Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Martine de Jong: 'Ik had geen idee hoe dat moest: een boek schrijven'

Haar blog is bijna antiek, haar 'wie is de mol'-recaps voor de Volkskrant zijn hilarisch en ondanks het feit dat ze geen idee had hoe ze een boek moest schrijven, wordt Martine de Jongs debuutroman lovend ontvangen. Hebban stelde de schrijfster een aantal vragen over 'De mannen van Raan'!

Over De mannen van Raan :
Per Pennings is programmeur. Uit angst zijn lot in de handen van een ander te leggen, leeft hij zo veel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot Pers verbazing woont ze met haar 26 jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. Steeds meer mannen duiken op in het leven van Raan en Per doet zijn best om alles te vatten in schema s en lijsten. Een ding is duidelijk: hij heeft niet langer de touwtjes in handen. De mannen van Raan is het even spannende als tragikomische debuut van Martine de Jong.

Je boek is af en Wie is de Mol  is afgelopen… wat nu?
"Ja, wat nu! Eerst maar even een paar dagen niks. We hebben met het hele team zes weken keihard aan Zondag met Lubach gewerkt. Dat komt in september weer op televisie, dus tot die tijd heb ik weer tijd om te schrijven. Als het aan mij ligt ga ik meteen verder met een tweede boek, daar heb ik heel veel zin in."

Het idee om een boek te gaan schrijven kreeg je van Willemijn Tillmans (acquirerend redacteur van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en schrijfdocent). Wat is de belangrijkste schrijftip die je van haar kreeg?
"Ik had geen idee hoe dat moest: een boek schrijven. Maar ze zei: "Je moet gewoon beginnen", en ze had gelijk. Je moet gewoon beginnen."

Jouw beste vriend Arjen Lubach heeft jouw manuscript aangeprezen bij Uitgeverij Podium, waar je roman vervolgens ook is uitgegeven. Heb je hem al vroeg bij het schrijfproces van De mannen van Raan betrokken?
"Zo ging het niet helemaal, hij heeft me niet aangeprezen. Het was meer dat omdat ik hem (natuurlijk) betrok bij mijn schrijfproces, zijn uitgever er ook lucht van kreeg en van het één kwam het ander. Ik heb het heel prettig gevonden dat Arjen meelas, zijn mening is extra waardevol gebleken omdat hij zelf ook schrijft."

De hoofdpersonen van je debuutroman heten Raan en Per…niet de meest gangbare namen. Zit daar een gedachte achter?
"De namen van de personen uit het boek waren eerst nog veel vreemder! Zo heette Maurice eerst Deut en Freek heette eerst Kader. Voor de oplettende lezer is er vast wel een patroon te herkennen in het gezin: Raan, Guisje, Deut en Kader. Op advies van mijn redacteur heb ik een paar namen veranderd in normalere namen, maar ik ben blij dat de hoofdpersonen nog steeds redelijk uniek zijn."

Was het lastig om te schrijven vanuit het perspectief van een man?
"Soms. Ik ben gaan schrijven vanuit een man omdat het me juist moeilijker leek vanuit een vrouw. Het lastigst waren de scènes waar zijn geslacht een rol in speelde. Ik heb toen aan meerdere mannen gevraagd hoe ze het zelf zouden benoemen, maar daarover zijn de meningen zo verdeeld dat ik nog steeds niet weet of ik het goed heb gedaan."

Wat vind je zelf de mooiste passage uit De mannen van Raan?
"Ik houd het meest van de scènes met Richard, de collega van Per. Die schreef ik bijna automatisch en met heel veel plezier."

‘Het voelt heel onprettig om het naar buiten te sturen’ zei je over het feit dat je boek nu af is. Wat vind je tot nu toe van de reacties die je op je debuut krijgt?
"Iedereen is zo lief! Ik was er heel angstig over, nog steeds wel, maar nadat mijn moeder en vader het hadden gelezen was alles goed. Ze vonden het mooi."

Jouw blog 10e.nl bestaat al sinds 1999. Wat is het geheim achter een goede blog of plog?
"Het grote geheim is nog altijd: volhouden. Maar dat is voor mij de afgelopen weken ook moeilijk gebleken, ik loop inmiddels een hele week achter met de dagelijkse plogs. Gelukkig heb ik nu tijd om dat in te halen."

Welk boek moet iedereen absoluut lezen?
"Legends of a suicide van David Vann. Het grote, avontuurlijke middenverhaal uit dat boek kleeft nog steeds aan me. Dat vind ik knap."

En welk boek absoluut niet?
"Dirt van diezelfde David Vann. Ik wilde na het lezen van die eerste meer, maar het was vreselijk."

Heb je de smaak van het romanschrijven nu te pakken? Al plannen voor een nieuw boek?
"Zeker weten, snel door met het tweede boek!"

Benieuwd naar De mannen van Raan? Je kunt je nog aanmelden voor de leesclub!

Lees ook de recensie van deze roman, geschreven door Maritza Dubravac.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Martine de Jong: 'Ik had geen idee hoe dat moest: een boek schrijven'

 

Gerelateerd

Over

Martine de Jong

Martine de Jong

Blogger, schrijver, recensiekoning, team #zml, widm-recaps voor Volkskrant.nl. ...

Gesponsorde boeken