Hebban vandaag

Nieuws /

Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs 2015

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Niet alleen bij Hebban werden gisteravond Award winnaars bekendgemaakt, ook in Den Haag was het feest. Live vanuit de Koninklijke Schouwburg werd in Nieuwsuur bekendgemaakt dat Jeroen Brouwers de ECI Literatuurprijs 2015 heeft gewonnen voor zijn roman 'Het hout'.

Vanwege gezondheidsproblemen kon de vijfenzeventigjarige Brouwers zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar na de bekendmaking werd hij via een live-verbinding wel direct geïnterviewd. Zijn slechte gezondheid kon de auteur er niet van weerhouden om eerst even een sigaretje op te steken. Op de vraag wat het winnen van deze prestigieuze prijs voor Brouwers betekent antwoordde hij: ‘Vreugde, het geldbedrag – heb je dat bij je trouwens? – komt mij zeer te pas.’

Het Hout gaat over een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, waar seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaatsvindt. Brouwers schetst een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de Rooms-katholieke kerk, die vandaag de dag nog steeds verontwaardiging en frustratie oproepen bij slachtoffers.

De roman wordt door jury van de ECI Literatuurprijs, bestaande uit Nederlandse en Vlaamse beroepsrecensenten, bekroond vanwege ‘meesterschap, stilistische brille, beklemming en verlossing.’

Het is niet de eerste keer dat Jeroen Brouwers de ECI Literatuurprijs wint. In 2001 werd zijn Geheime kamers ook bekroond met deze prijs, toen nog de AKO Literatuurprijs genoemd. Overige genomineerden waren Stephan Enter (Compassie), Mark Schaevers (Orgelman), P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer), Annelies Verbeke (Dertig dagen) en Inge Schilperoord (Muidhond).

Aan de literatuurprijs, die Jeroen Brouwers heel begrijpelijk veel vreugde brengt, is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden en een sculptuur. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Stefan Hertmans voor zijn roman Oorlog en Terpentijn.

Bron: NOS.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Jeroen Brouwers wint ECI Literatuurprijs 2015

 

Gerelateerd

Over

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers is een Nederlands journalist, essayist en schrijver. Hij wordt t...

Gesponsorde boeken