ouder kunt doen? Geef je kind concrete hulp bij het leren.  

De Huiswerkhulp helpt ouders en kinderen daarbij. In De Huiswerkhulp lees je per schoolvak hoe je het beste kunt leren. De Huiswerkhulp bestaat uit twee boeken die samen worden verkocht: één voor ouders en één voor leerlingen. In het boek voor ouders vind je een overzicht van alle schoolvakken. Er wordt uitgelegd uit welke onderdelen het vak bestaat en hoe je je kind daarbij kunt helpen. Zo vind je tien manieren om woordjes te leren, tips om beter te worden in wiskunde en voorbeelden van schema’s en samenvattingen voor aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. De tips zijn concreet en afkomstig uit de praktijk, ze worden gegeven door docenten, leerlingen en ouders. We gaan ook in op de vraag hoe je je als ouder het beste kunt opstellen. Stimuleren of pushen, waar ligt de grens? En hoe voorkom je dat helpen met huiswerk ontaardt in ruzie?  

Het boek voor leerlingen bevat ook een overzicht van alle schoolvakken. Bovendien hebben we het over motivatie en het belang van een diploma en komen jongeren aan het woord die vertellen tegen welke problemen zij aanliepen en hoe ze die hebben opgelost. Dus wil je dat je kind beter scoort op school en een diploma haalt? In De Huiswerkhulp lees je wat jij daaraan kunt bijdragen.    


Winactie
Wil jij ook je kind helpen bij het maken van huiswerk, met als gevolg betere schoolresultaten, maar weet je niet hoe? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op de boeken vol tips & tricks! Klik daarvoor op het giveaway-kader rechts van dit artikel.De Huiswerkhulp is vanaf 1 mei te koop! Meer informatie over het boek vind je hierKijk ook eens op Hebban Young Adult voor de column die de auteurs speciaal voor jongeren schreven.
Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Helpen met huiswerk: hoe doe je dat? 

 

Gerelateerd

Over

Hajo Schoppen

Hajo Schoppen

Hajo Schoppen werkt als tekst- en speechschrijver. Hij heeft twee zoons. Samen m...

Eva Rensman

Eva Rensman

Eva Rensman journalist en tekstschrijver. Ze heeft twee dochters. Samen met Hajo...

Gesponsorde boeken