Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Kookboeken op de e-reader of niet?

door Jeanette 1 reactie
Steeds meer lezers kopen een e-reader en maken de overstap van papieren boek naar e-boek. Geen grote stapels boeken meer meeslepen op vakantie, maar slechts een klein apparaat ter grootte van een tablet in de handbagage.
Culinette vroeg zich af hoe dat zit met kookboeken. Zij onderzocht of er al kookboeken worden uitgegeven als e-boek en of dat past bij de functies die een kookboek heeft.


Digitale boeken worden steeds populairder. Maar een kookboek als digitaal exemplaar blijft vooralsnog een zeldzaamheid. Als ik in de grote blauwe boekwinkel zoek naar “kookboek” dan verschijnen er 96 hardcovers, 66 paperbacks en 8 ebooks waarvan 2 zelf uitgegeven exemplaren zijn. De overigens 6 zijn beslist geen toptitels. Dit aanbod is vast niet compleet want enig idee hoeveel kookboeken er per jaar verschijnen? In 2013 waren dat er 3.600 in de categorie “eten en drinken” waarvan zo ongeveer 500 in het Nederlands. (Bron: Joël Broekaert in VN -27.11.2013).
Welke verkiezingen van “Kookboek van het jaar” of welke top-40-50 of 100 je ook bekijkt, er zit nooit een digitaal kookboek bij. In het buitenland is dat anders maar daar is het totale aanbod ook groter. De echt bekende titels zul je echter zelden of nooit als digitaal exemplaar tegenkomen. De populaire titels verschijnen vaak wel als Kindleboeken. Zoals Mastering the Art of French Cooking van Julia Child bijvoorbeeld of The French Kitchen Cookbook: Recipes and Lessons from Paris and Provence van Patricia Wells of de smakelijke boeken van Gino D’Acampo.
Het is niet toegestaan om van een Kindleboek een epub (digital boek voor ereader) te maken. Bij andere genres komt dat (illegaal) omzetten van Kindle naar epub toch voor. Bij kookboeken niet. 

Een kookboek willen mensen in hun handen hebben en door kunnen bladeren. Van voor naar achter en van achter naar voor. Beetje hier lezen en beetje daar lezen. Misschien om een recept te zoeken, misschien om alleen maar foto’s te kijken en weg te dromen. Ergens las ik eens de regels en voorwaarden die maken dat een kookboek een goed kookboek is. Daar kom ik in een later artikel nog eens op terug. Je kunt je afvragen of het volgen van regels en voorwaarden per definitie een succesvol kookboek oplevert. Ik denk het niet. Natuurlijk is het fijn als de recepten kloppen. Want een kookboek heeft toch wel als eerste doel dat je er fijne gerechten uit kunt maken. Verder is het niets anders dan een kwestie van smaak en van je stemming en humeur op het moment dat je een kookboek leest. Er zijn boeken met veel recepten en weinig woorden eromheen. Of juist andersom. Veel informatie over land en streek en minder het accent op de recepten. Boeken zonder foto’s en boeken die bol staan van de prachtigste foodporn. Over de bruikbaarheid als kookboek zegt dat niets.

Er zijn mensen die een kookboek uitsluitend gebruiken om er een recept te zoeken en dat precies na te koken. Veel vaker dient een kookboek een veel breder doel. Maar essentieel blijft het bladeren. Van voor naar achter en van achter naar voor of zomaar een beetje heen en weer. Alleen op die manier raak je met een kookboek vertrouwd en wordt het een beetje van jezelf. Bij mij blijft een nieuw kookboek eerst een poosje op de grote tafel liggen. Nog eens pakken en nog eens kijken. Pas later krijgt het een plek in één van de kookboekkasten. Een vaste plek want je moet het zo weer kunnen pakken. Voor dat broodnodige bladeren.

Culinette



Over de auteur

Jeanette

50 volgers
458 boeken
20 favoriet


Reacties op: Kookboeken op de e-reader of niet?