Advertentie

Hebban vandaag

Advertorial /

Lees & Win | Balkan Blues: hoe moet dat ook alweer, vader en zoon zijn?

door Hebban Crew 2 reacties
Journalist en auteur Nils Elzenga schreef een boek over de maand waarin hij met zijn vader over de Balkan reisde. Op reis ontdekken ze hoe het ook alweer moet, vader en zoon zijn. Een vaderdagcadeau voor liefhebbers van 'As in tas', een ontwapenend, eerlijk boek waarin de zoon een portret schetst van zijn vader en hun relatie. Lees een sneak preview en win het boek!

De moeder van Nils Elzenga (1981) overleed na een kort en heftig ziektebed. Haar dood had een grote impact op hem en de relatie met zijn vader. Na het behalen van zijn diploma vluchtte Elzenga en zwierf enkele jaren de wereld over. Pas als de depressie hem jaren later inhaalt, leert hij zichzelf stukje bij beetje opnieuw kennen en openstellen voor anderen. De reis met zijn vader in Balkan Blues is dan ook die van een nieuw mens.

Elzenga studeerde geschiedenis in Amsterdam, waarna hij als journalist aan de slag ging. Sinds enkele jaren is hij ook Afrikacorrespondent en schrijft hij onder andere voor Trouw en het ADBalkan Blues is zijn eerste boek. In het persoonlijke reisverslag vervlecht hij de rijke cultuur van de Balkan met het intieme verhaal van vader en zoon, en het verdriet dat hen uit elkaar dreef.

Balkan Blues

Een maand lang reizen Nils en zijn vader over de Balkan. Een dertiger en een zestiger, uit elkaar gedreven door de dood van Joke, de moeder van Nils. Zij overleed op Nils’ zeventiende. Vanaf dat moment weten zijn vader en hij niet goed hoe ze met elkaar en elkaars verdriet moeten omgaan. Nu, twintig jaar later, besluiten ze een gezamenlijk avontuur aan te gaan. In geen jaren zijn ze zo lang bij elkaar geweest. Hoe zal het ze vergaan?

Therapeutische roadtrip

In een interview met Het Parool vorige maand vertelt Elzenga dat de reis een manier was om echt tot elkaar te komen: 'Als je een maand met elkaar op pad bent, dan móét je elkaar onder ogen komen. Het is een te lange periode om toneel te spelen of om elkaar te ontzien.' En in die opzet is hij geslaagd. Openhartig vertelt hij over het moment dat hij zijn vader weer als mens begon te zien, en niet alleen als vader. Het hielp ook dat Elzenga's vader de bedoeling van de reis meteen leek te vatten:

'[Ik] moet hem credits geven voor hoe open hij steeds is geweest. Je kunt veel over hem zeggen – het is een complex figuur – maar niet dat hij niet bereid was om zijn ziel op tafel te leggen.'

Leesfragment

Balkan Blues is een prachtig boek voor vaders en zonen, lezers van As in tas van Jelle Brandt Corstius en liefhebbers van reisverhalen. Ben je benieuwd naar de schrijfstijl van Elzenga en de eerste belevenissen van vader en zoon? Hieronder lees je een sneak preview van het boek. 

Lees het eerste hoofdstuk

Over Balkan Blues

In de op 9 juni verschenen aflevering van 'Cultuur in actie!' schuift Elzenga aan om over Balkan Blues te vertellen. Over de promotie die door corona in het water viel, hoe de relatie met zijn vader nu is en natuurlijk het reizen en schrijven.

Winactie

Balkan Blues verschijnt niet voor niets vlak voor Vaderdag, want het reisverslag is een echte aanrader voor deze speciale gelegenheid. Voor je vader of aan jezelf, maar ook om het bijvoorbeeld samen te lezen. Hebban mag 5 exemplaren weggeven in een winactie! Kijk snel hoe je kans maakt:

Naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees & Win | Balkan Blues: hoe moet dat ook alweer, vader en zoon zijn?

 

Gerelateerd

Over

Nils Elzenga

Nils Elzenga

Nils Elzenga (1981, Delft) verloor op zijn zeventiende zijn moeder en zwierf n...

Gesponsorde boeken