Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Maartje Wortel wint BNG Bank Literatuurprijs

Donderdagmiddag ontving schrijfster Maartje Wortel in de Amstelkerk in Amsterdam de BNG Bank Literatuurprijs.

De oeuvreprijs voor jong talent werd de schrijfster toegekend voor haar roman IJstijd, die in januari 2014 verscheen bij De Bezige Bij. De andere genomineerden voor de prijs waren Hanna Bervoets (Efter) en Naomi Boekwijt (Hoogvlakte).

Al aan het begin van de dag, ruim voor de uitreiking van de prijs, lekte op de website van de BNG Bank uit dat Wortel de prijs zou winnen. De jury prijst de schrijfster om haar “nuchtere, constaterende stijl”. “Met weinig tell, in achteloze, kunstige streken, zet Wortel de psyche van haar personages feilloos neer”, zo staat in het juryrapport.

De BNG Bank Literatuurprijs wordt sinds 2005 uitgereikt aan Nederlandse auteurs die in of na 1974 zijn geboren, twee literaire prozatitels hebben geschreven, nog niet zijn doorgebroken, van wie tussen 1 januari en 31 december 2014 een nieuw boek is verschenen en die nog niet eerder een grote literaire prijs wonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. Daarnaast won Maartje Wortel een sculptuur van Theo Eldik. Vorig jaar werd de BNG Bank Literatuurprijs gewonnen door Wytske Versteeg.

Foto: Keke KeukelaarOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Maartje Wortel wint BNG Bank Literatuurprijs

 

Gerelateerd

Over

Maartje Wortel

Maartje Wortel

Maartje Wortel (1982) won in 2007 de Write Now!- wedstrijd voor literair talent....

Gesponsorde boeken