Hebban vandaag

Nieuws /

Krant publiceert integraal 'De avonden'

door Hebban Crew 5 reacties
Met ingang van vandaag publiceert NRC Handelsblad tot en met 31 december dagelijks een hoofdstuk uit de klassieker De avonden van Gerard Reve.

Het schijnt een traditie te zijn onder liefhebbers van het werk van Gerard Reve (1923-2005): het herlezen van diens debuutroman De Avonden uit 1947 in de laatste tien dagen van het jaar. Het verhaal dat het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters beschrijft, is onderverdeeld in tien hoofdstukken, die elk een volledige dag beslaan. De roman speelt zich af in de laatste tien dagen van 1946.

NRC Handelsblad gaat eenmalig in die herleestraditie mee, zo meldt de krant. Op de site van de krant wordt dagelijks een hoofdstuk uit dit 'winterverhaal' gepubliceerd. Ook het VPRO-hoorspel, met de schrijver als voorlezer, is dan te beluisteren.

De somberheid van Reves debuutroman kwam voor vele critici als een schok. Negatieve reacties waren niet van de lucht. Godfried Bomans had, zo schreef hij in Elsevier, zelden zo'n 'naargeestige' roman gelezen. Simon Vestdijk wees daarentegen op de groteske humor in de roman. Ook W.F. Hermans liet weten zich geen moment te hebben verveeld. 

De avonden werd in november 1947 bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Eind 1948 waren er twee herdrukken verschenen en bijna 6000 exemplaren verkocht, wat voor die tijd veel was. In de tien jaar daarna werden er echter nog slechts 25.000 exemplaren verkocht, maar toen de paperbackversie op de markt kwam nam de belangstelling ineens sterk toe. De daaropvolgende tien jaar steeg de verkoop van het aantal exemplaren naar bijna 100.000. De Avonden werd in 2007 in een door NRC Handelsblad georganiseerde boekverkiezing verkozen onder de 10 beste Nederlandstalige romans aller tijden. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Krant publiceert integraal 'De avonden'

 

Gerelateerd

Over

Gerard Reve

Gerard Reve

Gerard Reve was een Nederlands schrijver en dichter. Samen met Harry Mulisch en ...

Gesponsorde boeken