Hebban vandaag

Nieuws /

Israël weert liefdesroman van leeslijst scholen

door Hebban Crew 4 reacties
Het Israëlische ministerie van Onderwijs heeft een verzoek van middelbare scholen om de roman Gader Haya van Dorit Rabinyan in het literatuurcurriculum op te nemen, verworpen. In het boek staat een Joods-Palestijnse liefde centraal.

Een Palestijnse artiest ontmoet in New York een Israëlische vertaalster. De vonk slaat over, ze worden verliefd. Houdt de liefde echter ook stand als zij terugkeert naar Tel Aviv en hij naar Ramallah? Dat is het centrale thema in het boek Gader Haya (Borderlife in Engelse vertaling) van de Israëlische schrijfster Dorit Rabinyan

Sommige leraren van Israëlische middelbare scholen vonden de roman zo belangwekkend en inspirerend dat zij het opgenomen wilden zien in het literatuurcurrriculum, de toegestane leeslijst voor scholieren. Maar het ministerie van onderwijs heeft het verzoek verworpen, zo meldt NRC Handelsblad. Een van de redenen hiervoor is, aldus het hoofd pedagogiek van het departement, de noodzaak om de identiteit en de afkomst van leerlingen in elke sector in stand te houden. Bovendien houdt het ministerie vast aan het standpunt dat 'intieme relaties tussen Joden en niet-Joden de afzonderlijke identiteiten bedreigt'.

Critici van het ministerië besluit spreken van racisme. Joods bloed wordt klaarblijkelijk van overheidswege hoger aangeslagen dan niet-Joods bloed. De controverse rond Gader Haya doet het boek goed. In sommige boekhandels is het soms niet meer te krijgen. Rabinyans boek komt in de loop van dit jaar in Nederlandse vertaling uit bij Meridiaan Uitgevers.

Bronnen: NRC Handelsblad, Haaretz.com, NBC News  Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Israël weert liefdesroman van leeslijst scholen

 

Over

Dorit Rabinyan

Dorit Rabinyan

Dorit Rabinyan ( 1972) komt uit een Perzisch-Joodse familie. Haar eerste roman w...

Gesponsorde boeken