Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Els Moors wint J.C. Bloem Poëzieprijs

De Vlaamse dichteres en schrijfster Els Moors (1976) heeft de J.C. Bloem Poëzieprijs 2015 gewonnen voor haar dichtbundel 'Liederen van een kapseizend paard'.

Volgens de jury is Liederen van een kapseizend paard een "opmerkelijk prikkelende dichtbundel". Het is poëzie "die je met al je zintuigen moet lezen. Verwarmende èn verwarrende regels laten een eigenzinnige en zinnelijke dichter zien."

Els Moors zal de zevende J.C. Bloem Poëzieprijs op 18 april in ontvangst nemen, tijdens de feestelijke uitreiking in Villa Rams Woerthe te Steenwijk.

De J.C. Bloem Poëzieprijs is in 2001 geïnitieerd om het werk van de in 1966 overleden dichter J.C. Bloem te eren. Aan de tweejaarlijkse prijs, die door de gemeente Steenwijkerland ter beschikking wordt gesteld, is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

Ook genomineerd voor de prijs waren:

Schering en inslag
van Dennis Gaens: "beschrijft vijf levens, vervreemd tot een spiegel van een generatie. En hoewel die wereld lelijk is, levert dat een mooie bundel op."
Zover van Froukje van der Ploeg: "valt op door een heldere taal die varieert van dromerig tot ijskoud. Over wat er gaandeweg bij kwam, en wat we als verloren moeten beschouwen."
Bijna een Amerika van Max Temmerman: "toont een dichter die onvermoeibaar blijft in het zoeken naar wat origineel is en wat namaak, naar wat voorbij is en wat blijft."
Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert: "is een zeer werkzame inenting tegen moedeloos voortsjokken. Een uitnodiging voor avontuur door deze dichter, theatermaker èn cabaretier."

Over Liederen van een kapseizend paard :
In Liederen van een kapseizend paard, de tweede bundel van Els Moors, verschijnt de werkelijkheid opnieuw als een aaneenschakeling van lichamen onder hoogspanning. De op het eerste gezicht intieme en onnadrukkelijke beelden dreigen voortdurend te kantelen en grotesk te worden. Aan de hand van absurde details en een bevreemdende logica zoekt Moors op een luchtige maar ook beklijvende toon de grenzen van haar denken op. Haar gedichten bieden geen houvast: wat overblijft is een wereld waarin taal de hoofdrol speelt. Liederen van een kapseizend paard is een krachtige en imponerende bundel.

Over Els Moors:
Els Moors (1976) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit van Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde een opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt momenteel in Brussel. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de Herman de Coninck Poëzieprijs. Van haar hand verschenen ook de roman Het verlangen naar een eiland en de verhalenbundel Vliegtijd. Haar tweede dichtbundel, Liederen van een kapseizend paard werd bekroond met de J.C. Bloem Poëzieprijs 2015.

Bron: www.jcbloemstichting.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

5 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Els Moors wint J.C. Bloem Poëzieprijs

 

Gerelateerd

Over

Els Moors

Els Moors

Els Moors (1976) studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit van Gent. Daa...