Hebban vandaag

Listmania /

8 manieren om je wil ik lezen-lijst te temmen!

door Hebban Crew 97 reacties
Zoveel nieuwe boeken, maar zo weinig tijd om ze ook werkelijk te lezen. Bij iedere nieuwe listmania op Hebban gaat het getal bij je wil ik lezen-lijstje zo snel omhoog dat je onderhand moet stoppen met werken om die 'behangrol' van titels weg te werken. Klinkt dit je bekend in de oren? Hebban helpt; eerste hulp om je wil ik lezen-lijstje en stapel in toom te houden.

1. Houd het simpel

Geef jezelf een uitdaging door een getal vast te houden. Er mogen bijvoorbeeld maar 30 boeken op je wil ik lezen-plankje staan en tot die tijd mogen er geen nieuwe boeken toegevoegd worden aan de lijst. Voordeel: je bent extra kieskeurig welke parels een plek op de lijst verdienen en pas als er eentje weggestreept is, ga je om je heen kijken wat je volgende aanwinst wordt. Voordeel 2: je sleept geen extreme stapel met boeken door je huis heen en voorkomt rugklachten.

2. Chronologisch

Tijdlijnen en jaartallen kunnen jouw nieuwe motto worden om die stapel naast je boekenkast eens te categoriseren. Probeer eens om de oudste uitgave naar de nieuwste uitgave te sorteren: waarom moet je altijd meteen meegaan met een hype? Als je dan toch last krijgt van een bepaalde vorm van FOMO ('fear of missing out') draai je de volgorde toch om. En daarna niet stiekem valsspelen door er iedere keer nieuwe uitgaves tussen te stoppen...

3. Overal letters

Stiekem de drang om je innerlijke bibliothecaris naar boven te brengen? Rangschik dan je boeken op alfabetische volgorde waarbij je kunt kiezen om te sorteren op de voornaam of achternaam van de auteur. Ben je helemaal verzot op letters? Probeer dan eens de boeken te rangschikken op het aantal letters dat de titel bevat!

4. Grabbelen maar!

Zijn er iedere keer boeken die je lijkt over te slaan in je boekenkast waardoor ze al zoveel stof hebben verzameld dat je het er af moet blazen? Pak pen en papier, noteer de geselecteerde boektitels op een apart blaadje, maak er propjes van en verzamel ze in een pot. En grabbelen maar! Je volgende boek vinden, was nog nooit zo gemakkelijk.

5. Prijzencircus

Rangschik de auteurs eens op basis van de prijzen die ze hebben gewonnen in hun schrijverscarrière. Als laatst op de stapel treffen we de auteur aan die bijna iedere prijs heeft gewonnen die er maar te verkrijgen is. En wie weet ontdek je zo juist een parel die nog niet breed bekend is!

6. Alle kleuren van de regenboog

De bedoeling is dat je een stapeltje maakt waarbij ieder boek een andere kleur heeft (de rug vooral). Je boekenstapeltje was nog nooit zo kleurrijk. Als je daar niet vrolijk van wordt!

7. Van kleppers naar 'uit in een zucht'

Maak je stapel niet te hevig en wissel eens af in formaten. Zo'n dikke klepper van meer dan 800 pagina's hoef je echt niet iedere keer te lezen, een novelle van 100 bladzijdes is ter afwisseling ook heel prettig om te lezen. Daarmee verdeel je je tijd ook fijner over alle mooie boeken die je nog 'moet' lezen.

8. Overtreed alle bovenstaande regels

Psst, even tussen ons gezegd; niets is toch fijner dan zo'n stapel op je nachtkastje die je af en toe aan moet drukken zodat hij niet als een Jenga stapel met een noodgang op je af kan komen. Lang leve tsundoku!Wat is jouw ultieme tip om de wil ik lezen-lijst of stapel te organiseren? Laat een reactie achter onder dit artikel!Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 8 manieren om je wil ik lezen-lijst te temmen!

 


Gesponsorde boeken