Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: De overlevenden

door Jean-Paul Colin 1 reactie
'De overlevenden' van John Shors is een overweldigend verhaal over de overlevenden van een schipbreuk. Totaal verschillende mensen die worstelen met spoken uit het verleden en uitdagingen in de toekomst.

Over het boek:
Het is september 1942. Midden op de Stille Oceaan vaart het hospitaalschip Benevolence, op een missie om mensenlevens te redden. Dan, totaal onverwachts, wordt het schip doormidden gekliefd door een torpedo. Een klein groepje overlevenden, onder wie de gewonde Japanse soldaat Akira en de jonge Amerikaanse verpleegster Annie, slagen erin een onbewoond eiland te bereiken.Akira is al vijf jaar in dienst van het Japanse keizerrijk, jaren van bloedvergieten en gruwelen. Op het eiland ziet hij zich omringd door vijanden die hij zou moeten haten, maar in wier gezelschap hij juist troost vindt en door wie hij zijn liefde voor poëzie herontdekt. Deze liefde deelt hij met Annie, en samen worstelen ze met de spoken uit het verleden en de uitdagingen in de toekomst. Ook de andere schipbreukelingen proberen zich elk op hun eigen manier staande te houden op het eiland, in een miniatuurwereld die zowel barbaars als schitterend is, vol zowel haat als liefde, vol verboden en verleidingen...

Over de auteur:
John Shors werkte na zijn studie als leraar Engels in verschillende Aziatische landen. Sindsdien heeft hij prijzen gewonnen voor zijn journalistieke reportages in de VS en werkt hij in Boulder, Colorado, waar hij ook woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen.

Leesclubvragen

1. Heeft De overlevenden je meer inzicht gegeven in WOII? Als dat zo is, hoe precies?

2. Zou je De overlevenden een anti-oorlogsroman kunnen noemen?

3. Wie was je favoriete personage, en waarom precies?

4. Ben je geïnteresseerd geraakt in haiku’s? Kende je het fenomeen al, of zou je er meer over willen weten? (…ze zelf willen maken??)

5. Is dit een boek dat makkelijk verfilmd kan worden denk je? En wie zou er dan in elk geval een rol in moeten spelen?

6. Vind je het interessanter om een boek te lezen dat zich afspeelt in een exotische setting, of lees je liever ‘dicht bij huis’?

7. Wat is volgens jou de grootste uitdaging geweest voor John Shors, bij het schrijven van De overlevenden?

8. Had je meer sympathie voor Annie of Isabelle, en waarom was dat?

9. Welke van de drie relaties in het verhaal (Annie and Akira, Isabelle and Joshua, Ratu and Jake), vond je het boeiendst, en waarom precies?

(Bron: De Boekerij)Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: De overlevenden

 

Gerelateerd

Over

John Shors

John Shors

John Shors werkte na zijn studie als leraar Engels in verschillende Aziatische l...

Gesponsorde boeken