Hebban vandaag

Nieuws /

Meer jongeren lid van de bieb

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
Het aantal jongeren dat lid is van de bibliotheek is de afgelopen jaren gestegen. Zij lenen echter wel minder boeken dan acht jaar geleden, maar die daling is nog groter onder volwassen bibliotheekleden. Dat blijkt uit een analyse van het CBS. Zij vergeleken de cijfers over meer dan honderd jaar bibliotheekwezen.


In 2013 was meer dan twee miljoen van de ingeschreven bibliotheekleden jonger dan 18 jaar. Dat is meer dan het aantal volwassenen, dat iets meer dan 1,6 miljoen leden bedroeg. Van de jongeren in Nederland was in 2013 65 procent lid van een bibliotheek tegenover 12 procent van de volwassenen.

Jongeren lenen bovendien net zoveel papieren boeken als volwassenen, namelijk 38 miljoen. Dat aantal is tussen 2005 en 2013 echter wel afgenomen, namelijk met bijna 30 procent. Acht jaar eerder leenden de jongeren nog ruim 53 miljoen boeken.

Een grotere daling van 40 procent was zelfs onder de uitleen onder volwassen leden te bespeuren. De totale daling van uitgeleende boeken komt daarmee in de genoemde periode op 35 procent.

Hoewel jongeren dus fanatieker lijken te zijn in het lenen van hun boeken, is het boekenaanbod binnen bibliotheken minder groot geworden: het aantal papieren jeugdboeken in de collectie daalde de afgelopen jaren met ruim 8 procent. Bij de laatste meting zaten er 11,2 miljoen jeugdboeken in te collectie, tegenover 13,6 miljoen boeken voor volwassenen.

Bron: Nu.nl | CBSOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Meer jongeren lid van de bieb

Gesponsorde boeken