Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

In de app gelogeerd zijn

'Na het lezen van een paar boeken van deze schrijver loopt de lezer de kans om een acute ziekenhuisfobie te ontwikkelen.' Dat schreef een recensent enkele jaren geleden over het werk van Robin Cook, de meester van de medische thriller. Voor al te schrikachtige lezers zal zijn nieuwste boek 'Infectie' dus geen aanrader zijn, voor de onverschrokken thrillerfans des te meer. Cook belicht de dodelijke kanten van een app.

De thrillers van Robin Cook gaan altijd over actuele medische onderwerpen zoals orgaandonatie, experimenten op mensen, medische wanpraktijken en stamcelonderzoek. Infectie stipt ook een actueel thema aan: nanotechnologie.

Infectie verhaalt over George Wilson die als arts-assistent werkt in een groot ziekenhuis in Los Angeles. Hij woont samen met Kasey. Op een ochtend vindt hij haar dood in bed. Onbegrijpelijk, want ondanks haar diabetes verkeerde ze in prima gezondheid.

Enkele maanden na haar dood bezoekt Wilson een presentatie over de revolutionaire nieuwe app iDoc, die werkt als een soort mobiele huisarts – iDoc kan bloedwaarden testen, vragen beantwoorden en diagnoses stellen. Zijn vriendin Kasey was een van de proefpersonen die de app uitprobeerden. George ontdekt dat ergens in de app een virus blijkt te zitten, met alle gevolgen van dien: er zijn reeds enkele patiënten overleden. Is de iDoc wellicht het doelwit geworden van hackers? Als hij op onderzoek uitgaat, stuit hij op schokkende informatie.

Robin Cook is al ruim 35 jaar heer en meester op het gebied van de medische thriller. Meer dan dertig boeken staan er op zijn naam, met als bekendste Coma uit 1977, dat werd verfilmd met de toen nog tamelijk jonge Michael Douglas in de hoofdrol. Een omvangrijk oeuvre, maar toch ziet de 74-jarige Cook zichzelf nog steeds meer als een arts dan als een schrijver, zei hij enkele jaren geleden in een interview. ''Als ik een literatuurstudie had gedaan, had ik vast niet zulke hoge cijfers gehaald dan als medisch student.''

Zijn boeken hebben hem geen windeieren gelegd. Met vrouw en zoon vertoeft hij beurtelings in een van hun huizen in Florida, Boston, Manhattan, de bergen van New Hampshire. Zijn praktijk heeft hij inmiddels opgegeven, maar dat betekent niet dat hij al zijn tijd aan schrijven besteedt. Hij is medeoprichter van een softwarebedrijf, heeft een belang in een sportcomplex in New Hampshire, en heeft een aannemersbedrijf dat oude huizen opkoopt en volgens zijn ontwerpen opknapt. In het verleden was hij ook nog eigenaar van een restaurant.

Cook ziet zichzelf als een auteur met een missie. ''Ik denk dat ik nu meer mensen help dan toen ik arts was, ik help nu miljoenen mensen. Ik ben dit genre gaan beoefenen om aandacht te krijgen voor de misstanden in de gezondheidszorg. Vóórdat mijn boeken verschenen, werd de medische wereld meestal beschreven in romantische bewoordingen, de verhalen speelden zich af in geweldige ziekenhuizen, rond geweldige, hardwerkende artsen met maar één doel in het leven, namelijk het verlichten van het lijden van hun patiënten. Maar dat beeld heeft niets met de realiteit te maken. Er zijn heel veel angstwekkend slechte artsen, ziekenhuizen waar het een chaos is.'' De schrijver stelt dat zijn boeken zweven tussen fictie en non-fictie. ''De personages zijn bedacht, maar de thema's kloppen allemaal.''Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: In de app gelogeerd zijn

 

Gerelateerd

Over

Robin Cook

Robin Cook

Robin Cook (1940) is een Amerikaanse thrillerauteur. Cook debuteerde in 1972 met...