Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Ja, ik wil niet van Eliza Kennedy is geen standaard chicklitroman

Vorige week verscheen 'Ja, ik wil niet' van Eliza Kennedy. In deze anders dan andere chicklit roman is Lily Wilder haar wilde haren nog lang niet kwijt. Ze vraagt zich af hoe nu verder want over zes dagen gaat ze trouwen met Will. In Amerikaanse media wordt het boek provocerend, grappig en tegelijkertijd ook wijs genoemd.

Wie is Lily Wilder, hoofdpersoon in Ja, ik wil niet
Lilly Wilder is een grappige, slimme, impulsieve, bevoorrechte en egocentrische vrouw die partner is bij een vooraanstaand advocatenkantoor in New York. Ze staat op het punt om naar Key West, haar geboorteplaats, te vliegen om in het huwelijk te treden met Will, een in en in goede man die als archeoloog werkt bij de Met.
Nu de huwelijksdag nadert, is Lily er niet gerust op. Misschien heeft het te maken met het feit dat ze met haar baas naar bed gaat (niet dat ze dat nodig heeft om hogerop te komen, ze is goed in haar werk en heeft geen duwtje in de rug nodig, maar omdat ze geniet van de seks). Of zou het komen omdat ze geen bezwaar heeft tegen seks met iemand die ze tijdens het uitgaan ontmoet of met een van de getuigen van haar verloofde. Haar angsten hebben echter geen invloed op haar gedrag. Lily weet dat ze iemand als Will niet verdient. Het feit dat ze erkent dat ze een verschrikkelijk mens is, maakt haar niet minder verschrikkelijk. Ze realiseert zich dit maar al te goed.

Eliza Kennedy over Ja, ik wil niet
Het was niet de bedoeling van Eliza Kennedy om een boek te schrijven waarin ze een bepaalde boodschap over monogamie wilde delen. Ze wilde een boek schrijven dat zowel zou lezen als humoristisch zou zijn. Zo’n boek dat leesplezier geeft en waarvan je het jammer vindt als je het uit hebt, maar daarna is het klaar. Echter toen ze bijna klaar was met schrijven, realiseerde ze zich dat ze nog niet klaar was met de onderwerpen die nu aan bod komen, zaken die wat meer diepgang verdienen.

Amerikaanse recensies over Ja, ik wil niet
Dit komt ook terug in de Amerikaanse recensies over Ja, ik wil niet. Zo schrijft People “deze debuutroman over moderne geslachtsrollen is buitengewoon provocerend , met beeldend beschreven seks. Het is tegelijkertijd grappig en zelfs wijs.”
En zegt Booklist: "wat op het eerste gezicht een standaard chicklit lijkt te zijn, is echter een slimme en uitdagende verkenning van genderbeleid en de betekenis van het huwelijk in de 21e eeuw. Kennedy’s vlotlezende debuut is controversieel en nodigt uit tot discussies over traditionele rolverdelingen en stereotypes.”

Bron: Interviewmagazine.com

Fragment Ja, ik wil niet
Ik ga trouwen.
Hij is perfect!
Het wordt een ramp.
‘Je bent gek,’ zegt Freddy. Ze geeft me nog een drankje aan.‘Will is geweldig. Hij heeft een coole baan. Hij kookt. Hij is superlief.’
‘Hij is alles wat ik niet ben,’ zeg ik. ‘Hij compenseert al mijn gebreken.’
‘Ha ha!’ lacht Freddy. ‘Mocht je willen!’
We zijn in een club in de stad. Het is er donker, warm, druk, en de muziek staat bizar hard. Nicole zit tegenover ons aan het tafeltje met haar telefoon te spelen. De rest danst bij de dj.
‘Je bent een wurgcontract!’ schreeuwt Freddy boven de muziek uit. ‘Op het eerste gezicht zie je er wel oké uit, maar als je eenmaal de kleine lettertjes doorneemt...’
Ze gooit haar drankje in één keer achterover. ‘Dan ben je de sjaak.’
Ik zucht. ‘Ik weet niet eens precies hoe het zo ver is gekomen.’
‘Ja, ja!’ Ze prikt me met een van haar puntige paarse nagels. ‘Heeft hij je erin geluisd dan? Zei hij “O! Kijk daar eens,”’ ze wappert met haar handen voor mijn ogen, ‘“wat een mooie lichtjes” en toen gauw de ring om je vinger geschoven?’
‘Het was heel romantisch!’ protesteer ik. ‘Maanlicht, het museum...’
Ze knikt bedachtzaam. ‘Toen Patrick me vroeg had hij de ring in de bek van zijn berenvel verstopt.’
Klik hier om meer te lezen,

Meer over Eliza Kennedy
Binnenkort besteden we meer aandacht aan Eliza Kennedy en haar opvallende debuut op Hebban.
Diana van Eynde zal Eliza Kennedy tijdens haar bezoek aan Nederland interviewen.Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Ja, ik wil niet van Eliza Kennedy is geen standaard chicklitroman

 

Gerelateerd

Over

Eliza Kennedy

Eliza Kennedy

Eliza Kennedy studeerde aan de University of Iowa en Harvard Law School. Na haar...

Gesponsorde boeken