Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Interview Patrick van der Eem

door Hebban Crew


1) Wat deden jullie nu de hele tijd? Je reed toch niet alleen maar rondjes in je auto? Dat zou juist opgevallen zijn. Waren jullie onderweg ergens naartoe of wat?
We houden allebei van cruisen in een vieze auto. De eerste rit was de auto nieuw, dus juist leuk om mee te toeren. De laatste rit gingen we een gouden armband voor mij in Antwerpen halen. Daar tussendoor pikten we vrienden op, gingen ergens wat eten, liet ik Joran bepaalde dingen uit mijn verleden zien, of gingen we iets halen. Het staat allemaal in mijn boek. Overigens, waarom zou het opvallen als twee mensen het leuk vinden om te cruisen? Dat zou alleen gelden voor mensen die een normale baan hebben en nooit cruisen.

2) Hoe goed kende je Joran eigenlijk voordat je hem in het casino tegenkwam?
Helemaal niet. Dat verhaaltje is de wereld in geholpen na mijn babbeltje met dat vriendje van de familie Van der Sloot, dat stiekem is opgenomen. Dat praatje hing als los zand aan elkaar, de gestelde vragen waren suggestief en onduidelijk, de vertaling was waardeloos en de pers wil alles graag opkloppen om een primeurtje te hebben. Jullie weten niet half hoe jullie elke dag in de maling worden genomen door al die kranten en tijdschriften. Eerlijk gezegd dacht ik, dat alleen mensen die ziek in hun hoofd zijn van samenzweringstheorietjes dit soort onzin geloven. Die schrijven meteen, na dit antwoord te hebben gelezen, dat ik hem wel gekend moet hebben, omdat ik dat hier zo krachtig en duidelijk ontken!! Dus wacht ik de volgende vraag of ik Joran daarvoor kende weer rustig af.

3) Toen je Peter R. de Vries benaderde vroeg je erg veel geld voor je medewerking. Was het je op dat moment alleen om het geld te doen of had je ook nog een andere reden?
Als het boek nou ergens duidelijk over was dan was het wel over alle redenen om dit te doen. Alleen zwart of wit, slecht of goed, het ene uiterste of het andere, zo is het leven meestal niet. Het was een van de redenen. Ik had ook geen zin om er armer van te worden, het was nogal wat tijd en inspanning. Het was ook voor de spanning en om te kijken of ik het kon. De mensen die waarderen wat ik heb gedaan vinden elke reden okay, de mensen die niet waarderen wat ik gedaan heb vinden elke reden gelul. Er kwam ook een moment dat ik zelfs was doorgegaan als ik er voor had moeten betalen. Uiteindelijk ben ik blij dat De Vries met die Schouten op de proppen kwam, want geen mens had het in zo weinig dagen die clips voor zoveel geld kunnen verkopen. Zonder die bijdrage was het geld dat ik van De Vries kreeg niet eens de moeite waard geweest.

4) In sommige tijdschriften heeft gestaan dat Joran en jij van tevoren een deal hadden gesloten om samen te delen als er geld verdiend zou worden aan de hele operatie. Is dat waar?
Je moet je vergissen. De meeste tijdschriften heb ik toch wel gelezen en ik ben dat soort onzin daar nog nooit tegen gekomen. Je bedoelt waarschijnlijk dat het wel eens op het internet heeft gestaan op sites als Fok, Geen Stijl en telegraaf.nl. Dat komt omdat alle mensen die ziek in hun hoofd zijn altijd op die sites hun samenzweringstheorietjes ventileren. Lees die laatste zin nog eens goed over. Ik schrijf dus niet dat alle mensen die op die sites zitten ziek in hun hoofd zijn van dat soort theorietjes. Dat is wat anders. Dat zou eerst onderzocht moeten worden.

5) Was er een Plan B in de auto, voor het geval er iets mis kon gaan?
Nee, er was geen Plan B. Ik ben niet bang voor Joran. Joran is een moederskindje, die alleen kleine meisjes de baas kan zijn.

6) Het schijnt dat jij ook drugs had genomen in de auto? Heeft dat invloed gehad op het gesprek, of had je ook zonder gekund?
Ja, het heeft me rustig gehouden zodat ik Joran niet op zijn bek heb geslagen toen hij liet zien wat een schoft hij eigenlijk is. Of ik zonder had gekund? Vast wel, maar ja, zo is het niet gegaan. De drugs die ik in mijn neus stopte, haalden echt niet de woorden uit Joran z’n mond.

7) Volgens publicaties schijn jij te weten wie de helper was van Joran. Ga je ooit vertellen wie de 'helper' was?
Dat komt ook door dat lulverhaal met die vriend van de familie. Ik heb gespeculeerd. Ik heb de politie al namen gegeven toen ik de eerste keer werd gehoord. In de media ga ik die namen niet noemen. In de eerste plaats omdat het niemand wat aangaat als ze niet worden gearresteerd en in de tweede plaats omdat ik geen bewijzen heb. De vraagsteller klinkt wel een beetje bang aan het einde. Was jij het misschien?

8) Als je het over moest doen, wat zou je dan anders doen?
De twee fouten die ik maakte toen ik probeerde met ‘Daury’ in contact te komen staan heel duidelijk in het boek. Verder zou ik het 100% hetzelfde doen. Het is namelijk nogal goed gedaan en Joran heeft bij zijn ‘vriend en meester’ gewoon zijn hart gelucht en de waarheid vertelt. Ik begrijp dat Jan Mulder er een probleem mee heeft dat ik daar een ‘harde piemel’ van heb gekregen. Hij moet niet zo hypocriet zeiken. Jan Mulder krijgt zelf ook van alles en nog wat een harde piemel. Of ziet hij dat zelf soms niet?

9) Hoe bevalt het leven als bekende Nederlander/Arubaan?
Ach, de storm is wel weer een beetje voorbij. Soms is het best leuk om met je kop even op televisie te zijn en al die aandacht en zo. Soms word je ook echt ziek van die mensen als je weer meewerkt aan een interviewtje waarvoor je helemaal uit Arnhem komt rijden en ze zenden het niet uit omdat het niet is wat ze willen horen (ook zo worden jullie in de maling genomen!!). Soms is het leuk als mensen je herkennen, soms niet. Het is wel grappig om te zien hoeveel mooie en lekkere meisjes op me vallen sinds ik bekend ben geworden. Dat moet toch een gruwel zijn voor alle kerels die een hekel aan me hebben, dat ik nu opeens zoveel zou kunnen neuken als ik wil.

10) Hoe vind jij het dat Joran van der Sloot ondanks jouw grote intensieve medewerking aan het programma van Peter R. de Vries nog steeds vrij rondloopt? Dat lijkt me namelijk moeilijk te verkroppen nadat je er zoveel tijd en energie ingestoken hebt.
Ik vind het veel erger dat een man, die in zelfverdediging iemand die een handgranaat in een bar gooide heeft doodgeschoten, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ik kan aan het geval Joran niks meer doen. De rechters bepalen dat en die zijn onafhankelijk en weten alles! Nederland heeft toch de beste rechters ter wereld! Lees in het boek hoe Joran zelf over rechters denkt en hoe zij hem op zijn woord geloven als hij ze weer eens in de maling neemt. Zijn strategieën voor het verspreiden van misinformatie zijn klassiekers voor iedere verdachte. Nog steeds schijnt 60% van de vrouwen te denken dat Joran onschuldig is omdat hij a) zulke mooie lange wimpers heeft b) blank is c) uit een goed gezin komt d) zo charmant kan praten. En kijk naar Paul Witteman, die zich voor en achter door Joran laat nemen en dan onsamenhangend begint te brabbelen hoe onschuldig hij niet is. Ach, ik hoor net dat Angelina Jolie is ingestort omdat ze met de hulp van een verpleegster en een kok al die kindjes moet opvoeden en in haar eentje de hele wereld moet redden!! Daarbij is mijn leed toch niks. Ik zeur niet over de tijd en energie die ik er in heb gestoken, uiteindelijk is dat gecompenseerd door de warmte van Beth Holloway en haar dankbaarheid (zij heeft rust gevonden) en door het geld. Dus ik ga niet lopen zeiken.

11) Waarom voel jij je zo betrokken bij deze zaak. Er zijn namelijk wel meer verdwijningen denk b.v. aan Madeleine McCann en jaren geleden Marion en Romy van Buuren.
Nou, ik heb nu het goede voorbeeld gegeven, dus lossen jullie die zaken nou eens op!

12) Heb je ooit nog iets van Joran of uit zijn ‘hoek’ (ik denk dan bijv. aan zijn ouders of vrienden) gehoord? En zo ja, hoe was de toon die zij daarbij gebruikten naar jou toe?
Nee, het is stil. De familie snapt heus wel dat zij mij niets op de mouw kunnen spelden en dat alleen een oude man als Paul Witteman gelooft dat Joran maar gewoon een grapje zat te maken. We hebben elkaar niks meer te vertellen.

13) Had je verwacht dat de pers zo over jou heen zou vallen? Ik had soms het gevoel dat Joran er makkelijker afkwam dan jij, heb jij zelf dat gevoel ook wel eens gehad en heb je enig idee waarom dat zou zijn?
Ja, ik was gewaarschuwd. Ik heb er dan ook niet wakker van gelegen. Ik heb schijt aan de pers! En ik heb schijt aan mensen die zo dom zijn alles te geloven wat de pers schrijft. Joran komt er helemaal niet makkelijk vanaf trouwens. Wie een beetje hersens heeft, ziet dat die jongen niet spoort. Dat is niet leuk voor hem. Alles wat hij doet mislukt eigenlijk. Laat hij een meisje verdwijnen en dan wordt het uiteindelijk het meest ‘aanwezige’ meisje van het westelijk halfrond. Start hij een carrière als misdadiger, laat hij zich door een acterende gangster in de maling nemen. Wil hij een beetje pokeren en dan blijkt uit alle websites achteraf dat hij stiekem steeds zit te verliezen. Het is een beetje sneu allemaal als je zo mislukt in het leven.

14) Denk je dat Natalee ooit nog gevonden zal (of kan) worden of dat ooit het volledige verhaal met bewijsmateriaal boven tafel zal komen?
Nee, natuurlijk wordt Natalee niet meer gevonden als ze twee mijl uit de kust in de oceaan is gedumpt en er inmiddels drie jaar voorbij zijn. Het grootste deel van het verhaal is al boven water. Wat Joran mij vertelde correspondeert precies met 80% van alles dat al in de processen-verbaal bij de politie staat. Er zal meer duidelijk worden de komende jaren.

15) Je hebt zelf nogal veel de publiciteit gehaald. Heeft dat je relatie met Peter R. de Vries beïnvloed?
Mijn relatie met Peter R. de Vries is lauw. We hoeven niet bij elkaar op verjaardagsvisite. Ik respecteer hem. Hij is dankbaar voor het werk dat ik heb gedaan. Ik zie niet hoe de publiciteit dat op de een of andere manier kan beïnvloeden. Peter krijgt terecht veel publiciteit. Hij is een genie, er zijn weinig mensen die meer kennis hebben van misdaad en strafrecht, hij lost zaken op, hij staat op eenzame hoogte in Nederland. Zijn slechtste televisieshow is nog altijd tien keer beter dan de beste show van die John van de Heuvel. En juist daarom pissen al die collega’s over hem heen als ze maar het kleinste kansje denken te hebben om zijn werk door de drek te halen. Peter heeft me uitgenodigd om samen met hem naar de Emmy uitreiking te gaan. Met onze relatie zit het dus wel snor. Dus nu maar hopen dat ik op tijd een visum krijg.

16) Wat nu verder? Business as usual? Of ga je nog dingen doen met betrekking tot de Holloway-zaak? (film, nog een boek etc.).
Nee, ik ben er klaar mee. Ik ben lekker slangetjes aan het verkopen, geniet van vrouw en kinderen, volg alles wat er gebeurt bij de UFC kampioenschappen en voel me happy dat ik mijn neus goed schoon weet te houden. Jullie kennen de echte Patrick van der Eem helemaal niet en laten we dat in godsnaam zo houden, want die is best saai. Een ding is zeker, als je een vrachtwagen hebt en die staat ergens aan de kant van de weg met hydraulische pech, dan staat Patrick meteen voor je klaar.


De lezersvragen van Crimezone.nl aan Patrick van der Eem zijn afkomstig van: Kim Kusters, Bart van der Linden, Celia Bos, Linda Bok, Marij Gerats, Paul Buurs, Bob Coolen, Antje Roossen, Jasper Teeuwen, Eddie Bootsman, Carrie Maasveen en Hennie van Leeuwen.Over de auteur

Hebban Crew

1446 volgers
50 boeken
0 favorieten


Reacties op: Interview Patrick van der Eem

 

Gerelateerd

Over

Patrick van der Eem

Patrick van der Eem

Patrick van der Eem (1973) is een Antilliaanse Nederlander met een criminele achtergrond. Hij werd bekend door zijn betrokkenheid bij de zaak rond Natalee Holloway, het Amerikaanse meisje dat op ...