Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Mijn zusje

In 'Mijn zusje' weet Joyce Maynard als geen ander de lezer mee te voeren in de belevingswereld van de twee jonge meisjes die nog worstelen met de scheiding van hun ouders. Het is zowel een spannende roman, een liefdesroman als het verhaal van een gezin.

Over het boek:
Wanneer enkele jonge vrouwen worden vermoord en het niet lukt de moordenaar te vinden, moeten twee zusjes lijdzaam toezien hoe hun vader, de politieagent die belast is met het onderzoek, langzaam doordraait en het huwelijk van hun ouders uiteenvalt.

Pas dertig jaar later weet de oudste zus, die altijd naar de moordenaar is blijven zoeken om haar vader van alle blaam te zuiveren, de dader op te sporen. Hiermee komt onverwachts een diep begraven familiegeheim aan het licht.

Over de auteur:
Joyce Maynard (1953) schreef diverse romans, waaronder Een lang weekend en Dochters van het land. Ook is zij bekend vanwege haar relatie als 18-jarige met de veel oudere schrijver van The Catcher in the Rye, JD Salinger, die ze beschreef in Thuis in de wereld.

Leesclubvragen

1. Bespreek het karakter van de twee zusjes. Wat zijn hun verschillen en overeenkomsten. Waarom denk je dat ze zo goed met elkaar om kunnen gaan.

2. Wat voor invloed heeft de vriendschap van Rachel met Alison op de beide zusjes? Hoe kun je deze relatie beschrijven? Wat vind je van de reden dat de vriendschap beëindigd wordt?

3. Wat vind je van de opvoeding van Rachel en Patty? Hoe gaan hun ouders met ze om? Kun je deze omgang rechtvaardigen door de omstandigheden?

4. Met wie van de zusjes kun je je het beste identificeren?

5. Rachel heeft meerdere visioenen van de moordenaar. Denk je dat deze visioenen echt zijn of dat het vooral de fantasie van Rachel is? Bespreek ook de scene waarin Rachel en Patty met het ouija bord proberen geesten op te roepen.

6. Op pagina 185 zegt Rachel over seksualiteit: ‘Ik zocht voor de verandering nou eens naar een fijn beeld, maar het bleef blanco.’ Wat doet de Sunset Strangler met Rachels beeld van seksualiteit? Verandert dit beeld in de loop van het verhaal?

7. Wat vind je ervan dat Rachels vader uit zijn functie wordt ontheven nadat Rachel hem naar de berg heeft gelokt omdat ze dacht dat meneer Armitage de moordenaar was?

8. Waarom zouden Rachel en Patty niet meer worden geloofd als ze vertellen dat ze echt in aanraking zijn gekomen met de moordenaar?

9. Wat vond je van de manier waarop Rachel en Patty aan de moordenaar ontkomen?

10. Kun je je voorstellen dat een onschuldig persoon zichzelf aangeeft als moordenaar van vijftien vrouwen? Waarom zou iemand dit kunnen doen, denk je?Over de auteur

Jean-Paul Colin

167 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Mijn zusje

 

Gerelateerd

Over

Joyce Maynard

Joyce Maynard

Daphne Joyce Maynard (1953) is een veelzijdig auteur. Ze schrijft romans, essays...

Gesponsorde boeken