Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Lezen: ook in de zomer!

Schoolreisje of op kamp, afscheid van de juf of meester, de musical van groep 8, extra veel partijtjes want ook alvast van degenen die in de vakantie jarig zijn; na een drukke maand is in een groot deel van Nederland de zomervakantie begonnen. Even lekker een paar weken niets hoeven, geen ochtendstress om ‘gewassen en gestreken’ op tijd te komen en… huiswerkvrije dagen!

Toch is geen boek meer aanraken niet zo’n goed idee. Leerkrachten merken dat veel leerlingen na de zomerstop moeite hebben om het lezen weer op te pakken. Ze zijn stil blijven staan of zelfs achteruit gegaan, zodat daarin tijdens de eerste weken na de vakantie veel energie moet worden gestoken. Kinderen die zijn blijven lezen in die vrije weken, pakken meteen de draad weer op.

Goed kunnen lezen geeft ook een voorsprong bij andere vakken. Geschiedenis, aardrijkskunde en zelfs rekenen (denk aan redactiesommen als kleine verhaaltjes), voor al die vakken is het essentieel om goed te kunnen lezen. Oefening baart kunst, dus wie veel leest, gaat dat ook steeds beter doen.

Lezen in de vrije tijd leidt niet alleen tot meer leesvaardigheid, maar ook tot betere schoolprestaties. Groep 8-leerlingen die regelmatig een boek lezen, behalen hogere scores op het Cito-toetsonderdeel taal. Dit heeft weer tot gevolg dat ze ook betere Cito-resultaten boeken op wiskunde, studievaardigheden en wereldoriëntatie (Vrij lezen op Leesmonitor.nu).

En: als je iets leuk vindt, ga je het 'vanzelf' vaker doen. Dus kinderen moeten tot lezen verleid worden! Wie lezen als aangenaam ervaart, ontwikkelt een positieve houding ten opzichte van lezen. Wie lezen leuk vindt, zal positieve ervaringen opdoen en lezen leuker gaan vinden.

Of je van lezen houdt of niet wordt onder meer bepaald door je persoonlijkheid. Creatieve kinderen met een rijke fantasie en grote kennisbehoefte, zijn vaak boekenliefhebbers. Ouders die zelf van lezen houden (goed voorbeeld doet goed volgen) maken de kans dat hun kind een boekenliefhebber wordt bijna vijf keer zo groot. Een vriend of vriendin drieënhalf keer, een leerkracht anderhalf keer. Een leerkracht brengt de minste tijd met een kind door, waardoor zijn of haar invloed beperkter is (Leesplezier stimuleren op Leesmonitor.nu).

Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg aanbod van boeken is en voldoende tijd en gelegenheid om die boeken te lezen. En natuurlijk het juiste boek bij het juiste kind. Op Hebban Junior vind je de nieuwste boeken en onder meer boekentips van andere lezers. Veel bibliotheken hebben speciale zomeracties, ga er samen eens kijken. Digitaal zomerlezen kan met de gratis VakantieBieb. Kijk ook op Ikvindlezenleuk.nl met een leesuitdaging voor juli en augustus waarmee een prijs is te winnen.

Lukt het niet je kind aan het lezen te krijgen? Met voorlezen ervaren ze ook leesplezier. Stop daar niet mee zodra je kind zelf heeft leren lezen, maar koester het als een gezellig moment samen. Een kwartier per dag doet al wonderen!

Foto (c): Julienne van den HeuvelOver de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Lezen: ook in de zomer!

 

Gesponsorde boeken