Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

Jacob de Zoet moet op het Japanse eiland Deshima de corruptie van de VOC aantonen. Dat maakt hem niet geliefd op de geïsoleerde handelspost. Daarnaast doet hij alles wat de Japanners verboden hebben: hij houdt zijn psalmboek, wordt verliefd op de Japanse vroedvrouw Orito, leert Japans en raakt bevriend met een tolk. Als Orito spoorloos verdwijnt, vraagt hij zijn vriend haar te gaan zoeken.

Eind 1799 vertrekt Jacob de Zoet naar het eilandje Decima. Het is de verste handelspost van de VOC in Japan, dat verder afgesloten is van de wereld. Als jonge griffier moet hij de corruptie aantonen van het vorige opperhoofd. Dat valt niet goed bij zijn landgenoten die ook hun graantje meepikten, maar het brengt hem de vriendschap van een Japanse tolk.

De Zoet komt in de ban van Orito, een Japanse vroedvrouw die, als dank voor het redden van een baby, mag studeren bij de Nederlandse arts Marinus op Decima. Meegesleept door liefde en werk doorziet De Zoet niet het verraad van de man die hij het meest vertrouwt en de naderende gevolgen.

Bedrog en vertrouwen, liefde en lust, schuld en geloof, koelbloedige moord en wonderlijke onsterfelijkheid spelen een rol in deze roman, die uiterst levendig het bestaan schildert van gewone - en buitengewone - mensen die gevangen zitten in de aardverschuiving tussen Oost en West.

Leesclubvragen en discussietips:

 1. De roman speelt voor het grootste deel op Deshima, en in Japan. Wat is je inmiddels over Deshima en dit deel van onze geschiedenis bekend?

 2. Wat voor problemen levert een dergelijk afgesloten eiland op voor een schrijver? Noem 4 punten. Hoe heeft Mitchell die vier punten opgelost? Vind je dat overtuigend?

 3. Op welke historische figuur is Jacob de Zoet gebaseerd? En waarom heeft Mitchell hem een andere naam gegeven?

 4. De Engelse titel, The Thousand Autumns of Jacob de Zoet , is anders dan de Nederlandse De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet . Waar verwijst de Engelse titel naar? En waar de Nederlandse?

 5. Welke spreekt je het meest aan en waarom? Waarom heeft de Nederlandse uitgever een andere titel gekozen?

 6. De roman bestaat uit drie delen met elk een heel eigen plot. Hoe zou je die drie delen kunnen benoemen? Waarom heeft David Mitchell dat zo gedaan, denk je? Welk deel spreekt je het meest aan en waarom?

 7. Wat vind je van het klooster waarin deel 2 zich afspeelt?

 8. Ook heeft elk deel een eigen opbouw en structuur. Breng die eens in kaart. Wat valt je dan op?

 9. Wie is volgens jou de hoofdpersoon van de hele roman en waarom? Wie zijn in ieder geval de belangrijkste personen? Wat streeft ieder van hen na en hebben ze aan het einde van het boek bereikt / gekregen wat ze willen?

 10. Jacob de Zoet is een nieuwkomer op Deshima. Waarom heeft Mitchell dit zo bedacht?

 11. Wat is er bijzonder aan de positie van de vroedvrouw Orito Aibagawa op het eiland? Wat is haar rol in de roman?

 12. Er wordt veel gegeten en vaak een spelletje gedaan in het boek. Zoek die passages op en kijk waarom de schrijver een dergelijke aanpak koos?

 13. Aan het einde van de roman, als de Engelsen Deshima belagen, houdt de Engelse kapitein opeens op met schieten: waarom is dat? Wat vind je daarvan?

 14. In werkelijkheid heeft een Engels schip ook Deshima proberen in te nemen. Hoe heette dat schip en wanneer was dat? Wat valt je op?

 15. Wat vind je van het einde van de roman? En waarom?

 16. Als je meer romans van David Mitchell hebt gelezen: hoe kun je dit deel dan zien in zijn oeuvre?

 Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Leesclubboek: De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

 

Gerelateerd

Over

David Mitchell

David Mitchell

David Mitchell (1969) is een van de grootste schrijvers van dit moment. Zowel ...

Gesponsorde boeken