Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Het is de Dag van de Lezer!

door Hebban Crew 95 reacties
Op deze tiende verjaardag van Hebban roepen we 29 mei voortaan uit als Dag van de Lezer. In je lokale boekhandel, online op Hebban en overal op sociale media worden lezers bedankt voor hun steun, hun warme, leuke, eerlijke reacties op boeken, hun sterwaarderingen en recensies, hun aanwezigheid tijdens lezingen, signeersessies, boekpresentaties en meer. Het hele boekenvak bedankt jou!

Lieve, lieve trouwe Hebbanisten, volgers van Hebban en lezers in het algemeen,

Vandaag zijn we dan écht jarig, maar eigenlijk voelen we ons dat al tien dagen. Sinds de eerste dag van onze jubileumtiendaagse worden we al getrakteerd op mooie herinneringen, warme woorden, verhalen over bijzondere vriendschappen en mijmeringen over hamsteronesies. We kunnen ons niet méér jarig voelen. Maar eigenlijk zijn we allemaal jarig. Zonder lezers bestaat er geen lezerscommunity. Zonder jullie was er geen Hebban. Daarom uit volle borst: van harte met ONZE verjaardag!

Met de Dag van de Lezer hopen we dan ook een mooie traktatie voor jullie bedacht te hebben. Een dag waarin onze dank – en die van andere boekenvakkers en boekenmakers – voor de lezers, kopers en leners van boeken centraal staat. Elk jaar op 29 mei, op onze verjaardag, vieren we de lezer. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

De verbondenheid van lezers, auteurs en alle andere boekenprofessionals is de afgelopen dagen weer eens fijn duidelijk geworden door de massaal gedragen steun tegen het waardeloze idee om de btw op boeken met 12% te verhogen. De Dag van de Lezer zal daarom onvermijdelijk ook in het teken staan van de #boekenpetitie tegen dit plan en ik roep dan ook iedereen op de petitie vandaag te ondertekenen, te delen en als je kunt een statement te maken op social media met de afbeeldingen uit de mediakit. Samen staan we sterk. Op naar de 250.000 handtekeningen!

Dank jullie wel!

Dank jullie wel voor meer dan zes miljoen gelezen boeken, meer dan een half miljoen recensies en boekwaarderingen, maar ook voor tien jaar de leukste, mooiste en meest intense dagen van mijn werkende leven.

Het is inmiddels ook al weer bijna twintig jaar geleden dat ik, samen met Kim Moelands, ons eerste boekencontract tekende bij Ambo|Anthos. Het betekende mijn officiële intrede in het bijzondere boekenvak. Nu ben ik vijftig en is twintig procent daarvan Hebban-roze gekleurd. Tien jaar Hebban. Tien jaar vol met nieuwe ontdekkingen, nieuwe ontmoetingen, nieuwe vriendschappen en nieuwe boekenherinneringen. Maar ook het besef dat je als hoofdredacteur zo goed bent als je eigen team. Die malle Debbie zonder wie Hebban niet half zo leuk zou zijn, niet half zo gezellig en ook niet half zo goed. Martijn, zonder wie ik Debbie nooit had ontmoet, haha dat is even waar als flauw, maar ook zonder zijn drive, rust en intelligentie ik vast keuzes had gemaakt die minder goed zouden hebben uitgepakt. Anouk, zonder wie we niet half zoveel werk zouden kunnen verzetten, de droppot nooit bijgevuld zou worden en zonder wie we niet half zoveel lol zouden hebben. Onze verse teamleden Suzette en Roos zonder wie de Taylor Swift-hype waarschijnlijk volledig aan mij voorbij zou zijn gegaan, social media nog steeds een bijzaak was en ik niet met zoveel plezier (en zo vaak) de trappen naar onze zolder in Amsterdam zou beklimmen. Jullie zijn een feestje om mee te werken. En natuurlijk Annick, die ver op de achtergrond van onze community onverschrokken doorwerkt aan de toekomst van Hebban en ondertussen de ballen die van mijn bordje dreigen te vallen oppakt. Ongekende en onbegrensde dankbaarheid aan jullie allen.

Maar vandaag natuurlijk ook een shout-out naar de crew van de eerste jaren: Daphne, Lindy, Soraya, Aimee en Peter. Speciale dank natuurlijk aan de vele vrijwilligers en freelancers die ons dag in, dag uit helpen aan mooie inhoud in de vorm van artikelen, recensies, leesclubs en reacties. En last but not least dank aan de man zonder wie de community en de naam Hebban nooit hadden bestaan, Cees Wessels, en de vrouw zonder wie Hebban nooit zo belangrijk was geworden in het boekenvak: onze eigen chef d’equipe Eveline Aendekerk.

Wie had óóit kunnen vermoeden dat ons jubileum anderhalve pagina aandacht zou krijgen in een landelijke krant en dat we in staat zouden zijn om gewoon zelf een Dag van de Lezer uit te roepen. Deze is voor jullie allemaal: Happy Dag van de Lezer!

Namens de Hebban Crew wens ik jullie een prachtige dag en nog heel veel fantastische Hebban-jaren. En ik zou zeggen: op naar de volgende tien!

Dank jullie wel.

Sander Verheijen
Hoofdredacteur Hebban

Hebban 10 jaar

Van 20 tot en met 29 mei vierden we op Hebban met zijn allen tien dagen lang onze verjaardag. We hebben heel wat moois om op terug te blikken, niet alleen in de afgelopen tien jaar Hebban, maar ook alles dat we tijdens de Tiendaagse hebben gedaan. Hieronder vind je een greep uit de feestelijke dagen die achter ons liggen. Op naar nog (minstens) tien jaar van de leukste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen!

Hebban Thrillerprijs 2024

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs. De longlist van vijftien titels, waaronder een door de lezerscommunity genomineerde wildcard, werd gelezen door meer dan honderd ervaren thrillerlezers. Uit hun beoordelingen werd een shortlist van vijf boeken samengesteld, die naar een professionele vakjury gingen, bestaande uit boekverkopers, Hebban-redacteurs en -recensenten.

'Eén thriller steeg met kop en schouders uit boven de rest,' staat er in het juryrapport. 'Een verrassend debuut waarin een angstig realistisch beeld geschetst wordt van een propagandaoorlog die gebruikmaakt van deepfake-technologie. Deze ambitieus opgezette thriller heeft een complex plot dat een scherpe geest vereist om volledig te ontwarren.'

De jury noemt de thriller wordt 'vernieuwend', 'verrassend' en 'intelligent' en koos dan ook unaniem voor De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom als winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2024. Het is de eerste keer dat een debutant de prijs in ontvangst mag nemen.

Hebban 1000 van 2024

De afgelopen weken zijn er duizenden Mooiste Boeken-lijsten door leden aangemaakt of herzien. Deze lijsten vormen de basis voor de duizend mooiste boeken aller tijden volgens de lezers op Hebban. De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón is voor de tweede keer in het bestaan van de Hebban 1000 de nummer één. Het verschil met tweevoudig lijstaanvoerder Ik ben Pelgrim van Terry Hayes is slechts 2 vermeldingen. Het is de zevende keer dat de jaarlijkse lijst verschijnt.

De leukste artikelen

Tijdens de #Hebban10jaar Tiendaagse blikten we terug op de afgelopen tien jaar in infographics. Zo zie je in één oogopslag welke mijlpalen we hebben bereikt, welke boeken prijzen wonnen en welke bijzondere cijfers en feitjes we over onze lezerscommunity ontdekt hebben. Wist je dat er bijna net zoveel Hebban-leden zijn als inwoners van Utrecht? Echt waar! Ook opende de Hebban Crew de Tiendaagse met het beantwoorden van 10 vragen en stelden we jullie dezelfde vragen, elke dag één. Daarmee konden in totaal wel 27 boekenpakketten gewonnen worden en jullie overspoelden ons met de mooiste en liefste berichten, waardoor we ons heel erg jarig voelden.

Teken de petitie!

Boeken lezen is van groot belang voor jong en oud, voor de ontwikkeling van een brede belevingswereld, jezelf in andermans schoenen leren zetten, het verbreden van kennis en de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheid. De nieuwe regeringscoalitie is van plan de btw op boeken flink te verhogen, van 9% naar 21%. Dat betekent dat boeken duurder en dus minder toegankelijk gaan worden. Wij leggen ons daar niet bij neer! Teken jij ook de petitie tegen de verhoging van btw op boeken? De petitie is al bijna 200.000 keer ondertekend.Over de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het is de Dag van de Lezer!