Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

In Memoriam: Nadine Gordimer (1923-2014)

Afgelopen zondag 13 juli is auteur Nadine Gordimer op negentigjarige leeftijd in haar woonplaats Johannesburg overleden. Ze behoorde tot de belangrijkste Engelstalige schrijfsters van Zuid-Afrika.

Nadine Gordimer stond bekend om haar kritische pen, waarmee ze zich afzette tegen het apartheidsregime. Dit deed ze zowel in haar boeken als in politieke acties. Haar grootste en meest controversiële romans verschenen in de jaren ’70 en ’80: The Conservationist (1974), Burger’s Daughter (1979) en July’s People (1981). Laatstgenoemde titel werd, evenals The Late Bourgeois World (1966), verboden door het apartheidsbewind.

In 1991 werd Gordimers literaire werk bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur, daarmee was ze de eerste Zuid-Afrikaanse auteur die deze prijs in ontvangst nam. Daarnaast won de schrijfster ook de prestigieuze Man Booker Prize en de Primo Levi Award.  

Nadine Gordimer laat een enorm oeuvre achter; ruim tweehonderd verhalen en dertien romans. In 2005 verscheen haar laatste boek, Get a life, dat ze schreef na de dood van haar echtgenoot.    Over de auteur

Hebban Crew

1669 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: In Memoriam: Nadine Gordimer (1923-2014)

 

Gerelateerd

Over

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer was een Zuid-Afrikaanse schrijfster. In 1953 debuteerde ze als r...