Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Hoofdtransplantatie in 2017

door Victoria Farkas 1 reactie
Hoofdtransplantatie kan sneller dan tot nu toe gedacht werd. Een Italiaanse chirurg denkt aan 2017! Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

De Italiaanse chirurg Sergio Canavero heeft gisteren op een medisch congres in de Verenigde Staten zijn plannen tot in detail aan de wereld kundig gemaakt. Het is niet de eerste keer dat Canavero met het plan om een mensenhoofd te transplanteren naar buiten komt; twaalf jaar geleden deed hij dat ook al. Het grote verschil met toen is dat hij zijn plannen nu tot in detail uitlegde. Zo zal het hoofd en het donorlichaam worden gekoeld tot een temperatuur dat de cellen een tijdlang zonder zuurstof kunnen leven. Zoals in New Scientist beschreven staat wordt het weefsel rond de nek ontleed en grote bloedvaten door middel van buisjes met elkaar vebonden. Pas als dat is gebeurd, worden de ruggengraten van beide lichamen doorgesneden.

'Als de ontvanger ontwaakt zal hij in staat zijn te kunnen bewegen, gevoel in het (nieuwe) gezicht ervaren en met z'n eigen stem kunnen spreken,' zegt Canavero. 'Door middel van fysiotherapie zal de persoon binnen een jaar weer kunnen lopen.'

Bang dat er geen hoofd zal zijn om te transplanteren is Canavero niet. 'Er hebben zich al een aantal vrijwilligers gemeld.'

Gruwel jij al bij het idee, of heb je juist zin om nog meer te gruwelen? Pak dan vooral de klassieker van Mary Shelley uit de kast, want met Frankenstein gaat zij nog een stapje verder. 

Frankenstein - Mary Shelly

In 1816, te midden van schrijversvrienden in Italië, schreef de negentienjarige Mary Wollstonecraft Shelley het horrorverhaal dat later zou uitgroeien tot een van de bekendste romans aller tijden: Frankenstein. Dit is het verhaal van de excentrieke wetenschapper Victor Frankenstein, die bezeten is van de wens om een levend wezen te scheppen. Uiteindelijk slaagt hij erin, maar de mislukte creatie wil vervolgens zijn maker - en alles waar deze waarde aan hecht - vernietigen.

Een iets minder gruwelijke roman in de zin van het scheppen van levende wezens, maar met een knopoog naar de titel is de familieroman Het tweede gezicht van Graa Boomsma.

Het tweede gezicht - Graa Boomsma

Op een ochtend belt de verkeerspolitie aan bij de familie Holdman in Mobile, Alabama. De jonge Gary hoort dat zijn vader, Vietnam-veteraan en oorlogsinvalide, op de snelweg de minimumsnelheid heeft overtreden: hij reed vijf kilometer per uur. Deze gebeurtenis is het begin van een reeks incidenten die hartgrondig ingrijpen in het leven van de familie.
Gary's zusje Rita probeert de geesten uit haar vaders verleden te weren door zich te richten op haar carrière als actrice; zijn moeder poetst en schrobt dat verleden letterlijk weg. Terwijl Gary tevergeefs probeert contact te zoeken met zijn getraumatiseerde vader, vindt hij troost bij zijn grootvader, voorheen huisschilder in Holland, en houvast bij de turbulente geschiedenis van het Amerikaanse Diepe Zuiden.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Hoofdtransplantatie in 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken