Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Boek van de week /

Het Vesalius Effect

door Lindy de Jong 2 reacties
Schrijver Jordi Llobregat veroverde dit voorjaar heel Spanje met zijn debuut en daar werd via de social media handig op ingespeeld met de hashtag #EfectoVesalio. Zal ‘Het geheim van Vesalius’ ook Nederland veroveren? De verslavende uitwerking van het verhaal op de lezer doet vermoeden van wel.


De roman, of thriller, begint wanneer er verschillende verminkte lijken van jonge vrouwen gevonden worden in Barcelona van eind negentiende eeuw. De politie probeert de affaire in de doofpot te stoppen, vooral nu de Wereldtentoonstelling van 1888 aanstaande is. Dan wordt ook het lichaam van de bekende medicus en professor Don Alfred Amat gevonden, drijvend in het water, wat een nieuwe draai aan de zaak geeft.  

Daniel Amat, een jonge universitair docent in de klassieke talen die werkzaam in op de Universiteit van Oxford, krijgt het bericht dat zijn vader overleden is. Wanneer hij na jaren van afwezigheid terugkeert naar zijn stad Barcelona om hem uitgeleide te doen, ziet hij zich geconfronteerd met het feit dat de dood van zijn vader waarschijnlijk geen natuurlijke was: er lijkt sprake van moord.  

Samen met journalist Bernat Fleixa, op zoek naar nieuws dat hem beroemd zal maken, en de jonge student Medicijnen Pau Gilbert, die zelf zo zijn geheimen heeft, gaat Daniel op zoek naar de moordenaar. Het brengt hen op het pad van een eeuwenoud verloren manuscript, dat ook weleens het doel van de beul zou kunnen zijn…  

Zafón-effect
Het is vooral knap hoe Llobergat de lezer naar het Barcelona van 1888 weet te transporteren. Bovendien maakt hij zo van Barcelona een personage op zich. De Wereldtentoonstelling betekent veel voor de stad die zich op het randje van moderniteit bevindt. Elektriciteit is nog lang geen gemeengoed, iedereen vervoert zich per benenwagen, koets of trein, maar de belofte van verandering hangt in de lucht.  

De beschrijvingen van Barcelona doen denken aan die van Carlos Ruiz Zafón, die andere grote naam die heel Spanje en vervolgens de hele wereld op stelten zette met zijn De schaduw van de wind. Zilverachtige, gotische, magische en soms spookachtige taferelen vullen het boek. ‘Voor mij is het heel belangrijk dat de lezer de omgeving echt beleeft, dat hij er naartoe reist. Daarom probeer ik het als extra personage te beschouwen. Toen ik met de roman begon, hing ik een plattegrond van Barcelona aan het eind van de eeuw op, die bijna de hele wand in beslag nam. Tegelijkertijd vond ik een aantal stadsgidsen uit die periode en bovendien ben ik een aantal keer naar Barcelona gereisd,' zegt de auteur in een interview.  

Hoewel Llobregat (1971) in Valencia woont, stamt de familie van moeders kant uit Barcelona. De fascinatie van de auteur voor grote steden en hun transformaties heeft hij niet van een vreemde: zijn overgrootvader werkte in de smederij waar de modernistische lantaarns werden gemaakt die nu te vinden zijn op de beroemde Paseo de Gracia in Barcelona. Dat de stad een grote rol speelt in zijn debuut is dus geen toeval.  

Twists and turns
Llobregat voert naast het drietal vele andere personages op, die dankzij de auteurs bekwaamheid niet met elkaar te verwarren zijn: allen hebben zij hun eigen geheimen en doelen, wat de spanning en intriges in het verhaal alleen maar versterkt.  

Hoewel het boek als roman wordt aangeprezen, doen de spannende elementen, cliffhangers en verschillende twists in het boek toch vermoeden dat het hier om een thriller gaat. Een thriller die desondanks thema’s opvoert als liefde, loyaliteit en verraad en daardoor méér. Llobregat zegt daar zelf over: ‘Ik heb geprobeerd een onderhoudend verhaal te schrijven dat men leest en niet meer weg kan leggen, want dat is waar ik zelf het meest van geniet als ik lees. Een verhaal dat je alles doet vergeten en je meeneemt naar een parallelle werkelijkheid.’  

Llobregat wil zich niet onder een specifiek genre scharen, hij wordt volgens eigen zeggen beïnvloed door verschillende stromingen: ‘Met betrekking tot deze roman zou je kunnen zeggen dat er invloeden zijn van Eco, Doyle, Süskind, Zafón, Somoza, Shelley, Montero…’  

Onder welk genre je Het geheim van Vesalius ook categoriseert, in zijn eerdergenoemde opzet is de auteur ruimschoots geslaagd.    



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Het Vesalius Effect

 

Gerelateerd

Over

Jordi Llobregat

Jordi Llobregat

De Spaanse schrijver Jordi Llobregat (1971) debuteerde in 2015 met de historisch...