Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Interview /

Kevin Hassing: 'Eerst het avontuur, dan de boodschap'

door Debbie (Hebban Crew) 4 reacties
'Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken' verscheen een dag voor de Kinderboekenweek – wat een perfecte timing! Het is het tweede deel in de spannende en avontuurlijke kinderboekenreeks van (stem)acteur en schrijver Kevin Hassing. Hebban-redacteur Debbie sprak hem over piraten, de illustraties van Linde Faas en kromme personages.

Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim…

'Een wereld creëren bij kinderen die er zelf weer iets anders van maken.'

Vorig jaar verscheen je eerste (kinder)boek, Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen. Welke reacties op dat boek, en je eerste stappen als auteur, vond je het meest bijzonder?

De reacties van vrienden, familie en collega’s waren te gek maar toen er een tienjarig meisje bij de Kinderboekentuin in Breda op me afstapte en helemaal losging over hoe ze het boek ervaarde, smolt ik en realiseerde ik dat ik het daarvoor had gedaan. Een wereld creëren bij kinderen die er zelf weer iets anders van maken.

Je hebt een bestaand en succesvol carrière als (stem)acteur. Hoe kwam je op het idee om (kinder)boeken te gaan schrijven en hoe is het je bevallen?

Dankjewel, op de eerste plaats. Ik lag op een ochtend in bed en toen kwam het personage van een kapitein in me op. Een man die vervloekt was door een heks en bij wie zijn baard rood oplichtte als hij kwaad werd. Kapitein Kwaadbaard. Toen ben ik daar heel vrijblijvend een verhaal omheen gaan verzinnen. Vrij snel kwam Mus in beeld en werd me duidelijk wat ze van elkaar wilden. De rode baard is verdwenen, maar de personages gingen leven. Ik heb een bevriend literair agent (Remco Volkers, topper) een Facebookberichtje gestuurd. 'Ik ben met iets bezig en ik weet niet of het goed is of niet, kan je eens kijken?' Daar begon onze samenwerking, eentje die hopelijk nooit stopt. Ik vind het schrijven fantastisch. Omdat ik veel luisterboeken en tekenfilms inspreek, ben ik gebonden aan bestaand materiaal. Eigenlijk altijd, als acteur zijnde. Maar met 'Mus' kan ik alles zelf maken!

Hoe hou je dat allemaal met elkaar in evenwicht? Wanneer vind je de tijd voor het schrijven bijvoorbeeld?

Ik spreek nu in de middag in, zodat ik 's ochtends tijd heb om te schrijven. Maar dan nog schrijf ik weinig in een week. Daarom ga ik een keer in de twee maanden een paar dagen in een hutje op de hei. Het clichébeeld van een schrijver in het bos. Maar daar krijg ik veel meer gedaan. De natuur is ook heel belangrijk voor me, dat lees je hopelijk terug in 'Mus'.

Nu is er een tweede boek in de reeks van Mus en kapitein Kwaadbaard. Koers naar de Kraken is de titel van dit nieuwe boek. Is het schrijven van een tweede boek anders dan een eerste boek?

Ja, totaal anders. Bij het eerste boek was heel lang niet duidelijk of het er wel zou komen. Nu heb ik een paar fans en wil ik dat ze blijven lezen en niet teleurgesteld gaan zijn. Er lag wat dat betreft iets meer druk op. Aan de andere kant heb ik (dankzij literair agent Remco Volkers en redacteur Hannerlie Modderman) zoveel grote en kleine dingen geleerd over schrijven, dat het wel vloeiender ging.

Waarom piraten, Kevin? Heb je altijd al eens 'Release the Kraken!' willen roepen?

JA! Ik ben gewoon verliefd op piraten. De kleding, de attitude en de geheimzinnige en spannende wereld. En ik ben gek op de Kraken, in Pirates of the Caribbean of de verhalen van de goden. Dus ik wist vrij snel dat ik voor een volgend deel iets met een zeemonster wilde doen. Maar ook dat is een personage, en het leek me tof om het verhaal achter de Kraken te vertellen. En in deel een was de groep vooral op het land, dus ik wilde ze in het vervolg hoe dan ook op zee hebben.

'Ik wist vrij snel dat ik voor een volgend deel iets met een zeemonster wilde doen.'

Je liefde voor piraten, zeemonsters en avonturenverhalen komt duidelijk naar voren in de 'Mus & kapitein Kwaadbaard'-serie. Maar je hoofdpersonage Mus is niet een hoofdpersoon die je zou verwachten. Ze heeft geen hoofd vol dromen over het piratenleven, ze wil hun hulp om onrecht te bestrijden. Hoe is Mus ontstaan?

Mus is het personage waar als je lezer mee vertrekt, letterlijk. En omdat je als lezer net zo min iets van die hele wereld weet als Mus, ontdek je samen hoe het in elkaar zit. Dat vond ik belangrijk. Verder heeft ze een paar eigenschappen gekregen die ik ieder kind gun; moed, zelfvertrouwen en daadkracht. De meeste volwassenen leren die dingen door heel hard te vallen en weer op te staan, Mus is ermee geboren.

De personages vormen een malle mix aan personen, om Mus heen. Ook al zien ze er niet allemaal poeslief uit, ze stralen wel een heel veilig en fijn gevoel uit. Ik zou ze wel als vrienden willen hebben. Hoe hoop je dat de lezers Mus en haar vrienden zullen ontvangen?

Ja, eigenlijk zoals jij! Iedereen is interessant op zijn eigen manier en dat is allemaal goed. Ook heeft ieder personage zijn eigen zwaktes en sterke punten. Eigenlijk zijn de vrienden van Mus haar nieuwe familie, en zijn ze dat ook een beetje van de lezer, en kan je van iedereen iets leren.

Waar komen al die intrigerende personages vandaag, zoals een kapitein Kwaadbaard? Kijk je naar mensen in je omgeving en vertaal je bepaalde karaktertrekjes naar je boeken?

Onbewust wel, denk ik. Maar je kan niemand terugvertalen naar iemand die ik ken. Alhoewel mijn oma tegen het einde van haar leven wel echt heel krom stond.

De boeken in de 'Mus en kapitein Kwaadbaard'-serie lopen over van avontuur. Vind je dat een belangrijk element in jeugdboeken? Mag het wel een beetje spannend worden?

Absoluut, kinderen kunnen heel veel hebben. En als het te spannend is, zijn ze nog een beetje te jong voor het verhaal. Mus wordt voorgelezen aan kinderen vanaf 6 jaar, terwijl de adviesleeftijd 10+ is. Ik zeg er altijd bij; als ze de wolven in deel één niet te eng vinden, kan je doorlezen.

En tussen al die spanning door, vind je ook nog wel een levensles(je) of twee in het verhaal. Doe je dat heel bewust, hebben je verhalen een boodschap of komen ze vooral uit het verhaal zelf voort?

Ik vertel eerst het verhaal. En dan weet mijn redacteur, of ik zelf, soms een thema te distilleren. Deel een ging bijvoorbeeld over verantwoordelijkheid nemen en in deel twee is ouderschap een groot thema. Maar dat komt pas bovendrijven als het verhaal al op papier staat. Eerst het avontuur, dan de boodschap.

'Terwijl ik dit typ, ligt deel twee naast me en ik moet steeds naar het omslag kijken. Die kleuren! Die beweging!'

Beide boeken zijn prachtig geïllustreerd door Linde Faas. Hoe loopt zo'n samenwerking tussen auteur en illustrator? Heb je haar verteld hoe Mus eruit zou moeten zien of heb je het naar vrij inzicht laten invullen?

Ik ben zo blij met Linde. Terwijl ik dit typ, ligt deel twee naast me en ik moet steeds naar het omslag kijken. Die kleuren! Die beweging! Linde leest het verhaal als het zo goed als af is, en kiest dan in overleg met ons een paar scenes uit en natuurlijk het beeld voor de voorkant. Dan gaat ze zelf aan de slag met haar ongelofelijke talent. Vervolgens krijgen we schetsen en kan ik wat dingen aanpassen, details die voor het verhaal belangrijk zijn. Dan gaat zij weer aan het werk met tekenen en krijgen wij die prachtige cadeautjes.

Wat vind je ervan als je hoort dat volwassen lezers net zo hard van je boeken genieten als de beoogde doelgroep?

Geweldig natuurlijk. Maar het stomme is wel dat ik me daar veel te druk om maak. Wat collega’s, vrienden of boekverkopers ervan vinden. De score op Hebban. Ik wil dat niet meer, want hoe je het wendt of keert schrijf ik een jeugdboek. Als de kinderen blij zijn, ben ik blij. Het gaat om het meisje bij de Kinderboekentuin, niet om het aantal sterretjes of recensies.

Het einde van het eerste boek gooit al een heel spannend balletje op, maar voor de lezers hier: wat gaat Mus' volgende avontuur worden?

Mus en kapitein Kwaadbaard gaan op zoek naar een legendarisch zeemonster, de Kraken. Een gigantische octopus waarvan het gif Zeeburgerdam aan het verteren is. Natuurlijk gaan haar vrienden mee en beleven ze onderweg allerlei avonturen. Mus komt ook achter een groot geheim, wat haar leven voorgoed zal veranderen. En ook Mus 2 eindigt met een spannend balletje.

Nu ook deze carrière van je succesvol blijkt (dat mogen we toch wel zeggen?), wat kunnen we nu nog van je verwachten? Gaat de 'Mus'-serie heel lang lopen, heb je allerlei andere plannen voor jeugdboeken, voor andere leeftijdsdoelgroepen misschien wel?

Wederom, dankjewel. Ik zit te broeden op een idee voor een andere kinderboekenserie, voor dezelfde leeftijd. Die speelt zich in deze tijd af. Daar durf ik eigenlijk nog niets over te zeggen, maar ik vind het zelf heel tof. En ik heb een idee voor een thriller voor volwassenen. Maar nu ben ik bezig met Mus 3 en wil nog zolang mogelijk doorgaan met verhalen creëren in het 'Mus en kapitein Kwaadbaard'-universum!

Leesfragment

Ben je al bekend met Mus &.kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen en wil je het tweede deel graag lezen, of is dit het moment waarop je besluit de hele serie te gaan lezen? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. Lees de proloog en eerste vier hoofdstukken!

Lees een sneak preview

Winactie

Maken het interview met Kevin Hassing en het leesfragment van Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken je nieuwsgierig naar het kinderboek? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Luitingh-Sijthoff vijf exemplaren weggeven, geïllustreerd door Linde Faas. Ga via onderstaande knop naar de winactie en doe mee!

Naar de winactie

Auteursfoto: © Anke van der MeerOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1101 volgers
535 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Kevin Hassing: 'Eerst het avontuur, dan de boodschap'

 

Gerelateerd

Over

Kevin Hassing

Kevin Hassing

Schrijver van Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen, uitgeverij Luitingh Si...