Hebban vandaag

Leesclubs /

Leesclubboek: Wat nooit is verteld

'Wat nooit is verteld' van Elliot Perlman gaat over de schokkende gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de harde strijd van Afro-Amerikanen om burgerrechten. Een ontroerende roman waarover we je graag wat vragen voorleggen.

Over het boek:
In 'Wat nooit is verteld' probeert de jonge Afro-Amerikaan Lamont Williams iets van zijn leven te maken, Henryk Mandelbrot overleefde de Holocaust en beleeft opnieuw het verleden op zijn sterfbed en Adam Zignelik, een docent geschiedenis, vecht voor zijn carrière en grote liefde. De drie levens komen samen in een groots verhaal over liefde, schuld, geheugen en onverwacht heldendom.

Over de auteur:
Elliot Perlman (Australië, 1964) is een gevestigd schrijver-advocaat uit Australië. Hij heeft diverse romans op zijn naam staan, waaronder Drie Dollar (1998, meermalen bekroond en ook verfilmd) en Zeven vormen van dubbelzinnigheid (2004).

Leesclubvragen

1. Op de eerste bladzijde staat: ‘De kunst is om jezelf niet te haten. […] Als het je lukt om jezelf niet te haten, dan zal het geen pijn doen om waar dan ook aan terug te denken.’ Welke personages in Wat nooit is verteld  kunnen ervan profiteren door dit in gedachten te houden?

2. Wat is de rol van het geheugen en herinneringen in Wat nooit is verteld  en op welke manieren beïnvloedt het ‘geheugen’ de plot van het verhaal? Hoeveel en welke voorbeelden uit het boek kun je vinden?

3. Op welke manier heeft Adams vader, Jake Zignelik, Adams leven beïnvloed en ervoor gezorgd dat hij is wie hij is?

4. Hoeveel ouder/kind-relaties vind je in Wat nooit is verteld ? Vergelijk deze relaties met elkaar. Kan er ooit spanning bestaan tussen het helpen van de wereld en het helpen van je kind?

5. Van 1946 tot aan zijn dood wijdde Henry Border zijn leven en carrière aan het wereldkundig maken van de verschrikkingen van de Holocaust. Toch neemt hij dramatische stappen om een geheim te bewaren voor dochter Elly. Heeft hij het recht om dit te doen? En wat was Wayne Rosenthals rol hierin?

6. James Pearson, ‘meneer Wat-je-maar-wilt’, is een werknemer uit een vleesverwerkingsfabriek in Chicago die de jonge Russell Ford onder zijn hoede neemt. Hoe ontmoet hij Russell en wat is het trauma dat Russell heeft opgelopen?

7.Wat nooit is verteld  gaat over vreselijke drama's, zowel persoonlijk als meer algemene, maar het gaat ook over dapperheid, doorzettingsvermogen, moed, heldendom en verbazingwekkende vriendelijkheid tussen mensen. Welke voorbeelden van deze deugden in het boek vind je in het boek?

8. Geef een overzicht van de manieren waarop Wat nooit is verteld  een lans breekt  voor de waardigheid van elk mens, ongeacht waar iemand vandaan komt of bij welke groep die persoon hoort.

Bron: Nieuw AmsterdamOver de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Leesclubboek: Wat nooit is verteld

Gesponsorde boeken