Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Onthuld geheim

'Onthuld geheim' van L Marie Adeline is de finale van de erotische Secret-trilogie. Een heerlijke roman voor vrouwen van alle leeftijden, voor romantici en erotica liefhebbers.

Over het boek:
Een jaar geleden sloot Cassie Robichaud zich aan bij S.E.C.R.E.T., het seksuele genootschap dat zich tot doel had gesteld de erotische fantasieën van één gelukkige vrouw per keer te vervullen. Nu ze haar tien Stappen heeft volbracht, gebruikt ze haar nieuwe expertise om als gids te fungeren voor Dauphine Mason, de nieuwste kandidaat van S.E.C.R.E.T.
De twee vrouwen komen uit verschillende werelden, maar allebei kennen ze het gevoel geketend te zijn door oude wonden: de uit het Noorden afkomstige Cassie, die een gebroken hart heeft door een mislukt huwelijk, heeft jarenlang drooggestaan op seksueel vlak voordat ze haar bedeltjes van S.E.C.R.E.T. verdiende; Dauphine, uit het Zuiden, die nog steeds niet bekomen is van een pijnlijk verraad acht jaar geleden, kleedt haar klanten prachtig aan en kijkt vanuit het publiek naar haar favoriete band, maar mist het zelfvertrouwen om zich zélf in het feestje te mengen.
Net als Cassie het jaar daarvoor snakt Dauphine naar de moed om uit haar schulp te kruipen, en de vrouwen van S.E.C.R.E.T. staan klaar om haar de weg te wijzen. Seks en sensualiteit vormen het hart van het werk van S.E.C.R.E.T., maar naarmate er meer fantasieën worden vervuld, zien de vrouwen ook hun hele leven veranderen. Dauphine kan eindelijk de vooruitgang boeken die ze nooit voor mogelijk had gehouden, nu ze het verleden achter zich begint te laten. Maar zoals Cassie begint te leren, is de vliegende start waar S.E.C.R.E.T. voor zorgt slechts het begin: beide vrouwen staan nu voor keuzes die alleen zij kunnen maken terwijl ze leren te leven in hun lichaam, hun geest en hun hart.

Over de auteur:
L Marie Adeline is het pseudoniem van een Canadese televisieproducer. Ze heeft eerder onder haar eigen naam twee succesvolle romans gepubliceerd. SECRET is een internationale bestseller en verschijnt in meer dan 30 landen in vertaling. Zie ook www.secretnovels.com met onder andere een muzikale playlist en een beschrijving van de plaatsen in het boek.

Leesclubvragen

1. Al onze hoofdpersonen in de S.E.C.R.E.T.-trilogie hebben een gemeenschappelijk thema. Vóór hun transformatie zijn Solange, Dauphine en Cassie alle drie het contact met hun seksuele kant kwijtgeraakt. Kun je vertellen hoe dat verlies op iedere vrouw weer anders overkwam en hoe ieder van hen dat aspect van zichzelf terugkreeg?

2. In Onthuld geheim maken we kennis met Solange Faraday, de mooie, succesvolle nieuwslezeres uit New Orleans. Haar eerste fantasie gaat over een mysterieuze, aantrekkelijke klusjesman. Ondanks dat ze zich aangetrokken voelt, weerhoudt Solange zich ervan om met hem te flirten vanwege haar status als oudere, gescheiden moeder en hoogopgeleide vrouw. Waarom denk je dat deze kenmerken haar in seksueel opzicht belemmeren? Heb jij jezelf ooit wijsgemaakt dat je niet mocht flirten of je seksueel gedragen vanwege vergelijkbare opvattingen?

3. In de proloog van Onthuld geheim zijn Cassie en Will nog dolverliefd op elkaar, vóór die noodlottige avond in Latrobe’s. Cassie klaagt dat ze in één week is veranderd van een ‘seksgodin’ in een ‘smerige slet’. Het begrip ‘slet’, wat het wel en niet inhoudt, is een gemeenschappelijk thema dat door de hele S.E.C.R.E.T.-trilogie speelt. Hoe reageren de verschillende personages in S.E.C.R.E.T. op het gebruik van dat woord? Wat vind je zelf van dat woord?

4. Dat woord ‘slet’ achtervolgt ook een tienerpersonage, Claire, die door haar vriendinnen wordt gepest, met afschuwelijke gevolgen. Waarom denk je dat dit onderwerp nog steeds actueel is? Wat zou er gedaan kunnen worden om om te gaan met dit soort pesterijen, of ze te voorkomen?

5. Cassie is onder de indruk van de positieve veranderingen die ze bij zichzelf ziet als gevolg van haar deelname aan S.E.C.R.E.T. Ze heeft het gevoel dat ze nu voor zichzelf kan opkomen en kan nastreven wat ze wil. Ze is stoutmoediger en zelfverzekerder, en niet meer terughoudend en bang. In welke scènes in Onthuld geheim kun je die veranderingen goed zien bij Cassie?

6. Op een gegeven moment maakt Solange zich zorgen: ‘Stel nou dat ik niet goed ben in seks?’ Voordat ze een Stap accepteert, levert Solange in gedachten strijd met haar eigen angsten. Waar komen die angsten vandaan? Kun je jezelf erin herkennen?

7. We komen erachter dat een van de dingen die heeft bijgedragen aan de scheiding van Solange was dat ‘de seks was weggevallen’ nadat haar zoon was geboren. Maar wat zorgde er nog meer voor dat hun seksleven ophield? Wat verandert er tussen haar en Julius, haar ex, aan het eind van het boek?

8. Als ze Solange rekruteert, legt Matilda, op haar gebruikelijke, directe manier, uit dat S.E.C.R.E.T. de mogelijkheid biedt voor seksuele ‘ontmoetingen’, niet relaties. ‘Die ontmoetingen waar ik het over heb, zijn zuiver seksueel. Leuke, vrijblijvende, veilige en anonieme ontmoetingen. Ontmoetingen die jij volledig beheerst. Die jíj bepaalt. Zij bepalen jou niet. Seksuele scenario's die jij verzint, precies uitgevoerd zoals je wilt dat ze uitgevoerd worden. Hoe klinkt dat?’ En, hoe vind je dat klinken? Heb jij het gevoel dat je controle hebt over je seksuele ervaringen? Wat zou ervoor nodig zijn om je op seksueel gebied meer empowerd te voelen?

9. Solange wordt voorgesteld aan de Commissie van S.E.C.R.E.T. en is onder de indruk. ‘Deze vrouwen waren al wat ouder; geen knappe jonge dingetjes, geen meisjes, maar vróúwen; vrouwen die me recht aankeken, die straalden met een soort sexy charme die ik allang had verruild voor professionele glans. Zij droegen hun vrouwelijkheid zonder angst, op hun gemak en met trots.’ Welke kenmerken maken een vrouw sexy, afgezien van haar lichamelijke verschijning? Hoe ziet het eruit als je je ‘vrouwelijkheid zonder angst draagt’? Hoe zou de sexy uitstraling van een oudere vrouw verschillen van de sexy uitstraling van een jongere vrouw? Wat vind jij de meest sexy eigenschappen van Solange?

10. De eerste seksuele fantasie op Solanges wensenlijstje heeft een huiselijk tintje en lijkt op een stereotype, mannelijke, seksuele fantasie, waarbij de man thuiskomt van zijn werk en daar een sexy vrouw aantreft die voor hem schoonmaakt of kookt. Wat zegt deze fantasie over Solange? Welke van haar seksuele fantasieën zou jou het meest aanspreken?

11. Cassie zegt: ‘Sinds S.E.C.R.E.T. heb ik ontdekt dat ik het over een heleboel dingen bij het verkeerde eind heb gehad.’ Kun jij een voorbeeld geven van iets wat ze bij het verkeerde eind heeft gehad en waardoor haar leven beter is geworden?

12. Matilda zegt dat sommige mannen (en vrouwen) denken dat de seksuele lust van een vrouw niet net zo belangrijk is om te bevredigen als die van een man, of ze geloven niet dat het seksleven van een vrouw net zo gevarieerd, complex en interessant hoort te zijn als dat van een man. Ben je ooit deze opvattingen bij jezelf of bij anderen tegengekomen? Welke invloed heeft dit standpunt op Solange? Op Cassie? Wat doen ze eraan om zich ertegen te verzetten?

13. Als je verdriet hebt, zegt Matilda, is de beste remedie om ‘hard te werken. Probeer je dienstbaar te maken. Je kunt niets doen aan wat hij vindt of aan hoe hij tegen de wereld aankijkt. Maar je kunt wel veranderen hoe je tegen jezelf aankijkt. Laat dit je enorme voortgang niet ophouden.’ Wat zijn de maatregelen die Cassie neemt om deze voorstellen op te volgen? Kun je situaties bedenken waarin Cassie en Dauphine hun mannen hun voortgang in het leven hebben laten ophouden? Zou jij ooit Matilda’s advies in je eigen leven opvolgen?

14. Solange verheugt zich nog meer op haar volgende seksuele fantasie omdat ze er niet ‘voor hoeft te werken’. Ze geniet ervan dat ze de vrijheid heeft dat ze niemand hoeft af te wijzen, zich niet hoeft op te tutten, niet hoeft te flirten, niet hoeft te daten, haar reputatie niet op het spel hoeft te zetten en niemand aan haar zoon hoeft voor te stellen. Vind jij het idee dat al die moeite uit je seksleven wordt gehaald, aantrekkelijk? Zo ja, waarom? Zo niet, waarom niet?

15. ‘Op het werk leidt aantrekkelijkheid af. Hoe mooier je bent, hoe minder je serieus lijkt te worden genomen.’ Door het hele boek heen worstelt Solange met haar behoefte om serieus te worden genomen als vakvrouw en daarom bagatelliseert ze haar seksualiteit en werpt ze obstakels op voor S.E.C.R.E.T. Vind je dat ze gelijk heeft over vrouwen, aantrekkelijkheid en werk? Heb je ooit ervaringen gehad die deze theorie bevestigen of juist ontkennen? Hoe lost Solange dit op, als ze dat al doet?

16. Tijdens haar fotosessiefantasie wordt Solange zelfverzekerder bij elk moment dat voorbijgaat. Ze vraagt zich af: ‘Hoe komt het dat je juist bij een vreemdeling al je regels en principes laat varen?’ Waarom lijkt Solange (en Cassie en Dauphine in feite ook) zich door het gebrek aan emotionele intimiteit te kunnen overgeven aan het moment? Heb je ooit ervaringen met vreemdelingen gehad waarbij je een vergelijkbare reactie had?

17. Bij de opening van Cassie’s stemt Will ermee in Tracina, Carruthers Johnstone en baby Neko uit te nodigen. Cassie, die nu bevriend is met Tracina, vindt dat Will haar niet hoeft te vergeven, maar dat hij haar wel welkom moet heten in het café. Was je verbaasd hierover? Vond je dat Cassie gelijk had? Waarom is dit belangrijk voor Wills transformatie in Onthuld geheim? Hoe goed ben jij in mensen vergeven?

18. Tegen het einde van het boek zijn Cassie en Solange verliefd op mannen uit hun echte leven, niet op mannen uit hun seksfantasieën. Waardoor kunnen naar jouw mening Cassie en Jesse niet bij elkaar komen? Is het moeilijker of gemakkelijker voor een relatie die begint met seksuele chemie om te veranderen in iets intiemers? Hoe komt het dat Cassie en Jesse als vrienden uit elkaar kunnen gaan? Wat heeft de relatie tussen Cassie en Will in stand gehouden, ook al hadden ze geen seksuele verhouding met elkaar?

19. Tracina voelt zich van nature op haar gemak en zelfverzekerd met haar seksualiteit. ‘Wees mysterieus,’ zegt ze tegen Cassie. ‘Wees drukbezet. Ga weer daten. Wil je een man echt hebben? Gedraag je dan alsof je hem echt níet wilt.’ Hoe volgt Cassie dit advies op? Wat is jouw filosofie wat betreft iemand aantrekken?

20. Cassie somt facetten van haar leven op die zijn ontwikkeld gedurende haar betrokkenheid bij S.E.C.R.E.T.: ondernemer, minnares, zakenpartner, baas, mentor, vriendin. Vind je dat ze al deze aspecten van zichzelf had kunnen ontwikkelen zonder de hulp van de organisatie?

21. Wat heeft naar jouw mening Cassie en Will echt weer bij elkaar gebracht?

22. Als je op alle drie de boeken van de trilogie terugkijkt, kun je dan andere keren zien waarop Jesses gevoelens voor Matilda (en omgekeerd) te zien waren? Of heeft die wending je volkomen verrast, zoals bij Cassie het geval was? Hoe reageerde je op deze relatie, als je het leeftijdsverschil en andere factoren in ogenschouw neemt?

23. Welke belangrijke lessen leert Solange aan het eind van Onthuld geheim? Wat is de diepste oorzaak van haar transformatie? Wat heeft ze behalve haar hereniging met Julius nog meer bereikt?

24. Waarom was Solanges deelname aan S.E.C.R.E.T. nodig om Julius en haar samen te brengen? Wat moest ze loslaten om ruimte te maken voor deze hereniging?

25. S.E.C.R.E.T. is een fictief genootschap dat zich erop toelegt vrouwen te helpen hun seksuele bewustwording te bereiken. Weet je een paar manieren waarop je je eigen persoonlijke seksuele bewustwording kunt creëren?Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Onthuld geheim

 

Gerelateerd

Over

L. Marie Adeline

L. Marie Adeline

L. Marie Adeline is het pseudoniem van de Canadese tv-producer, auteur en journa...

Gesponsorde boeken