Hebban vandaag

Nieuws /

Indiase schrijvers geven uit protest hun prijzen terug

Tientallen Indiase auteurs hebben hun boekenprijzen geretourneerd als uiting van een protest tegen het 'klimaat van intolerantie' in hun land. De actie volgt op een golf van aanvallen op intellectuelen sinds de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP) vorig jaar de verkiezingen in India overtuigend won.

Meer dan veertig romanschrijvers, essayisten, toneelschrijvers en dichters hebben de literaire onderscheidingen teruggestuurd, die door India's meest prestigieuze literaire instituut, de Sahitya Akademi, waren toegekend. Een van de meest prominente auteurs is  journalist en schrijver Nayantara Sahgal, een nicht van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Zij verklaarde dat 'de cultuur van India's verscheidenheid en debatteren met elkaar door geweld wordt bedreigd'. Eerder deze week stuurde de 80-jarige schrijfster Dalip Kaur Tiwana 'uit solidariteit met haar betogende collega's' haar in 2004 ontvangen Padma Shri, een van de belangrijkste literaire prijzen, terug.

De twee incidenten die bij de auteurs veel woede hebben opgewekt, zijn het lynchen van een moslim arbeider in september en de moord op een wetenschapper in augustus. Het eerste incident gebeurde in het dorpje Bisara, waar een menigte een man afslachtte van wie men dacht dat hij rundvlees had gegeten. Koeien zijn heilige dieren in het hindoe-geloof. In het tweede geval werd hoogleraar Malleshappa Kalburgi (foto), een prijswinnende auteur die kritisch was op religies, doodgeschoten door hindoe-extremisten. 

De auteurs hebben de Sahitya Akademi, die bijna zestig jaar geleden werd opgericht door Nehru, opgeroepen om de moord op Kalburgi te veroordelen. Prominenten uit de BJP hebben de protesten van de schrijvers afgedaan als 'politiek gemotiveerd'. 'Als schrijvers zeggen dat ze niet in staat zijn om te schrijven, dan moeten ze er maar mee ophouden', aldus Mahesh Sharma, de minister van cultuur. 

(Bron: The Guardian)Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Indiase schrijvers geven uit protest hun prijzen terug

 

Gesponsorde boeken