Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek van de Maand: Jij zegt het van Connie Palmen

door De Boekensalon 3 reacties
Iedere maand selecteert de redactie van De Boekensalon het Leesclubboek van de Maand. Deze maand staat 'Jij zegt het', de nieuwste roman van Connie Palmen centraal. Op Hebban lees je alles over dit boek, over de auteur en vind je handige discussievragen.

Jij zegt het

Ted Hughes (1930-1998) en Sylvia Plath (1932-1963), beiden beroemde schrijvers, vormen een bekend tragisch liefdeskoppel. Plath pleegde op dertigjarige leeftijd zelfmoord en groeide na haar dood uit tot een icoon. Hughes werd in de publieke opinie 'schuldig' bevonden aan haar dood, omdat ze vlak voor haar zelfdoding waren gescheiden na een buitenechtelijke affaire van hem. In Jij zegt het doet Hughes zijn verhaal en analyseert hij hun zowel hartstochtelijke als destructieve relatie.  

De titel Jij zegt het hangt nauw samen met het motto, een citaat van Ted Hughes dat betrekking heeft op de menselijke behoefte een bekentenis of getuigenis af te leggen. Dit hele boek is als het ware een bekentenis van Ted Hughes. Een verhaal dat hij pas durft te vertellen als ook zijn einde in zicht komt: "De zoektocht naar de waarheid van haar verhaal, de bekentenis van mijn verhaal, was iets tussen haar en mij, dacht ik. Tot ik ziek werd" (p. 262). Jij zegt het is een in de pers goed ontvangen roman over de verhouding tussen fictie en werkelijkheid, de relatie tussen ouders en kinderen, liefde, jaloezie, verraad, dood en de zoektocht naar het ‘echte zelf’.

Jij zegt het is verschenen bij Uitgeverij Prometheus.

Connie Palmen

Connie (doopnamen Aldegonda Petronella Huberta Maria) Palmen werd op 25 november 1955 geboren in St. Odiliënberg, een dorpje met een klooster in de buurt van Roermond. Toen ze 22 was, vertrok ze naar Amsterdam waar ze Nederlands en later ook filosofie ging studeren. Twee studies naast elkaar waren geen probleem voor haar vanwege een enorme drang naar kennis. 'Bij Nederlands bleef ik met vragen zitten, die bij filosofie beter uitgediept werden.' De studie Nederlands voltooide ze in 1986 cum laude met een doctoraalscriptie over de roman In Nederland van Cees Nooteboom. Twee jaar later rondde ze de studie filosofie af met een scriptie rond de filosoof Socrates waarin ze de relatie tussen filosofie en literatuur aan de orde stelde.

In 1991 debuteerde ze met de roman De wetten, die als literaire sensatie werd ontvangen. Na enige weken begonnen er kritische geluiden door te klinken en werd het succes van het boek ook wel toegeschreven aan het beeld dat in de media was gecreëerd van een aantrekkelijke, onafhankelijke en ambitieuze vrouw waar de mannelijke recensenten voor bezweken. Ieder boek van Palmen dat volgde, kon rekenen op veel aandacht van pers en publiek, waarbij de reacties in de literaire kritiek sterk wisselend waren.

Erkenning van recensenten en lezers was er vooral voor haar tweede roman, De vriendschap (1995), die werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en de Publieksprijs. Veel belangstelling was er ook voor de ‘rouwboeken’ die Palmen schreef over (het verlies van) haar levenspartners Ischa Meijer en Hans van Mierlo, respectievelijk I.M. (1998) en Logboek van een ombarmhartig jaar (2011).


Discussietips voor leesclubs

  1. In Jij zegt het laat Connie Palmen Ted Hughes 'zijn' visie geven op de relatie tussen Sylvia Plath en hemzelf. Vind je hem een geloofwaardige verteller? Waarom wel/niet?

  2. Connie Palmen gebruikt veel Bijbelse en mythologische metaforen. Welke voorbeelden zie je hiervan in het boek? Welk effect heeft deze beeldspraak en hoe waardeer je dat?

  3. Sylvia Plath en Ted Hughes waren beiden dichter. Welke verschillen en overeenkomsten zie je in hun schrijverschap en het doel dat zij daarmee nastreven?

  4. De afloop van het verhaal is al op voorhand bekend en er wordt in de roman ook veelvuldig naar verwezen. Vond je het boek desondanks spannend om te lezen? Waarom wel/niet?

  5. Het kiezen van een standpunt zoals in dit boek gebeurt, kan ook tot gevolg hebben dat iemands straatje wordt schoongeveegd. In hoeverre vind je dat de romanfiguur Ted Hughes zich daar schuldig aan maakt?

  6. Denk je dat Sylvia Plath uiteindelijk ook zelfmoord zou hebben gepleegd als Ted Hughes niet was vreemdgegaan? Waar leid je dat uit af?

  7. Assia Wevill pleegt op precies dezelfde wijze zelfmoord als Sylvia Plath, en neemt daarbij ook nog haar dochtertje mee de dood in. Hoe verklaar je haar zelfmoord?

  8. Hoe interpreteer je het beeld van de vos dat in het boek regelmatig opduikt en ook het omslag siert?

  9. In Vrij Nederland (5 september 2015) omschrijft Jeroen Vullings het lezen van Jij zegt het als 'puur literair genot'. Hoe heb jij het lezen van dit boek ervaren?

  10. Recensent Dries Muus noemde in HP/De Tijd (1 september 2015) met name het begin van de roman 'vermoeiende aanstellerij'. Wat vind jij?

  11. Hoe heb je de beschouwende passages over schrijven en literatuur ervaren?

  12. In interviews noemt Palmen Jij zegt het haar ‘Judas-boek’. Hoe interpreteer je deze uitspraak?


Discussietips ontwikkeld door Vivian de Gier. © NBD Biblion

 



Over de auteur

De Boekensalon

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Leesclubboek van de Maand: Jij zegt het van Connie Palmen

 

Gerelateerd

Over

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...