Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Hoe ver reikt de macht van het woord?

Kun je wie vatbaar is voor extremisme - zoals jihadistische terroristen - op andere gedachten brengen door in gesprek te gaan en te blijven? Of missen woorden hier hun doel en zijn geweld en repressie de enige middelen? Deze vragen staan centraal tijdens het optreden van schrijver Frank Westerman en journaliste Jutta Choris in Writers Unlimited The Series.

In zijn nieuwe boek Een woord een woord onderzoekt Frank Westerman de veerkracht van het woord. Hij wil weten of de pen niet alleen spreekwoordelijk maar ook daadwerkelijk machtiger is dan het zwaard. Hij neemt de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een oud-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. 

Jutta Chorus was de eerste journalist die na de moord op Theo van Gogh contact zocht met de geestverwanten van Mohammed B. Ze bleef de Hofstadgroep volgen. Tien jaar na de moord tekende ze uit de mond van een van de ‘broeders’ het volgende op: ‘Wij waren praters. In onze tijd spraken we alleen over de jihad. Slechts een enkeling koos voor het geweld.’ 

Frank Westerman (1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek in Wageningen, maar heeft alleen indirect geprofiteerd van zijn cum laude afgeronde studie. Hij werd freelance journalist en reisde onder meer naar het uiteenvallende Joegoslavië. Dat leverde De Brug over de Tara (1994) en Srebrenica : het zwartste scenario (1997) op. Daarna volgden De graanrepubliek (1999) en Ingenieurs van de ziel (2002). Voor El Negro en ik (2004), geschreven naar aanleiding van de geschiedenis van een opgezette Zuid-Afrikaan in een Spaans museum, kreeg hij de Gouden Uil. In Ararat (2007); Dier, bovendier (2010) en Stikvallei (2013) bewijst Frank Westerman hoe goed hij in staat is om kleine verhalen mythische proporties te laten aannemen, en omgekeerd. Zijn herziene en aangevulde De slag om Srebrenica (2015) kreeg de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek.

Jutta Chorus
 (1967) is journalist. Ze schreef met Menno de Galan In de ban van Fortuyn, over de politieke carrière van Pim Fortuyn. In 2003 kregen zij voor hun bijdragen aan NRC Handelsblad de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. In 2005 schreef zij met Ahmet Olgun In godsnaam over de moord op Theo van Gogh. In 2009 verscheen haar kroniek Afri, over de Rotterdamse migrantenwijk dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2010 voor het beste journalistieke boek. Geroemd en geprezen is haar boek over BeatrixBeatrix, dwars door alle weerstand heen (2013). In Broeders (2014) portretteert ze samen met Ahmet Olgun geestverwanten van Mohammed B. en gaan ze na hoe het hun zoveel jaar na de moord op Theo van Gogh vergaat. 

Het optreden van Westerman en Chorus is op donderdag 28 april in Studio B, 1e etage Centrale Bibliotheek Den Haag. Aanvang 20.30 uur. Toegangskaarten kosten 10 euro. Voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP-houders, studenten en bezoekers met Ooievaarspas kost een kaartje 6 euro. Reserveren via www.writersunlimited.nl  


Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe ver reikt de macht van het woord?

 

Gerelateerd

Over

Frank Westerman

Frank Westerman

Frank Westerman (1964) is journalist en schrijver. Hij was correspondent vo...

Gesponsorde boeken