Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Kloof tussen rijke en arme Britse schrijvers wordt steeds groter

Een nieuwe studie wijst uit dat de kloof tussen Britse schrijvers in welstand en hun vakgenoten die moeten sappelen om rond te komen, steeds groter wordt. De vijftig best boerende schrijvers zijn goed voor 13 procent van het aantal verkochte boeken in het Verenigd Koninkrijk.

Jeugdboekenauteurs domineren de top vijf van de bestsellende schrijvers. Volgens Nielsen BookScan loopt Julia Donaldson (foto) voor het zesde achtereenvolgende jaar voorop met voor ruim 18 miljoen euro aan verkochte boeken. Daarna komen collega's David Walliams (14 miljoen euro) en J.K. Rowling (10,5 miljoen euro). Het schrijversduo Joel Morris en Jason Hazeley dat een reeks komische boeken heeft uitgebracht, staat op de vierde plaats met 9,7 miljoen euro aan verkochte boeken. De superfoodkookboeken van Jamie Oliver doen het eveneens goed (9,5 miljoen).

Volgens The Bookseller zijn alle verkochte boeken het werk van in totaal 55.000 schrijvers. Dat betekent dat de vijftig schrijvers die goed zijn voor 13 procent van de voor 1,95 miljard euro aan verkocht leesvoer, slechts 0,1 procent van het totale schrijverskorps uitmaken. De top 500 - oftewel 1 procent van het aantal auteurs - heeft een derde van het totaal aantal afgezette boeken op hun naam staan.  

Nicola Solomon van de Society of Authors zegt in The Guardian dat de jongste cijfers overeenkomen wat al sinds jaar en dag schering en inslag is: dat veel auteurs nauwelijks kunnen rondkomen van hun schrijfwerk. 'Teruglopende inkomsten voor veel schrijvers en toenemende rijkdom voor de 'merken' onder de auteurs is niet gezond voor de boekenbranche.' Volgens Solomon leidt dit ertoe dat uitgevers 'produceren wat het publiek wil. Boekwinkels hebben het moeilijk en online webshops hebben de neiging om de aandacht uitsluitend te richten op gewilde titels. Het lezerspubliek wordt zo het zicht ontnomen op het brede aanbod aan titels dat beschikbaar is.'

Solomon pleit ervoor dat uitgevers 'meer risico' nemen door een breed aanbod aan boeken en auteurs te genereren. Ook zou de uitgever meer steun en promotie moeten bieden aan die schrijvers die wat minder goed verkopen. 'Lezers kunnen ook hun steentje bijdragen', aldus Solomon. 'Door meer divers te lezen: pak eens een verteaald boek of werk van schrijvers met verschillende achtergronden.' 

Bron: The GuardianOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kloof tussen rijke en arme Britse schrijvers wordt steeds groter

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken