Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Hercule Poirot schrijfwedstrijd: de shortlist

door Hebban Crew 7 reacties
In samenwerking met Hebban Crimezone en uitgeverij Mistral organiseerde Hebban Kort een verhalenwedstrijd ter ere van Hercule Poirot. Deze fictieve Belgische detective maakte zijn opwachting in maar liefst 33 van Agatha Christie’s romans en in meer dan 50 van haar korte verhalen.
We daagden alle Nederlandstalige schrijvers uit om een kort verhaal te schrijven waarin Hercule Poirot voorkwam. En dat hebben we geweten, maar liefst 49 verhalen mochten we ontvangen in de twee maanden waarin de schrijfwedstrijd liep.
Vandaag maken we de shortlist bekend. Welke verhalen maken er nog kans op de hoofdprijs?


De jury

De jury bestaat uit: Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban), Harold de Croon (de uitgever van de nieuwe Christie), Carien Touwen (Hebban Kort) en Jean-Paul Colin (Hebban Crimezone). De afgelopen tijd hebben deze juryleden zich over de inzendingen gebogen en alle verhalen met veel interesse gelezen. Hercule Poirot leeft nog steeds, zoveel is duidelijk. De detective heeft dankzij deze wedstrijd veel bijzondere nieuwe avonturen mogen beleven.
Toch viel de jury een aantal dingen op. Een aantal deelnemers had helaas niet de moeite genomen om een spellingscontrole te doen. Ook waren er schrijvers die nergens een alineareturn hadden gebruikt en schrijvers die geen idee hadden wanneer ze komma’s en aanhalingstekens moesten inzetten. Hun verhalen hebben de shortlist niet gehaald. Ook waren er mensen die het reglement niet goed gelezen hebben en te weinig of te veel woorden gebruikten om hun verhaal te vertellen. Deze verhalen werden zonder pardon gediskwalificeerd.
Er zaten gelukkig ook veel goede verhalen bij. Na uitgebreid beraad heeft de jury acht verhalen geselecteerd die door zijn naar de shortlist. Deze lijst maken we vandaag bekend.

De shortlist

  • Gert-Jan van den Bemd - Geknipt voor moord
  • Wouter A. Blokdijk - Mauritius Blues
  • Jaap Boekestein - Poirots ouverture
  • Hendrik van Oordt - Hercule Poirot in België
  • Nienke Pool - Poirot vs de Stympha's van Hercules
  • Geertrude Verweij - Poirot en de vrouw die niet bestond
  • W.J. Villerius - De misdaad van Poirot 
  • Marieke Vullings - Huis te koop


Van harte gefeliciteerd allemaal met het bereiken van de shortlist!

Extra jurylid: Peter Kuijt

De jury zal deze acht verhalen de komende twee weken allemaal nogmaals onder de loep nemen en uit deze acht verhalen een winnaar selecteren. Om nog zekerder te zijn van onze zaak hebben we aan Peter Kuijt, die ook eerder in de jury van De Gouden Strop zat, gevraagd om plaats te nemen in de jury. Ook hij zal de komende weken zijn oordeel vellen over de acht verhalen.

De bekendmaking van de winnaar

De jury zal op 5 januari 2015 het overleg hervatten en in diezelfde week de winnaar bekendmaken. Het winnende verhaal zal op Hebban worden gepubliceerd en Hebban Kort zal de auteur van dit verhaal interviewen. Ook ontvangt de winnaar een mooi boekenpakket van uitgeverij Mistral.
Daarnaast zullen er nog vier verhalen uit de shortlist worden geselecteerd. Samen met het winnende verhaal zullen deze verhalen worden opgenomen in een mooi vormgegeven e-bundel die in januari 2015 gratis verkrijgbaar zal zijn voor alle lezers van Hebban.

We willen hierbij alle deelnemers van harte danken voor hun inzendingen. We hopen dat jullie genoten hebben van deze bijzondere uitdaging.
We wensen jullie prettige feestdagen toe en laten jullie nog twee weken in spanning tot de ontknoping van deze schrijfwedstrijd.

Jean-Paul Colin, Harold de Croon, Peter Kuijt, Carien Touwen en Sander VerheijenOver de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hercule Poirot schrijfwedstrijd: de shortlist

 

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engels...