Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Totaal door het dolle heen

Karen Joy Fowler schreef de bestseller The Jane Austen Book Club. 'Totaal door het dolle heen' is totaal anders, en deels op haar eigen jeugd gebaseerd; haar vader werkte als wetenschapper in een laboratorium met proefdieren. Dit is een uniek verhaal over een groot ethisch dilemma.

De vragen beginnen zo concreet mogelijk en worden steeds persoonlijker: wat is jouw mening over de grote thema’s van dit boek?


Over het boek:
Met haar ouders, haar oudere broer Lowell en haar zusje Fern heeft Rosemary een in vele opzichten idyllische jeugd in een bouwvallige boerderij. Samen met Fern speelt ze in de velden en bossen rond hun huis en ze weet zich geliefd en gewaardeerd. Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen. Er wordt nooit meer over haar gepraat. Maar de verdwijning van Fern ontwricht de levens van alle gezinsleden blijvend. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd en wat de relatie is met het werk van haar vader, een beroemde hoogleraar in de gedragspsychologie.

Over de auteur:
Karen Joy Fowler (1950) is een Amerikaanse bestsellerschrijfster die diverse genres beheerst. Haar roman The Jane Austen Book Club werd verfilmd en diverse romans wonnen prijzen. Ze werd geboren in Bloomington, Indiana, waar haar laatste roman zich afspeelt.

Leesclubvragen

1. Pas op blz. 87 komen we erachter dat Fern een chimpansee is. Waarom heeft Rosemary ervoor gekozen het zo laat te vertellen? Werkte dit voor jou? Hoe verhoudt dit zich tot zaken uit het verleden die Rosemary zich niet meer herinneren kan, zoals de reden voor Ferns verbanning?

2. Veel lezers zullen al weten dat Fern een chimpansee is. Was dat het geval en zo ja: had je het liever niet willen weten? Denk je dat het het plot verzwakt of versterkt?

3. Welke aanwijzingen en hints worden in de aanloop naar deze onthulling gegeven? En wanneer had jij het door?

4. Een centraal thema in het boek is het herbeleven van herinneringen. Sommige herinneringen – vooral die de zintuigen betreffen – van Rosemary zijn haarscherp terwijl anderen vertroebeld of zelfs verdwenen zijn. Waar ligt deze grens? Twijfel jij aan haar herinneringen? Zo ja: aan welke en waarom?

5. Wat vind je van de momenten waarop Rosemary zich direct tot jou, de lezer, wendt?

6. Hoe bepaalt het opgroeien met Fern Rosemary’s identiteit? Hoe ziet ze zichzelf ten opzichte van Fern? Wat maakt ze voor jou zo verschillend? Aangetoond is immers dat bepaalde diersoorten ook gereedschappen en taal gebruiken. Wat zijn de grootste verschillen?

7. Hoe zou je de vriendschap tussen Rosemary en Harlow beschrijven en waarom voelt Rosemary zich zo aangetrokken tot Harlow?

8. Kun je de verantwoordelijkheden van de familie Cooke naar elkaar in beeld brengen? Of: wie voelt zich verantwoordelijk voor wie?

9. In hoeverre heeft Rosemary het nodig om het verleden te herbeleven en te corrigeren om de waarheid te accepteren? Kan ze uiteindelijk met deze waarheid leven?

10. Wat is het grote verschil tussen Rosemary en haar broer Lowell? Kun je je met de een of de ander meer identificeren?

11. Wat vond je van het slot? Hoe voelt Rosemary zich en begrijp je dat? Was het voor haar een soort boetedoening en zo ja: was dat nodig? Kan ze door met haar leven?

12. Oneerlijkheid kwetst vooral kinderen en chimpansees, schrijft ze. Ben je het daarmee eens?

13. Rosemary’s moeder wilde haar kinderen een bijzondere jeugd geven. Wat vind je van de beslissing van de ouders om op deze manier te leven?

14. In hoeverre wijst dit boek wetenschap af ten gunste van gevoelens en ervaringen?

15. Wat vind je van Lowells activisme?

16. Heeft dit verhaal jouw idee over wetenschappelijke experimenten op mens en dier veranderd? Waar zou de grens getrokken moeten worden volgens jou?

(Bron: Uitgeverij Nieuw Amsterdam)


Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Totaal door het dolle heen

 

Gerelateerd

Over

Karen Joy Fowler

Karen Joy Fowler

Karen Joy Fowler (1950) is een Amerikaanse bestsellerschrijfster die diverse gen...

Gesponsorde boeken