Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Kunst beleven: in het museum en in een boek

Met kinderen een museum bezoeken is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk! De meeste musea organiseren speciale familierondleidingen of workshops en andere activiteiten voor kinderen, met wat er in het museum te zien is als inspiratie. Naar aanleiding van tentoonstellingen in grote musea wordt vaak een prentenboek gemaakt. Leuk om daarmee na te genieten, maar ook handig om zo’n museumbezoek voor te bereiden.

Hieronder volgt een overzicht van tentoonstellingen en musea die beslist de moeite waard zijn om met kinderen te bezoeken:


De oase van Matisse
Stedelijk Museum, Amsterdam (t/m 16 augustus 2015)
‘De oase van Matisse’ is met honderd werken de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland. Een selectie topwerken van Matisse wordt samen met werk van zijn leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers uit de eigen collectie gepresenteerd. Het middelpunt van de tentoonstelling is een veel bekeken stuk uit de collectie van het Stedelijk: het kleurige papierknipsel ‘De parkiet en de zeemeermin’ (1952-1953). Kijk hier voor activiteiten voor families en kinderen.

Boek bij de tentoonstelling: De parkiet, de zeemeermin en de slak van Annemarie van Haeringen (Leopold / Stedelijk Museum Amsterdam, 4+)
Monsieur Matisse is een schilder ‘met de zon in zijn buik’. Hij maakt het ene kleurige schilderij na het andere, totdat hij in het ziekenhuis belandt. Daar kan hij niet schilderen, maar zelfs in die saaie, witte omgeving vindt hij inspiratie om met kleur aan de gang te gaan. Als hij daar, eenmaal weer thuis, mee doorgaat, ontstaat zijn beroemde werk ‘De parkiet en de zeemeermin’.

Met de slak drukte Annemarie van Haeringen haar eigen stempel. Zij bewonderde als kind al het werk van Matisse. Door hem geïnspireerde knipsels komen regelmatig terug in haar prentenboeken. Annemarie verdiepte zich voor dit verhaal verder in de vormen, kleuren en materialen van Matisse. Dat leverde een kleurig prentenboek op over niet te stuiten creativiteit. 

Holland op z’n mooist
Gemeentemuseum, Den Haag (t/m 30 augustus 2015)
Met ‘Holland op z’n mooist’ presenteert het Gemeentemuseum Den Haag een grote tentoonstelling met ruim honderd werken van Weissenbruch, Mesdag, Gabriëls, Mauve en andere schilders van de Haagse School. Daarbij worden verhalen verteld over de betekenis van en de veranderingen in het Hollandse landschap. De opkomst van de Haagse School (ca. 1860 – 1900) hangt samen met de toenemende waardering van de natuur in eigen land. Dat uitte zich begin twintigste eeuw in de oprichting van de Vereniging Natuurmonumenten, waar rond deze tentoonstelling intensief mee wordt samengewerkt. Kijk hier voor activiteiten voor kind en gezin.

Boek bij de tentoonstelling: Holland op z’n mooist. Op reis met de Haagse School van Charlotte Dematons (Leopold / Gemeentemuseum Den Haag, 3+)
Het verhaal in dit tekstloze prentenboek begint al op de schutbladen: een mannetje met baard vertrekt vanuit de duinen bij Bloemendaal met een rode reisgids in zijn hand die hem eerst naar Haarlem voert. Die wandeling bezorgt hem een blaar, maar kijk, daar komt al een roze dame met een EHBO-doosje. Achterop haar fiets gaat de tocht verder langs polderlandschappen en plassen, via het Scheveningse strand naar het museum in Den Haag. En zo te zien eindigt hun (levens)reis daar niet! Op de platen die steeds over twee pagina’s een langlopende reeks vormen is veel ruimte voor Hollandse luchten en andere typisch Nederlandse landschapskenmerken. Charlotte Dematons, die lang in Frankrijk woonde, wist dit met frisse blik en oog voor detail, feilloos neer te zetten.

Kunstenaars van de Haagse School legden het Hollandse landschap vast in taferelen met molens, koeien en wolkenpartijen die tot op de dag van vandaag de Nederlandse identiteit bepalen. De veelbekroonde illustrator Charlotte Dematons heeft een reeks van deze schilderijen verwerkt in dit prachtige prentenboek. De originele illustraties van Dematons zijn te zien in de kindermuseumzaal waar activiteiten voor kinderen vanaf 5 jaar worden georganiseerd.

Feest! nijntje 60 jaar
Centraal Museum, Utrecht (t/m 20 september)
Het Centraal Museum organiseert een grootse familietentoonstelling ter gelegenheid van de jubileumverjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijn. De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar). Via elf op kinderen gerichte thema’s ontvouwt zich aan de volwassen bezoeker een retrospectief van zestig jaar nijntje - van 1955 tot nu: hoe nijntje is ontstaan en hoe ze zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Zo’n honderd originele tekeningen en ontwerpen geven een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed. Ook vallen er tot 1 oktober in Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Valkenburg aan de Geul 60 art parade beelden van nijntje te bewonderen van 45 kunstenaars. Kijk voor de exacte locaties op de nijntje art parade website.

Boek bij de tentoonstelling: nijntje art parade / Miffy art parade (Mercis Publishing, alle leeftijden)
In het boek dat bij de art parade verschijnt, staan alle beelden bij elkaar en krijg je achtergrondinformatie over de kunstenaars. Kijk hiervoor in de nijntje art parade webshop.

Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum biedt in zijn ruim tweehonderd zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie bestaat onder andere uit werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. In het gebouw is tevens het Rijksprentenkabinet gevestigd. Kijk hier voor familie- en kinderactiviteiten.

Boeken bij het Rijksmuseum:
Rijks Museum ABC, Wim Pijbes (Rubinstein / Rijks Museum, 2+)

Voor dit grote, in stevig karton uitgevoerde ABC-boek maakte Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes een persoonlijke keuze uit de collectie, van appel tot zwaan. Zo maak je spelenderwijs kennis met details uit 26 beroemde schilderijen die achter in het boek in hun geheel zijn afgebeeld.

Het grote Rijksmuseum voorleesboek: de beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum, Marion van de Coolwijk e.a. (Rubinstein, 8+)
Royale uitgave ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum in 2013 met verhalen van bekende schrijvers bij 25 beroemde schilderijen, die paginagroot staan afgebeeld.

Mauritshuis, Den Haag
Het Mauritshuis huisvest het Koninklijk Kabinet van wereldberoemde schilderijen van ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters, voornamelijk uit de Gouden Eeuw.  Het gebouw uit 1644 aan de Hofvijver in Den Haag is met zijn rijke geschiedenis op zichzelf al een bezoekje waard. Kijk hier voor familieactiviteiten.

Boeken bij het Mauritshuis:
Maurits Muis
, Ingrid en Dieter Schubert (Leopold / Mauritshuis, 4+)
Muis Maurits bewaakt ’s nachts het Mauritshuis. Op zijn ronde langs alle meesterwerken ontdekt hij dat zijn geliefde ‘Het meisje met de parel’ is verdwenen! Samen met tot leven gekomen dieren uit andere schilderijen gaat hij op zoek. Prentenboek met een museum bij nacht als decor.

Het meisje met de parel: en andere verhalen over de meesterwerken van het Mauritshuis, diverse auteurs (Leopold, 8+)
Verhalen- en gedichtenbundel ter gelegenheid van de heropening van het Mauritshuis in Den Haag in 2014. Vijfentwintig bekende kinderboekenschrijvers brengen de schilderijen tot leven, wat goed en anders kijken stimuleert.


Kijk hier voor meer boeken over kunst voor kinderen tot ca. 12 jaar
Kijk
hier voor exposities rond kinderboeken, schrijvers en illustratoren.



Over de auteur

Julienne van den Heuvel

19 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Kunst beleven: in het museum en in een boek

 

Overig

Kunst voor kinderen

op 10 juni 2015 door Hebban Crew 22 boeken 1 volger 2 reacties 1 like