Giveaway /
Jubileum voor tijdschrift Koud Bloed
Menig literaire auteur heeft in Koud bloed een verrassend uitstapje gemaakt naar het onderwerp misdaad. Veel misdaadjournalisten bleken onvermoede literaire kwaliteiten te hebben.
De redactie van Koud bloed bestaat uit Siem Eikelenboom en Marie-Anne van Wijnen. Eikelenboom is onder andere redacteur bij het Financieele Dagblad, voormalig misdaadverslaggever van Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant en televisieanalist bij grote misdaadprocessen. Van Wijnen is uitgever van Uitgeverij De Kring en heeft al veel succesvolle true crime-boeken uitgegeven.
In de loop der jaren wist Koud bloed misdaadverslaggevers van naam en faam (Bart Middelburg, Paul Vugts, John van den Heuvel, Hendrik-Jan Korterink, Harry Lensink) aan zich te binden. Ook literaire auteurs als AFTh., Kees van Beijnum en Eva Maria Staal leverden bijdragen, evenals oud-politiecommissaris Joop van Riessen, rechtspsycholoog Peter van Koppen, experts op het gebied van muziek (Leo Blokhuis), film (Rob van Scheers), taal (Ewoud Sanders) en de striptekenaars Jan Dirk Barreveld en René Leisink. Twee jaar geleden verscheen het boek Het beste uit Koud bloed bij Uitgeverij De Kring.
Het nieuwe nummer zit weer vol opmerkelijke verhalen. Misdaadverslaggever Paul Vugts gidst de lezer door de ondoorgrondelijke Amsterdamse onderwereld met zijn vele vetes en liquidaties. Zijn collega Weert Schenk opent een dossier van de Dienst Landelijke Recherche en biedt ons deze keer een inkijkje in de schemerwereld van de escort. Een wereld die altijd wat meer glans heeft gehad dan die van de gewone raamprostitutie, maar waar net zoveel misstanden blijken te heersen.
Apart is het verhaal van Marnix Brendel. Waar de een sigarenbandjes of vinyl verzamelt, is hij op jacht naar maffia-parafernalia. Hij gunt de lezers van Koud bloed een blik op zijn topstukken.
Joost van der Wegen stelt de vraag of de dood van de 23-jarige Eline Melters uit Urmond wel zelfmoord was. Wat was de rol van haar vriend? Na jaren heeft de politie eindelijk besloten de zaak opnieuw te gaan onderzoeken.
En dan zijn er nog historische verhalen van Steffie van den Oord en Marcella van der Weg. Jan Libbenga concludeert dat de bankoverval vrijwel uit Nederland verdwenen is. Hoe komen boeven nu aan hun geld? Tot slot de gebruikelijke columns en de misdaadstrip.
Zie voor meer informatie de website van Koud bloed.