Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De trein naar Tibet'

De Poolse auteur Maja Wolny debuteert na dertien jaar schrijverschap met een non-fictieboek. In 'De trein naar Tibet' treedt ze in de voetsporen van de Belgische Alexandra David-Néel, die als eerste Europese vrouw Tibet bereikte in 1924. Lees nu een sneak preview van het boek en schrijf je in voor de Hebban Leesclub die we met het reisverhaal organiseren.

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 16 mei.

Inschrijven

'Het perspectief van een treinreiziger die probeert op te merken, te fotograferen of te redden vanachter een licht stoffig raam is erg vluchtig. Maar misschien is dit wel het enige perspectief dat we ons in de wereld van vandaag kunnen veroorloven.' – Maja Wolny

Over het boek

In een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels wegnamen, stapt Maja Wolny in Warschau in de trein om met de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn naar het dak van de wereld te reizen, het Tibetaanse Lhasa. Tienduizend kilometer, twee continenten, vijf grensposten en acht tijdzones, in de voetsporen van Alexandra David-Néel, de eerste Europese (en Belgische) vrouw in de geschiedenis die Tibet bereikte, in 1924. Een eigentijds verslag van een bijzondere reis naar het Oosten, vol verrassende wendingen en ontmoetingen.

Leesfragment

Lees jij graag reisverhalen en ben je geïnteresseerd in het verhaal van zowel de historische Alexandra David-Néel als de hedendaagse Maja Wolny die dezelfde reis maakt? Hieronder vind je alvast een sneak preview van De trein naar Tibet, vertaald door Charlotte Pothuizen.

Lees hier een fragment

Achter het boek

De trein naar Tibet kreeg in Polen de prijs voor het beste reisverhaal van 2020 en behaalde de shortlist van de Beata Pawlak Award, een jaarlijkse Poolse literaire prijs die wordt toegekend aan een auteur wiens werk een belangrijke invloed heeft op cultuur, religie en maatschappij. Het is het non-fictiedebuut van Wolny, van wie eerder al twee romans en een thriller naar het Nederlands zijn vertaald.

De Poolse auteur en journalist Maja Wolny (1976) heeft jaren in België gewerkt als correspondent, boekhandelaar, museumdirecteur en columnist. In De trein naar Tibet stapt ze in de voetsporen van de Belgische Alexandra David-Néel. Wolny keert zo dicht mogelijk terug naar de bron door aan boord te stappen van de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn, in een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels hebben weggenomen.

Alexandra David-Néel (1868-1969) was een Belgische ontdekkingsreiziger, boeddhist, feminist en auteur. Ze groeide grotendeels in Brussel op, waar ze later zang studeerde aan het Koninklijk Conservatorium. Op jonge leeftijd werd ze lid van de Theosofische Vereniging, waar haar interesse voor het oosten werd aangewakkerd. Door een erfenis kon ze als drieëntwintigjarige een eerste reis naar India maken.

Ze werd bekend toen ze als eerste Europese vrouw in 1924 een bezoek bracht aan de (voor buitenlanders) verboden stad Lhasa, de hoofdstad van Tibet. David-Néel schreef in haar 100-jarige leven meer dan dertig boeken over oosterse religies, filosofie en haar vele reizen. Haar inzichten beïnvloedden auteurs als Jack Kerouac en Allen Ginsberg, evenals de filosoof Alan Watts.

Bron: Standaard Uitgeverij en Wikipedia.

'En ik zou de leeggelaten ruimte willen begrijpen die al een halve dag reizen van Moskou opdoemt en zich over heel Siberië en Mongolië tot in China uitstrekt.' – Uit: De trein naar Tibet

Schrijf je vandaag nog in voor deze Hebban Leesclub!

Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 15 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt inschrijven tot en met 16 mei.

Inschrijven

Lezen voor de Hebban Reading Challenge

Denk jij erover om De trein naar Tibet te lezen voor de Hebban Reading Challenge? Je kunt met dit boek ook een categorie van de checklist afvinken! Lees het boek en zet een vinkje bij:

  • Een waargebeurd boek
  • Een non-fictie boek
  • Een boek met een plaatsnaam in de titel
  • Een reisverhaal

Naar de volledige checklist



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees mee in de Hebban Leesclub met 'De trein naar Tibet'

 

Gerelateerd

Over

Maja Wolny

Maja Wolny

Maja Wolny (1976) begon haar loopbaan als chef Literatuur bij het Poolse weekbla...

Hebban Spots

De trein naar Tibet

13 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'De trein naar Tibet' van Maja Wolny (Uitgeverij Manteau). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....