Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Tijdmeters

door Jean-Paul Colin 1 reactie
Boeken kun je op veel manieren lezen. Je kunt je in 'Tijdmeters' helemaal laten meeslepen door het bijzondere leven van hoofdpersoon Holly, of misschien behoor jij tot de lezers die veel plezier hebben in het spotten van alle verwijzingen – de intertekstualiteit.

Hieronder proberen we een handreiking te geven voor de verschillende manieren van lezen. Pik er vooral een paar vragen uit die jouw specifieke interesse wekken. Veel lees-en discussieplezier!


Over het boek:
Op een druilerige zomerdag in 1984 ontmoet de van huis weggelopen tiener Holly Sykes een vreemde vrouw die haar in ruil voor een slok thee om 'asiel' vraagt. Pas jaren later zal Holly erachter komen wat voor asiel de vrouw precies bedoelde.

'Tijdmeters' volgt Holly's leven. Van haar jeugd in het café in Gravesend tot haar oude dag in Ierland. Van het moment dat ze van huis wegloopt tot het moment dat ze moet overleven in een bijna failliete samenleving. De vroege verdwijning van haar jongere broertje is daarbij een belangrijk raadsel dat haar hele leven blijft doorwerken.

David Mitchell weet in zijn grootse nieuwe roman de thema's en ideeën uit zijn eerdere boeken fenomenaal bijeen te brengen. Aan de hand van de ogenschijnlijk gewone Holly Sykes voert hij de lezer een bovennatuurlijke oorlog van goed en kwaad binnen, die hij tot de laatste pagina spannend weet te houden. Ontroerend, krankzinnig, bloedstollend, hilarisch, episch en mitchelliaans: meer dan ooit is dit boek niet onder één noemer te vangen.

Over de auteur:
David Mitchell (Southport, 1969) is een van de grootste Engelse schrijvers van dit moment, met een serie klinkende prijzen op zijn naam en intussen drie nominaties voor de Booker Prize. Hij schreef o.a. de romans De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet en het verfilmde Wolkenatlas. Naast zijn romans schreef hij twee libretto’s voor opera’s met Nederlandse componisten. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald.

Leesclubvragen

1. Op de voorkant van de Nederlandse vertaling van de roman staat een appel. Welke rol speelt de appel in Tijdmeters?

2. Wat wordt er bedoeld met ‘tijdmeters’ en waarom zou de roman zo heten? (een van de hints in het boek is te vinden op blz. 420, wanneer Marinus het volgende bericht krijgt: ‘Gewetens zijn voor tijdmeters Marinus, je bent verslagen dame.’)

3. De roman bestaat uit vijf delen. Ieder deel heeft een aparte titel. Kun je verklaren waarom heet eerste deel Hittegolf heet?

4. Wat vind je van de afbeeldingen bij ieder nieuw hoofdstuk? Kun je die van hoofdstuk Het trouwfeest bijvoorbeeld duiden? Voegt de afbeelding per hoofdstuk voor jou iets toe aan het verhaal?

5. De agent van de schrijver Crispin Hershey zegt op blz. 345: ‘Een boek kan niet voor de helft fantasy zijn, net zomin als een vrouw voor de helft zwanger kan zijn.’ Ben je het met hem eens?

6. Crispin Hersheys houding tegenover Holly verandert gedurende de tijd dat ze elkaar kennen. Verandert hij qua persoonlijkheid? En/of verandert Holly het gedrag van mensen om haar heen? En zo ja, kun je voorbeelden geven?

7. Kun je uitleggen waarom Hugo kiest voor de onsterfelijkheid en niet voor de liefde van Holly?

8. Tijdmeters begint in 1984. Waarom is dat?

9. Ieder deel speelt zich af in een nieuw decennium. Welke manieren gebruikt Mitchell om de tijdgeest van elk decennium te vangen?

10. Het laatste deel van de roman speelt zich af in 2043. De wereld heeft enkele rampen overleefd. Waarom laat Mitchell de lezer deze wereld zien? Welke rol hebben Lorelei en Rafiq in het laatste hoofdstuk?

11. Welk personage spreekt jou het meest aan en waarom? Heb je aan een bepaald personage misschien ook een enorme hekel gekregen? Waarom?

12. De laatste twee woorden van de roman zijn ‘of zoiets’. Waarom zou Mitchell zijn roman met deze twee woorden laten eindigen?

Verdieping

1. Een duidelijk thema in het werk van David Mitchell, ook in Tijdmeters, is sterfelijkheid. Kun je meer thema’s noemen?

2. Mitchell laat verschillende personages uit zijn eerdere romans een hoofd- of bijrol spelen in Tijdmeters, bijvoorbeeld Marinus uit De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Kun je er nog meer noemen?

3. Mitchell noemt Tijdmeters zijn ‘midlifecrisis boek’. Wat zou hij hiermee bedoelen?

4. Holly Sykes neemt als ze wegloopt van huis de lp Fear of music van de Talking Heads mee. Er wordt in Tijdmeters nog vaker verwezen naar muziek. Welke rol speelt muziek volgens jou in de roman?

5. Waarom heet de kroeg van Holly’s ouders Captain Marlow? Zitten er in Tijdmeters nog meer literaire verwijzingen? Welke heb je gevonden?

6. Emmi Schumacher, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel, schrijft in haar recensie over Tijdmeters dat Mitchell ‘op het randje van wat hij geloofwaardig kan doen’ zit. Ben je het met haar eens dat Mitchell het met de hakken over de sloot redt? Of vind je dat hij te veel van de lezer vraagt als het gaat om ‘suspension of disbelief’ (de bereidheid van een lezer om bij een fictief verhaal zijn scepticisme tijdelijk opzij te zetten)?

7. Op blz. 279-280 geeft Crispin de kern van de kritiek aan die Richard Cheeseman heeft op de roman Echo moet sterven: ‘Ten eerste: Hershey probeert zó krampachtig clichés te vermijden dat elke zin wordt gemarteld als een Amerikaanse klokkenluider. Ten tweede: de fantasysubplot botst zo hard met de pretenties van een kritisch modern wereldbeeld dat ik het niet met droge ogen kan aanzien. Ten derde: niets is zo’n duidelijk teken dat de creatieve grondlagen zijn opgedroogd als een schrijver die een schrijver als personage opvoert.’ Mitchell lijkt hier de critici alvast te helpen met het kritiek geven op Tijdmeters. Met welke kritiek ben je het wel eens en met welke niet?

8. David Mitchell ontkent dat Crispin Hershey is gebaseerd op de schrijver Martin Amis. Toch zijn er veel lezers die Amis herkennen in dit personage. Indien je Amis kent en romans van hem hebt gelezen, kun je overeenkomsten aanwijzen met Crispin?

(Bron: Nieuw Amsterdam)



Over de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Tijdmeters

 

Gerelateerd

Over

David Mitchell

David Mitchell

David Mitchell (1969) is een van de grootste schrijvers van dit moment. Zowel Dr...