Hebban vandaag

Advertorial /

Kobo Schrijfwedstrijd 2021 - 'Een (on)gewone relatie'

Het thema voor de Kobo Schrijfwedstrijd 2021 is 'Een (on)gewone relatie'. Maar hoe verwerk je als schrijver nu zo'n gevraagd thema in je verhaal en wanneer is een thema voldoende aanwezig om te voldoen aan de schrijfwedstrijdvoorwaarden? In dit artikel delen we tips met je!

Het thema - 'Een (on)gewone relatie'

Het thema van de Kobo Schrijfwedstrijd 2021 is 'Een (on)gewone relatie'. Dit thema kun je zo breed interpreteren als je zelf wilt. Denk er goed over na, doe er iets origineels mee en/of laat je inspireren door actuele discussies. Wie weet kun je een voorbeeld uit jouw directe omgeving gebruiken voor je verhaal of krijg je een idee door een nieuwsbericht. We kijken uit naar verhalen over (on)gewone relaties die prikkelen, nieuwsgierig maken, onze blik verrijken en verschillen overbruggen.

Tip #1: Verweef het thema volledig in je verhaal

Heb je nog een verhaal liggen dat je graag wilt inzenden voor deze schrijfwedstrijd of heb je een idee in je hoofd dat je hiervoor wilt uitwerken, maar komt het gewenste thema er niet in voor? Trap niet in de valkuil het thema in een zijlijntje of een langshollend nevenpersonage vorm te geven. In een thematische schrijfwedstrijd zal de jury kijken naar de manier waarop het gevraagde thema in het verhaal is verwerkt. Is dat te klein, te zijdelings of te subtiel, dan kan dat je verhaal schaden in de jureringen. Geef het thema een centrale plek in je plot en verwerk het door alle lagen van je verhaal. Dit brengt ons meteen bij de tweede tip.

Tip #2: Verwerk het thema in alle lagen en details van je verhaal

Stop het thema niet als een afgebakend, los element in je verhaal, maar laat het in alle lagen en in alle details van je verhaal terugkomen. Daarvoor is het noodzakelijk om even een tijdje stil te staan bij de aanwezigheid van het thema in je verhaal. Wat betekent het voor je verhaallijn, voor je hoofdpersonage, voor je setting, voor je dialoog, voor je woordgebruik wellicht zelfs?

Tip #3: Vermijd de clichés!

Laat je niet verleiden tot het gebruik van clichés rond het thema. Zoek je eigen versie van 'Een (on)gewone relatie' en werk dat goed uit. Denk out of the box en durf hier een gok te nemen.

Tip #4: Doe je research

Bij een mogelijk gevoelig onderwerp als 'Een (on)gewone relatie' is het van onschatbare waarde om een stukje research te doen. Dit voorkomt dat je de plank misslaat en het helpt je de juiste toon te kiezen in je verhaal. Research doen is ook nog eens ontzettend leuk en inspirerend, dus het kan je verhaal alleen maar sterker en rijker maken. Sla dit stukje dus niet over! Je kunt het zelfs tijdens of na het schrijven nog doen, waarna je met je nieuwe kennis je verhaal doorleest en waar nodig details en elementen aanpast.

Tip #5: Ontwijk de actuele discussie niet

Ga naar de bibliotheek, verzamel een stapel kranten en tijdschriften en blader ze door, op zoek naar berichten die passen bij 'Een (on)gewone relatie'. Wat is er gaande momenteel in de wereld rond dit thema? Wat valt jou op en waar wordt jouw inspiratie wakker van? Een stukje actualiteit kan een sterk pluspunt zijn in een verhaal. Maar sla niet door, straks heb je per ongeluk een opiniestuk geschreven in plaats van een spannend, romantisch of mooi fictief verhaal.

De Kobo Schrijfwedstrijd 2021 in het kort

  • Schrijf een novelle (30.000 tot 40.000 woorden) voor de Kobo Schrijfwedstrijd 2021
  • Alle genres zijn toegestaan, als het maar fictie (voor volwassenen) is. Spannende, romantische, originele en creatieve verhalen zoeken we.
  • De deadline voor het inzenden is 1 december, dus je hebt nog een kleine twee maanden de tijd om je verhaal te bedenken en op papier te zetten.
  • De winnaar wordt een auteurscontract aangeboden voor zowel een Kobo Original eBook als luisterboek. De winnaar ontvangt daarnaast een Kobo Elipsa, de eerste eReader van Kobo die de mogelijkheid biedt tot het maken van notities.
  • Alle ingezonden verhalen worden gelezen door een lezersjury. Met de feedback van deze lezersjury wordt een shortlist van vijf verhalen samengesteld.
  • De eindjury zal bestaan uit Ruth van Gessel (Kobo Originals & Kobo Writing Life Manager, Nederland), Marloes Hoogendoorn (Kobo Originals & Kobo Writing Life Coördinator, Nederland) en Debbie van der Zande (Hebban-redacteur en communitymanager).
  • In februari wordt de winnaar van de Kobo Schrijfwedstrijd 2021 bekendgemaakt.


Lees de volledige voorwaarden Naar het inzendformulier

De Kobo Elipsa

De Kobo Elipsa is de nieuwste en grootste eReader van Kobo, standaard geleverd met een verstelbare sleepcover en een Kobo Stylus voor het maken van aantekeningen. Wel zo handig! Een prettig formaat, comfortabele lichtsterkte en 32 GB aan geheugen maken dit een goede keuze voor mensen die zoeken naar een betrouwbare e-reader.Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kobo Schrijfwedstrijd 2021 - 'Een (on)gewone relatie'

 


Gesponsorde boeken