Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Lezers over 2014 - Jan: 'Onthutsend te lezen hoe de rechtspraak met voeten wordt getreden'

door Jan M. Jorna 1 reactie


Hebban is een site voor én door lezers. We vroegen actieve Hebban-lezers om hun top 5 van 2014 met ons te delen. Vandaag is de beurt aan Jan Jorna, lezer met een snelgroeiend 'Nog te lezen boeken-lijstje'.

Even voorstellen...

Heerlijk, weer een lijstje maken!  

Wat boeken betreft ben ik een echte ‘lijstje-man’. Dat begon al op 15-jarige leeftijd toen ik het boek Een kus voor je sterft van Ira Levin las. Van dit boek was ik zo onder de indruk dat ik meer van zulke boeken wilde lezen. De uitgever was: ‘Crime de la crime’ en achter in het boek stond een lijst met andere titels die ze uitgaven. Ik herkende geen enkele schrijver, maar werd aangetrokken door titels als Moordrace en Zenuwmoord. De schrijver was Dick Francis die ik daarna niet meer heb losgelaten en daar ben ik het lijstje van ‘Crime de la crime’ eeuwig dankbaar voor.  

Tegenwoordig heb ik een ‘Nog te lezen boeken-lijstje’. Lees ik een goede recensie, hoor ik van een kenner een goede aanbeveling, spreekt de samenvatting van de achterflap me aan: hup, het boek komt op het lijstje. In het begin paste het briefje, een beetje dubbelgevouwen dat wel, nog in de portemonnee. Tegenwoordig draag ik het A4-tje trouw mee in de binnenzak van mijn jas. Altijd handig wanneer je in de bibliotheek bent of rondsnuffelt op een boekenmarkt. Het nadeel is wel dat het lijstje ‘Nog te lezen boeken’ sneller groeit dan ik kan lezen.

Hoewel ik iedere dag lees, komen er toch zoveel mooie boeken op mijn pad dat ik nooit meer bang hoef te zijn ooit nog zonder boek te zitten. Dat is wel weer een geruststellende gedachte. Voor mijn lijstje van 2014 betekent het echter dat er wat boeken tussen zitten die niet in dit jaar zijn uitgebracht, maar pas dit jaar aan de beurt waren…

'The Facts of Life and Death' van Belinda Bauer

Hoewel minder sterk dan haar vorige boeken zit hier wel een mooi verhaal achter. Tot maart dit jaar was ik actief op Facebook en volgde ik Belinda Bauer. Een bijzonder leuk mens die je met veel humor een kijkje gaf in het leven van een thrillerschrijver. In december 2013 schreef ze via Facebook een prijsvraag uit waarmee je een gesigneerde versie van de ‘uncorrected book proof’ van bovengenoemde titel kon winnen. Door de inzending van een kort, in het Engels geschreven gedichtje, werd ik één van de 3 winnaars!

'De officier' van Robert Harris

Onthutsend te lezen hoe de rechtspraak met voeten wordt getreden. Bijzonder goed geschreven waardoor de emoties al lezend voelbaar zijn. Bovendien schetst het een mooi tijdsbeeld van Europa eind 19-de eeuw.

'In koelen bloede' van Truman Capote

Dit jaar een inhaalslag begonnen om de ‘Crimezone Canon’ te vervolmaken. Afgelopen jaar onder andere bovengenoemd boek van de lijst gelezen, het heeft een enorme indruk op me gemaakt. Vooral het inzicht dat je krijgt in wat er in het hoofd van de daders omgaat.

'Verzamelde gedichten' van Rutger Kopland

Afgelopen jaar voor mijn verjaardag gekregen. Een dichter die het gewone weer iets bijzonders geeft. Iedere avond even een gedichtje voor het slapengaan.

'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans

 Tja, al zoveel mooie woorden over gezegd en geschreven. Daar sluit ik me van harte bij aan.Over de auteur

Jan M. Jorna

118 volgers
723 boeken
57 favoriet


Reacties op: Lezers over 2014 - Jan: 'Onthutsend te lezen hoe de rechtspraak met voeten wordt getreden'