Interview /
Jonge Schrijversavond: ex parttime junkie Renee Kelder
Waarom heb je je verslavingsverleden opgeschreven?
"Mijn verleden was een enorme brei in mijn hoofd. Het moest eruit en op papier. Voor eens en altijd duidelijkheid en eerlijkheid; in die zin kun je het wel een therapeutisch proces noemen. Daarnaast wil ik mensen bewust maken en helpen door mijn verhaal te delen."
Ben ik de stem van de nieuwe generatie van parttime-junkies?
"Ik vind het belangrijk om lezingen te geven op scholen, buurtgemeenschappen en voor overheidsinstanties. Daarnaast praat ik met de politiek over mijn boek en verslavingsverleden en de actualiteit op drugsgebied. Als ervaringsdeskundige ken ik alle ins en out van een verslaving en weet ik hoe makkelijk je erin kan rollen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van bijvoorbeeld GHB. Ik wist niet toen ik het gebruikte, dat het verslavender is dan heroïne en moeilijker om vanaf te kicken. De GHB-verslaafden lijken de nieuw heroïneverslaafden te worden uit de jaren ’80. Het is een groep verslaafden die bijna niet slinkt doordat 7 op de 10 mensen na het afkicken binnen 3 maanden weer terugvalt in gebruik. Dat vind ik zorgwekkend. Er is een normalisering gaande van drugsgebruik. Op veel feestjes is het eerder regel dan uitzondering dat er drugs wordt gebruikt. Mijn missie is dan ook om het verhaal van De Parttime-junkie te spreiden en mensen bewust te maken van de gevaren en dat drugsgebruik dus niet normaal is."
Ligt er al een plan voor een tweede boek na De parttime-junkie?
"Ik ga de zomer van 2015 weer beginnen met schrijven. Hiervoor ga ik een tijdje in Berlijn wonen omdat mijn tweede roman zich gedeeltelijk in Berlijn afspeelt. Ik heb gemerkt dat het schrijven van autobiografisch proza mij het beste ligt. Om deze reden wil ik mij gaan verdiepen in de familiegeschiedenis van mijn vaders kant. Ik heb mijn opa en oma Kelder nooit ontmoet en ik merk dat ik wil ontdekken waar ik vandaan kom. Wat is het verhaal van de familie Kelder? Mijn opa was een beroemde jazzmuzikant met een drankprobleem. Tijdens WOII woonde hij in Berlijn. In deze periode speelde hij ook wel voor de Duitsers. Dat vind ik intrigerend. De moeder van mijn opa was opgegroeid in een weeshuis en heeft haar zoon, om het maar zacht uit te drukken, niet volgens de rust, reinheid en regelmaat-principes opgevoed. Ik wil dit intrigerende familieverhaal waar alcoholisme en geweld aan de orde van de dag waren, ontrafelen."
Waarom doe ik mee aan de Jonge Schrijversavond?
"Ik vind de Jonge Schrijversavond een geweldig initiatief. Het geeft getalenteerde jonge schrijvers de spotlight en de aandacht die ze nodig hebben en ook verdienen! Het is razend populair. De combinatie van ‘bier en boeken’ werkt goed voor de huidige jonge generatie schrijvers en lezers. Allemaal goede dingen van het leven komen op deze ene avond bij elkaar. De literatuur, de schoonheid van de stadsschouwburg, goede muziek. Hier zit een team van organisatoren achter die er echt he-le-maal voor gaat. Dat merk je aan alles. Kortom, ik vind het een eer dat ik ben gevraagd of ik wilde meedoen aan de Jonge Schrijveravond."